Την δημιουργεία μιας Μονμάρτης για την περιοχή της Νεάπολης και των Συκεών, προσπαθεί να ολοκληρώσει ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών με την «Πολιτιστική Γειτονιά». Στο συγκεκριμένο σχέδιο, ο Δήμος, προσπαθεί να συνδέσει τους ήχους, τα χρώματα και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες με τις ιστορικές μνήμες της μακραίωνης βυζαντινής ιστορίας της πόλης, που μαρτυρούν τη χιλιόχρονη και πλέον ταυτότητά της, αλλά και της προσφυγιάς με σκοπό να μετατραπεί στο μέλλων, μια περιοχή σε κυψέλη πολιτισμού και δημιουργίας, με πρωταγωνιστές κυρίως τη νέα γενιά.
Η «Γειτονιά» που αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος», χρησιμοποιήθηκε για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων, ο χρόνος απειλούσε να την θέσει στο περιθώριο. Τώρα αποκτά ζωή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των δυο πρώτων φάσεων, που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ταμείο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου (ΕΟΧ) και δημοτικούς πόρους, καθώς πυκνώνουν οι δράσεις με τη λειτουργία νέων τμημάτων καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας.
Στον συγκεκριμένο χώρο ήδη λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, αγγειοπλαστικής και κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Τελευταία προστέθηκε και το τμήμα μουσικής, το οποίο σταδιακά ενισχύεται με ένα ευρύ πρόγραμμα μαθημάτων πάνω σε διαφορετικά μουσικά όργανα, ενώ έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την παραχώρηση χώρων-κτισμάτων σε νέους ή ομάδες νέων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων έκφρασης κι επικοινωνίας. Η «Πολιτιστική Γειτονιά» υιοθετήθηκε ήδη και από τους μετανάστες όπου στο πλαίσιο του σχολείου εκμάθησης ελληνικής γλώσσας έχουν καθιερώσει το δικό τους «γλωσσικό καφέ».
Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι, όπως δηλώνουν ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, Κώστας Νικολόπουλος, ο χώρος να μετατραπεί σε μια ανοιχτή κι υπαίθρια σκηνή καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης κι επικοινωνίας, ο οποίος σταδιακά θα αποτελέσει και πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Κι όλα αυτά, σε κτίσματα που προήλθαν από την ανακατασκευή και αποκατάσταση των παλιών δώδεκα προσφυγικών κτισμάτων, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών (ζωγράφων, αγγειοπλαστών, κλπ.), με τα σχέδια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) να επεκτείνονται με το σχεδιασμό λειτουργίας τμημάτων-εργαστηρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φωτογραφίας, με ειδική πρόβλεψη για τη δημιουργία μουσείου προσφύγων.
Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποκτά η πρόταση-πρόσκληση του κ.Δανιηλίδη στην ηγεσία του ΑΠΘ και της Σχολής Καλών Τεχνών για την εγκατάσταση και λειτουργία τμημάτων στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. «Η περιοχή αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο τέχνης και πολιτισμού. Και στην κατεύθυνση αυτή η συμβολή της Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να δώσει σε βάθος χρόνου την καλύτερη και δυναμικότερη ώθηση», δηλώνει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου