Σάββατο 25 Μαΐου 2013
Όχι στην ταφή των σκουπιδιών, απο την ΠΕΔ-ΚΜ!
Συνέδριο με θέμα: ''Διαχείριση απορριμμάτων και νέες τεχνολογίες'' διοργάνωσαν η ΠΕΔ-ΚΜ(Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας) και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής Αυτοδιοίκησης που έχουν υπογράψει οι ΠΕΔ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια ακόμη δράση της ΠΕΔ-ΚΜ, στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης των αιρετών και στελεχών των δήμων, στον τομέα της Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, ενώ μεταξύ άλλων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ημερίδες για την Ανακύκλωση Συσκευασιών και την παρουσίαση Τεχνολογιών Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων.
''Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα αυτό, το οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε χωρίς δογματισμούς, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και δαιμονοποιήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για τραγικό λάθος που θα πλήξει καίρια τον τόπο μας και τις κοινωνίες'' τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια της Βάδης-Βυτεμβέργης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Δανιηλίδης, δήλωσε για το θέμα της διαχείρησης των απορριμμάτων πως: ''αν συνεχίσουμε απλά και μόνο να θάβουμε ανεπεξέργαστα σκουπίδια, από 1ης Ιανουαρίου του 2014 θα επιβληθεί ένα καινούργιο πρόστιμο 35 ευρώ ανά τόνο. Και για να καταλάβουν καλύτερα οι πολίτες και η κοινωνία τι ακριβώς σημαίνει αυτό, να σημειώσουμε, ότι αυτή τη στιγμή, η συνολική επιβάρυνση για το θάψιμο των σκουπιδιών στη Μαυροράχη, κοστίζει 22 ευρώ ανά τόνο. Πρακτικά, δηλαδή, αν δεν κάνουμε κάτι και μείνουμε με “σταυρωμένα χέρια”, τα 22 ευρώ θα γίνουν 57 ευρώ ανά τόνο. Οι δήμοι για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν, θα πρέπει να διπλασιάσουν τα δημοτικά τέλη και να προσθέσουν ένα ακόμη χαράτσι στους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
''Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί κάποιοι στην Ελλάδα, είτε πολιτικά και κυβερνητικά ιστάμενοι είτε συνδικαλιστικά και κομματικά τοποθετούμενοι, κράτησαν καθυστερημένη και οπισθοδρομική τη χώρα επί δεκαετίες και το μόνο που κάνουμε είναι απλά να συγκεντρώνουμε τα απορρίμματα στις γειτονιές στους δήμους και μετά να πηγαίνουμε να τα θάβουμε.
'' Γεγονός το οποίο προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, σπατάλη πόρων και ενέργειας, και απλά πράγματα τα οποία έχουν ανακαλύψει, συστηματοποιήσει και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες οι συνάδελφοί μας αιρετοί της Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη, εμείς τα αποκηρύσσουμε, τα δαιμονοποιούμε, τα περιτυλίγουμε με κομματικές σκοπιμότητες και τα απορρίπτουμε...
''Παντού υπάρχει η ενεργειακή αξιοποίηση με τη θερμική επεξεργασία, με την πυρόλυση, την αξιοποίηση της αεριοποίησης των σκουπιδιών. Υπάρχει παραγωγή ενέργειας και μάλιστα οι πιο σκληροί, πράσινοι οικολόγοι στην Ευρώπη είναι αυτοί που με τις επίσημες αποφάσεις των συνεδρίων τους έχουν καταλήξει ότι η παραγόμενη ενέργεια από την επεξεργασία των απορριμμάτων είναι “πράσινη ενέργεια”. Στη χώρα μας όποιος μιλάει για την επεξεργασία και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, το λιγότερο θεωρείται ύποπτος ...πράκτορας του καπιταλισμού και των ιδιωτικών συμφερόντων''.
Ιδιαίτερη αναφορά ο κ.Δανιηλίδης έκανε στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση νέων και φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών: ''...Από τη μια, λοιπόν, έχουμε την απειλή ότι θα χρειαστεί να διπλασιάσουμε τα τέλη αν μείνουμε στάσιμοι, οπισθοδρομικοί και καθυστερημένοι, και από την άλλη έχουμε το δέλεαρ όχι μόνο να μην αυξήσουμε, αλλά να μειώσουμε σε τέτοια τεράστια ποσοστά τα δημοτικά τέλη, πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος πρώτη παράμετρο και προτεραιότητα, και το δημόσιο όφελος. Η λύση είναι η πλήρης επεξεργασία, η ανακύκλωση στο μέγιστο βαθμό και ό,τι περισσεύει να αξιοποιείται ενεργειακά. Και στο τέλος, διάθεση και του υπολείμματος, της τύρφης δηλαδή, η οποία μέσω εξελιγμένων μεθόδων και διαδικασιών μπορεί να αξιοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό στα νταμάρια, τα λατομεία, τα ορυχεία, ή να εμπλουτίζει την άσφαλτο των δρόμων. Στην ουσία, δηλαδή, να φτάσουμε στο τέλος να μη θάβουμε ούτε ένα κιλό σκουπιδιών, και όλα αυτά να έχουν οικονομικό όφελος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση''.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων. ''Δυστυχώς στο κρίσιμο αυτό θέμα δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, κάτι που το κράτος πρέπει να προωθήσει άμεσα. Αντίθετα, υπάρχουν μονάδες που δεν χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα ο περιφερειακός σχεδιασμός να χρειάζεται άμεση επικαιροποίηση. Ήδη χάσαμε πολύ χρόνο...''.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη της ενημέρωσης των πολιτών, τονίζοντας ότι ''οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί των εξελίξεων αφού πρώτα ενημερωθούν πλήρως έτσι ώστε να μην παρασύρονται από όσους ασκούν παραπληροφόρηση''.
Ανοιχτός σε παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην καύση των απορριμμάτων. ''Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει τα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων να εξετάζονται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα των συστημάτων, να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά στο περιβάλλον. Σαν ΠΟΕ - ΟΤΑ έχουμε συγκεκριμένη θέση υπέρ της πράσινης πρότασης που έχουν καταθέσει οι οικολογικές οργανώσεις για διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, αεριοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων''.
''Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της Αυτοδιοίκησης. Το ΥΠΕΚΑ συνδράμει αυτές τις πρωτοβουλίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας, παράλληλα όμως θέτει υπόψη του όλου πλαισίου τις αρχές σχεδιασμού που έχουν καθιερωθεί στη χώρα και που επανεξετάζονται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας, του νέου εθνικού σχεδιασμού που υλοποιείται τώρα, όπως και του προγράμματος πρόληψης'', τόνισε σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελοπούλου.
Όπως ανέφερε, οι θέσεις του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβαλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) είναι γνωστές, σχετίζονται κυρίως με τις κατευθύνσεις που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία πάνω στο θέμα, με την ιεράρχηση και άρα την προώθηση σε μεγαλύτερο βαθμό της ανακύκλωσης, και από την άλλη θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο σε υποδομές, καθώς και στο διαχειριστικό πλαίσιο. ''Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου το θεσμικό πλαίσιο απαιτεί τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να έχουμε πιο ισχυρούς φορείς. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αγκαλιάσει η Αυτοδιοίκηση με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν σε σχέση με το θεσμικό καθεστώς του κάθε φορέα, και να προχωρήσει στη συγχώνευση, πιστεύοντας βαθιά ότι αυτό είναι που θα δώσει ώθηση στο ρόλο της για να περάσει από τον ιστορικό, παραδοσιακό ρόλο της αποκομιδής και της διάθεσης -πολύ συχνά ανεξέλεγκτης-, να φύγουμε από τη μεγάλη αυτή πληγή και την απειλή των προστίμων, περνώντας σε πιο ολοκληρωμένες μεθόδους που δεν θα αφορούν, όμως, μόνο τα αστικά απορρίμματα...''.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ''ο σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ δεν έχει μπει στη διαδικασία επιλογής τεχνολογιών, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο», προσθέτοντας πως «αυτό το θέμα είναι στα χέρια των φορέων διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο..
.''Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι η έννοια της καύσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας, είναι η τέταρτη βαθμίδα στην ιεραρχία όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών. Πρώτα, δηλαδή, πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό στην πηγή, μετά προετοιμασία για αξιοποίηση, αξιοποίηση μέσω της ανακύκλωσης και η καύση θεωρείται μια ανάκτηση ενέργειας. Το υπουργείο συνειδητά δεν έχει επιλέξει να προωθήσει κάποια τεχνολογία έναντι άλλης -αυτό είναι επιλογή της Αυτοδιοίκησης-, και στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού θα δοθούν απλά οι προϋποθέσεις για κάθε τέτοιου τύπου δράση. Επίσης, στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚ είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό, αλλά και το ελληνικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας''.
Σύμφωνα, με όσα παρουσίασαν στο συνέδριο αξιωματούχοι της γερμανικής Αυτοδιοίκησης, η επικρατούσα τάση στη Γερμανία, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι η θερμική επεξεργασία, επιλογή που στην Ελλάδα συναντά αντιδράσεις.
''για πέντε χρόνια μαλώναμε και είχαμε διενέξεις για το αν θα επιλέγαμε τη θερμική επεξεργασία, την αποθείωση ή τη μηχανική επεξεργασία. Καταλήξαμε ότι η θερμική επεξεργασία είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος και όσοι τότε άσκησαν κριτική σήμερα είναι σχεδόν οπαδοί αυτής της λύσης'' ανέφερε ο περιφερειάρχης του Μπέμπλινγκεν, Ρόλαντ Μπέρνχαρντ.
Εκτός, όμως, από τη διαχείριση των σκουπιδιών, η μονάδα του Μπέμπλινγκεν παράγει ενέργεια χάρη στη μονάδα θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, αλλά και σε μία μονάδα αξιοποίησης βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα που ''τροφοδοτεί με ρεύμα 40.000 κατοίκους και με θερμότητα, μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης, 30.000 κατοίκους''.ανέφερε ο κ. Μπέρνχαρντ, τονίζοντας ότι μετά την καύση το ίζημα που παράγεται χρησιμοποιείται για κατασκευαστικά έργα και έργα οδοποιίας καθώς περιέχει χρήσιμα υλικά, ενώ μόλις το 1% της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν στο σύστημα είναι υπολείμματα και δεν μπορούν να καούν ή να χρησιμοποιηθούν με άλλον τρόπο.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Γουόλφανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι διαπιστώνει πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
''Θεωρώ ότι υπάρχει πρόοδος σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξαν παρεξηγήσεις γιατί θεωρήθηκε ότι οι Γερμανοί επρόκειτο να έρθουν να επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα γίνεται μια πιο ρεαλιστική συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Πολλά πράγματα χρειάζονται να γίνουν, όμως έχει πλέον καταστεί γνωστό ποια είναι αυτά και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε: «δεν είμαι ειδικός στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δουλειά μου είναι να φέρνω τον κόσμο κοντά για να μπορεί να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου