Στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Ρώσους πολίτες και στην διευκόλυνση της διοργάνωσης της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2», στα μέσα Ιανουαρίου, υπολογίζει πως θα δώσει έμφαση η ελληνική προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης, όπως μετέδωσαν τα δύο κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
«Η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της», αναφέρει το ΡΙΑ-Νόβοστι, επισημαίνοντας ότι «η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων και αναμένει τις σχετικές αποφάσεις της Ένωσης».
«Η εργασία αυτή έχει παγώσει», υποστηρίζει στην ανταπόκρισή του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, παρόλο που «η καθιέρωση καθεστώτος χωρίς βίζες ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κρατών της ΕΕ, πρωτίστως εκείνων, που είναι τόσο ελκυστικές για τους Ρώσους τουρίστες, όπως η Ελλάδα".
Όπως επισημαίνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ: «η Αθήνα έχει ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να εργαστεί ενεργά με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ημερήσιας διάταξης στο διάλογο Ρωσίας-ΕΕ. Η Αθήνα δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο σχέδιο της "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", την οποία μια σειρά διαπιστευμένων στις Βρυξέλλες δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ ονόμασαν αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία της Κάθριν Άστον».
Απο την μεριά της η Γερμανία κρατά μικρό, αλλα γεμάτο ειρωνίες, καλάθι για τις δυνατότητες της ελληνικής προεδρίας όπως δείχνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα.
«Kalimera, Kalinichta» ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα.
Το σχόλιο συνοδεύεται με φωτογραφία του «Συμποσίου του Πλάτωνα» από τον πίνακα του γερμανού ζωγράφου Ανσελμ Φόιερμπαχ και παρατηρεί:
«Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Άτλι, σύμφωνα με την οποία "είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων". Είναι άγνωστο εάν η προεδρία του Συμβουλίου προσδώσει στους Έλληνες "ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια", όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους», επισημαίνει η συντηρητική εφημερίδα.
Ενώ, με τον τίτλο «ένας ζητιάνος στο θρόνο», η γερμανόφωνη Deutsche Welle σημειώνει όχι μόνο τη συγκυρία των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων με την τρόικα, αλλά και την ανάγκη να καταλήξει η Αθήνα και η Ευρωζώνη στο πώς θα χρηματοδοτείται το ελληνικό χρέος μετά το 2014.
«Ελπίδες, πυροβολισμοί και ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της σημερινής Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία, υπενθυμίζοντας την επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, υπενθυμίζει το κλίμα απέναντι στην ΕΕ, τις οικονομικές δυσκολίες και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ενώ, Το Spiegel τονίζει τον «σπαρτιάτικο» προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης για την προεδρία, αναφέροντας ότι σχεδιάζει να ξοδέψει μόνο 50 εκατ. ευρώ για την ελληνική προεδρία, κάτω από το μέσο όρο των 80 εκατ. ευρώ, ενώ το λογότυπο της προεδρίας στοίχισε «μόνο 12.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 100.000 του λογοτύπου της τελευταίας γερμανικής προεδρίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου