Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνάντησε τον κ. Ρίτσαρντ Κούριν, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Smithsonian. Αντικείμενο της συζήτησης, η παροχή από την πλευρά των Αμερικανών τεχνογνωσίας στον τομέα τού εθελοντισμού, θεσμού που αξιοποιούν αποτελεσματικά πολλά πολιτιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Επίσης, η υπογραφή μνημονίου γύρω από τα λειτουργικά και διαχειριστικά προγράμματα των μουσείων. Συμφωνήθηκε να έλθει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2014 στην Αθήνα ο κ. Κούριν, επικεφαλής διευθυντικού κλιμακίου του Smithsonian για να εφαρμοστεί στην πράξη η συνεργασία αυτή.
Σε συνάντησή του εξάλλου με τον αντιπρόεδρο του National Geographic κ. Τέρι Γκαρσία, τη διευθύντρια του μουσείου κα Κάθριν Κιν και τον επικεφαλής αρχαιολόγο κ. Φρέντρικ Χίμπερτ, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε για την προετοιμασία τρίωρου ντοκιμαντέρ με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και τον προγραμματισμό δημοσιευμάτων με το ίδιο θέμα στο περιοδικό του οργανισμού κατά τη διετία 2015- ‘16. Αφορμή θα είναι η έκθεση με τίτλο «Από τον Αγαμέμνονα στον Αλέξανδρο», την οποία σχεδιάζει το Μουσείο Πολιτισμών του Καναδά, με το οποίο το Natiοnal Geographic συνεργάζεται. Η έκθεση αυτή θα εγκαινιαστεί στον Καναδά και ίσως κατόπιν μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
Προς το παρόν, βέβαια, αναμένονται στην αμερικανική πρωτεύουσα τα εγκαίνια της έκθεσης «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές», που είχαν αναβληθεί εξ αιτίας της διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής διοίκησης (shut down). Σε συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης (National Gallery of Art) κ. Ερλ Πάουελ, με τον οποίο σταθερά συνεργαζόταν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε και για την ελληνική συμμετοχή στην προετοιμαζόμενη έκθεση για τα χάλκινα στην ελληνιστική εποχή. Ακόμα, για την πιθανότητα της μεταφοράς της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον το 2016, έτος που αναμένεται να εγκαινιαστεί η νέα πτέρυγα, οι εργασίες για την οποία ξεκινούν τώρα.
Μνημόνιο συνεργασίας για ανταλλαγή εκθέσεων και τεχνογνωσίας αλλά και για τη χρήση των εργαστηρίων του, έχει εξάλλου υπογραφεί με το Μουσείο Getty, το οποίο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει την ελληνική έκθεση για το Βυζάντιο το 2014. Στις ΗΠΑ συμφωνήθηκε η έκθεση, την οποία οργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη, να μεταφερθεί κατόπιν και στο Art Institute του Σικάγου.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε επίσης το Dumbarton Oaks, το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον. Θέμα της συνάντησης με τον διευθυντή κ. Γιαν Ζιολκόβσκι, καθώς και με την εκτελεστική διευθύντρια κα Γιώτα Μπατσάκη, υπήρξε η διεύρυνση τής συνεργασίας με το Κέντρο. Το περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο, άλλωστε, πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι σεμινάρια στο παράρτημά του στο Ναύπλιο με την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνεργασία με τον πρέσβυ κ. Λουκά Τσίλα, διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, καθώς και με τις αντιπροέδρους του Κέντρου Kennedy κα Αλίσια Ανταμς και κα Κάθι Κρουζ. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να επισκεφθεί μια εκ των αντιπροέδρων την Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2014, για να προχωρήσει η συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου