Μια εκκλησία της πρώιμης βυζαντινής περιόδου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Μικρά Ασία, στην περιοχή της αρχαίας ελληνικής πόλης της Τρίπολης, στο Ντενιζλί της σημερινής Τουρκίας. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους, η εκκλησία θα αποκατασταθεί σε μερικά της σημεία, με ξήλινα υλικά, ωστε να είναι επισκέψιμη απο τους τουρίστες.
Η εκκλησία ανακαλήφθηκε στα πλαίσια των αρχαιολογικών ανασκαφών που γίνονται εδώ και δυο χρόνια στην αρχαία Τρίπολη και ειδικότερα στην αρχαία αγορά της πόλης. Ο βυζαντινός ναός βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Μέρη της οροφής λείπουν λόγο φυσικών αιτιών (διάβρωση και σεισμοί) και θα αντικατασταθούν απο ξύλινα υλικά πριν γίνει επισκέψιμη, όπως δηλώνει ο υπεύθυνος καθηγητής των ανασκαφών της Τρίπολης, Bahadır Duman
«Είναι μια απο της σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλήψεις για το 2013 αυτή η εκκλησία που χρονολογείται απο τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν. Αλλα το φρέσκο και οι τοιχογραφίες μας δείχνουν ότι οι εργασίες στον ναό έφταναν μέχρι τον 10ο αιώνα. Οι διαστάσεις της είναι: 21Χ5 μέτρα μήκος και 7 μέτρα ύψος» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Duman.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου