Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Parma Calcio 1913: Πίσω από τους "νεκρούς"


Δημήτρης Βαρσάνης


Παρά την επιτυχημένη δεκαετία έως τα μέσα του 2000, ήταν ένας μακρύς και πολύπλοκος δρόμος για τον ενδέκατο πιο επιτυχημένο σύλλογο στο Ιταλικό ποδόσφαιρο. Τα χρόνια ευρωπαϊκής και εγχώριας κυριαρχίας μολύνθηκαν από οικονομικές δυσκολίες και από πληθώρα προβλημάτων ιδιοκτησίας. Φέτος είναι τελικά πίσω εκεί όπου ανήκουν: στη Serie A.



Φαίνεται αδιανόητο μια ομάδα που κατείχε πολλούς αστεράτους ποδοσφαιριστές ότι θα υπομείνουν τέτοια προβλήματα. Παρακάτω είναι μόνο ένα δείγμα ενδεκάδας από τους παίκτες που φόρεσαν τα διάσημα χρώματα των Gialloblù.

Οι Gianluigi Buffon, Hernan Crespo, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Juan Sebastian Veron, Dino Baggio και Faustino Asprilla είναι ανάμεσα σε μερικά από τα αστέρια που εκπροσώπησαν το σύλλογο. Ο Carlo Ancelotti ξεκίνησε επίσης την καριέρα του στην Parma.




Ο τελευταίος ήρωάς τους ωστόσο, δεν διαθέτει την ίδια αστραφτερή καριέρα με πολλά από αυτά τα αστέρια. Αντ 'αυτού ο Alessandro Lucarelli προσέφερε κάτι μεγαλύτερο για το σύλλογο, ο πρώην αρχηγός της Parma ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ζει το κλαμπ. Ο αρχηγός του σωματείου από το 2014 έως το 2018 ήταν προσωπικά υπεύθυνος για ορισμένα καθήκοντα εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως η πληρωμή σε ιατρικές προμήθειες, σε διάφορους λογαριασμούς του συλλόγου και η διασφάλιση ότι οι παίκτες θα είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Κατά τα έτη μεταξύ του 1992 και του 2002 η Parma έγινε γνωστή στην “ελίτ” του ιταλικού ποδοσφαίρου και κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας κατέκτησε οκτώ τρόπαια τόσο στο εγχώριο όσο και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Παρακάτω παρατίθεται ένας πλήρης κατάλογος των τροπαίων του συλλόγου κατά τη διάρκεια εκείνης της ευημερούσας περιόδου:

   Coppa Italia - 1991/92, 1998/99, 2001/02
 Supercoppa Italiana - 1999
  Κύπελλο UEFA - 1994/95, 1998/99
   Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων - 1992/93
   Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ - 1993

Αρχικά ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1913 ως Verdi Football Club, η ομάδα που εδρεύει στην Πάρμα και έχει υποστεί αρκετές αναγεννήσεις για πολλά χρόνια λόγω μιας σειράς οικονομικών ζητημάτων. Η Associazione Sportiva Parma, η Parma FC SpA και η SSD Parma Calcio 1913 είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του 1992 - 2002, η Parma έλαβε σημαντικές επενδύσεις από τη μητρική εταιρεία της Parmalat (Ιταλική πολυεθνική γαλακτοκομική και διατροφική εταιρεία), η οποία κατέγραψε αξιοσημείωτα επιτεύγματα στον αγωνιστικό χώρο.



Η Parmalat - η οποία ιδρύθηκε το 1961 - έφτασε σε μια τεράστια επιτυχία, καθιστώντας την μια ηγετική παγκόσμια εταιρεία στην παραγωγή γάλακτος. Η εταιρεία γνώρισε οικονομική κρίση και κατέρρευσε το 2003 με τζίρο 14 δισεκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς της. Αυτό το γεγονός παραμένει ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία της Ευρώπης. Ένα μέρος των θεμάτων της Parmalat πιστεύεται ότι προέρχεται από τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή της, τον Calisto Tanzi ο οποίος είναι πλέον περιβόητος για την υπεξαίρεση του ποσού των 800 εκατομμυρίων ευρώ από την Parmalat.

Το σκάνδαλο της Parmalat - που έφερε την κατάρρευση της εταιρείας - οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες στο ποδοσφαιρικό σύλλογο και στη διαχείριση του από το καθεστώς οικονομικής διαχείρισης μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Οι εκθέσεις υποδηλώνουν ότι σε διάφορα σημεία τα χρέη του συλλόγου ξεπέρασαν τα 215 εκατομμύρια ευρώ. Ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν απλήρωτοι μισθοί.



Μετά τις αρχικές οικονομικές δυσκολίες τον Ιούνιο του 2004 ο σύλλογος αναγεννήθηκε ως Parma Football Club SpA. Παρά αυτό το καινούργιο ξεκίνημα ο σύλλογος έπεσε πολύ χαμηλά στη Serie A (17ος) και τα 23 τέρματα του Alberto Gilardino τη γλίτωσαν. Μια διαδοχή στους προπονητές οδήγησε στο σύλλογο να αναπηδά ανάμεσα στις δύο πρώτες κατηγορίες. Το 2014 η ομάδα τερμάτισε στην έκτη θέση στη Seria A, αλλά η επιστροφή στην Ευρώπη απαγορεύτηκε λόγω της καθυστερημένης πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Αυτό το γεγονός οδήγησε στο σύλλογο να μην πάρει την άδεια από την UEFA και να του αφαιρούνται βαθμούς τη σεζόν 2014-15. Τα οικονομικά ζητήματα ακολούθησαν πολλές αλλαγές στην ιδιοκτησία και ο σύλλογος κηρύχτηκε επίσημα πτωχευμένος το 2015 και του επιτράπηκε να τελειώσει τη σεζόν 2014/15 στη Serie A. Τον Ιούλιο του 2015 ο σύλλογος αναδημιουργήθηκε στη Serie D και από τότε σημείωσε ένα ρεκόρ τριών συνεχόμενων προβιβασμών για να επιστρέψει στη Serie A το 2018.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την Parma ενάντια στον αγώνα της επιβίωσης ήταν η αδιάκοπη υποστήριξη των οπαδών της παρά την αναταραχή του συλλόγου. Ακόμα πωλήθηκαν περισσότερα εισιτήρια διαρκείας στη Serie D παρά την τελευταία τους χρονιά στη Serie A.



Η φετινή σεζόν στη Serie A έχει ξεκινήσει με μια θετική υποσημείωση για την Parma με αρκετούς έμπειρους ποδοσφαιριστές συμπεριλαμβανομένου του Gervinho (πρώην Arsenal και Roma) και τη στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο έχει καταγράψει νίκες επί της Inter και της Torino.

Υπάρχει ελπίδα ότι μετά από αυτή την τελευταία αναγέννηση, ένας από τους πιο διάσημους συλλόγους της Ιταλίας μπορεί να παραμείνει μακριά από προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: