Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Abel Balbo: Ο Αργεντινός "μπόμπερ" του Calcio


Δημήτρης Βαρσάνης

Σκεφτείτε λίγο πριν ο Totti αφήσει το αντίκτυπο του και φανταστείτε τη Roma. Μοιάζει σχεδόν αδύνατο μιας και η θητεία του μεγάλου ανθρώπου ήταν μακριά και μεγάλη όμως υπήρχαν ήρωες και νωρίτερα.


Ενώ ο Totti διέσχιζε τις τάξεις των ακαδημιών και μόλις ανέβαινε στην πρώτη ομάδα, αγοράστηκε ο Abel Balbo. Πρόκειται να πραγματοποιούσε μια μεγάλη καριέρα στους Giallorossi με καταστροφικό αποτέλεσμα και χωρίς αμφιβολία δίδαξε στα επόμενα ταλέντα δύο πράγματα σχετικά με το σκοράρισμα.




Η καριέρα του Balbo άρχισε το 1989 με την Udinese στη Serie B και σημείωσε 65 τέρματα σε 134 εμφανίσεις μεταξύ του 1989 και του 1993. Την σεζόν 1992-93 κατάφερε να σκοράρει 22 φορές και αυτό το γεγονός έστρεψε το ενδιαφέρον της Roma. Άμεσα ξεπλήρωσε τη πίστη της βάζοντας 22 γκολ ξανά την περίοδο 1993-94 και έγινε ένας από τους πιο φοβερούς επιθετικούς στη χώρα.




Η θητεία του στη Roma ολοκληρώθηκε το 1998 αφού πέτυχε 78 γκολ σε 171 αγώνες και έγινε ένας αγαπημένος των οπαδών. Η καριέρα του ξέπεσε αργότερα και πραγματοποίησε λιγότερο καρποφόρες περιόδους στην Parma και στη Fiorentina πριν γυρίσει στη Roma. Στους Giallorossi όμως αγωνίστηκε μόνο τρεις φορές στη δεύτερη θητεία του.


Ο Balbo ήταν ένας κυνικός σκόρερ: ένα “αρπακτικό”, ένας άνθρωπος που έλεγχε έναν αμυντικό ή έναν τερματοφύλακα να κάνει ένα λάθος ώστε να το εκμεταλλευτεί. Κοντινές κεφαλιές, τελειώματα από κοντινή απόσταση... αυτός ήταν ο τρόπος που έπαιζε και τα κατάφερνε περίφημα.




Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να βάλει και θεαματικά γκολ. Απλά ρωτήστε οποιοδήποτε παίκτη της Parma τη σεζόν 1993-94, που παρακολουθούσε με δέος καθώς έστελνε έναν “πύραυλο” από τα 35 μέτρα στο βάθος της εστίας. Ένα σουτ που παραλίγο να έσχιζε και τα δίχτυα.


Οι κινήσεις χωρίς τη μπάλα ήταν επίσης υπέροχες. Εξασφάλιζε ότι πάντα θα βρισκόταν σε ακτίνα 15-20 μέτρων από τον παρτενέρ του. Η ικανότητά του να υποθέσει τι θα έκανε ο άλλος επιθετικός τον άφηνε χώρο για να σκοράρει παίρνοντας το ριμπάουντ.




Ο Balbo αγωνίστηκε μαζί με μερικούς φημισμένους συμπαίκτες στην εποχή του και ίσως για τον λόγο αυτό δεν είναι πάντα σεβαστός όπως θα έπρεπε. Ο Totti, ο Claudio Caniggia, ο Marco Delvecchio, ο Roberto Muzzi, ο Marco Branca και ο Daniel Fonseca όλοι έπαιζαν εκείνη την περίοδο, αλλά από το 1993 έως το 1997 ο Balbo ήταν ο κορυφαίος σκόρερ κάθε χρονιά.



Εκείνη την εποχή η Serie A ήταν το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο με διαφορά και ο Αργεντινός βοήθησε την Roma να γίνει μία από τις πιο ισχυρές ομάδες επιθετικά στη κατηγορία. Όταν το Calcio κυριαρχούσε στο κόσμο ο Balbo προκαλούσε στις καλύτερες άμυνες στο κόσμο πολλά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: