Ένα διήμερο βιωματικών δράσεων με τίτλο «Μαθαίνοντας για την παρασκευή της τροφής… 7000 χρόνια πριν» με θέμα τη νεολιθική τροφή, ειδικότερα τον εξοπλισμό της προϊστορικής κουζίνας και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτήν, θα παρουσιάσει η ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μαζί με την επιστημονική ομάδα των Ανασκαφών Αυγής, για τις 27 και τις 28 Σεπτεμβρίου 2013 (στην πλατεία της Αυγής), με τη συνεργασία αρχαιολόγων και αγγειοπλαστών, κατοίκων της περιοχής και μαστόρων της τροφής, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) και απευθύνονται σε μαθητές (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, πρωί) και ενήλικες (Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, απόγευμα και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, πρωί και απόγευμα).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, τη συμμετοχή του Συλλόγου Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου.
Επιμέλεια και οργάνωση προγράμματος: Δρ Γεωργία Στρατούλη (Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑ- ΚΘ΄ ΕΠΚΑ, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος Νεολιθικού Οικισμού Αυγής).
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Νίκος Κατσικαρίδης και Τάσος Μπεκιάρης, αρχαιολόγοι.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 (09.30-13.00): «Τα γεύματα και ο εξοπλισμός της προϊστορικής κουζίνας: κατασκευή πήλινων αγγείων και άλεσμα δημητριακών». Εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού.
— Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 (17.00-20.30) και Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 (10.00-13.30): «Η προετοιμασία της τροφής στη Νεολιθική Εποχή». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν τις ακόλουθες δραστηριότητες: Προετοιμασία και ζύμωμα πηλού, κατασκευή αγγείων με την τεχνική της «κουλούρας», άλεσμα δημητριακών και οσπρίων με λίθινα τριβεία και τριπτήρες, κοπάνισμα δημητριακών σε γουδί, ζύμωση αλεύρων, ψήσιμο πιτών σε λίθινη πλάκα, κατασκευή πήλινου φούρνου.
— Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 (από τις 17.30): Πειραματικό ψήσιμο πήλινων αγγείων και αντικειμένων σε ανοιχτή φωτιά και μαγείρεμα φαγητού σε πήλινο σκεύος.
Πληροφορίες:
24670 97568 (Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής), 694 7078575, gstratouli@gmail.com (Γ. Στρατούλη) και 697 2030112, anasbek3@gmail.com (Τ. Μπεκιάρης).
www.neolithicavgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου