Κυριακή 2 Ιουνίου 2013
Κάπνισμα; Όχι εμείς!
Σε ένα κοινό υλικό παρέμβασης, ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καπνίσματος που πιλοτικά εφαρμόζεται σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας, το σχολικό έτος 2012-2013, για παιδιά δ΄, ε΄ και στ΄ τάξης δημοτικού, θα προχωρήσουν φορείς: Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως το ''Δίκτυο Άλφα'', ''Ελπίδα'', ''Πυξίδα'', ''Σείριος'', Περιφερειακής Ένωσης. Ξάνθης, ''Έκφραση'', Περιφέρεια Ροδόπης ''Ορφέας'', ΕΚΤΕΠΝ, Θεαγένειο (4η ΔΥΠΕ), ΟΚΑΝΑ και η Υπηρεσία Συντονισμού Κέντρων Πρόληψης Βόρειας Ελλάδας.
Λόγοι της συγκεκριμένης δράσεις, τα στοιχεία ερευνών για το κάπνισμα τα οποία καταδεικνύουν πως η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 15,2 έτη και της πρώτης δοκιμής τα 14 έτη.
Το θεωρητικό υπόβαθρο για το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού, βασίζεται σε θεωρητικά μοντέλα που αναδεικνύουν το ρόλο της κοινωνικής επιρροής στην έναρξη του καπνίσματος. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο πλαίσιο 14 συναντήσεων, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών η καθεμιά.
Σκοπός του προγράμματος, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, είναι να προλάβει την καπνιστική συνήθεια πριν ακόμη αναπτυχθεί στα παιδιά της προεφηβικής ηλικίας. Στο σχεδιασμό του προγράμματος έχει προβλεφθεί η αξιολόγησή του με τη διανομή ερωτηματολογίων στους μαθητές πριν και μετά την παρέμβαση.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη ως το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με τη συμμετοχή (συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ελέγχου) 70 σχολείων και 2.233 μαθητών, σε Θεσσαλονίκη (Κ.Π. «Δίκτυο Α» 12 σχολεία - 330 μαθητές, Κ.Π. «Ελπίδα» 7 σχολεία - 378 μαθητές, Κ.Π. «Πυξίδα» 15 σχολεία - 478 μαθητές, Κ.Π. «Σείριος» 10 σχολεία - 325 μαθητές), Ξάνθη (Κ.Π. «Έκφραση» 13 σχολεία - 345 μαθητές) και Ροδόπη (Κ.Π. «Ορφέας» 13 σχολεία - 377 μαθητές).
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εφάρμοσαν το πρόγραμμα μετά από σχετική εκπαίδευση και εποπτεία από τα Κέντρα Πρόληψης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Διαπιστώνουν ότι ανταποκρίνεται στους αρχικούς στόχους του και ιδιαίτερα στη βιωματική ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και της παθολογικής εξάρτησης, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην αντίσταση στις αρνητικές επιρροές, στην έκφραση των συναισθημάτων, στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος στην τάξη και της παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου-μαθητών.
Την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζεται να εφαρμοστεί η πλήρης εκδοχή του προγράμματος, το οποίο έχει ολιστικό χαρακτήρα και στοχεύει παράλληλα στην ευαισθητοποίηση του συλλόγου των εκπαιδευτικών και την ενεργό συμμετοχή των γονέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου