Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Σανίδα σωτηρίας ο στρατός για την Θάτσερ


Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Βρετανικών Αρχείων φαίνεται πως η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ως σχέδιο έσχατης λύσης να καλέσει τον στρατό να μεταφέρει τα φορτία γαιάνθρακα κατά την περίοδο των μεγάλων απεργιών των ανθρακωρύχων, το 1984. Ανάλογο σχέδιο υπήρχε και για την απεργία των λιμενεργατών, εάν η κατάσταση έφτανε σε ελλείψεις σε τρόφιμα.

Στα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης και του βρετανικού πρωθυπουργικού αρχείου για το 1984, τα οποία αποχαρακτηρίσθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μετά την παρέλευση 30 χρόνων, φαίνεται πως ανάμεσα στα σχέδια δράσης της τότε πρωθυπουργού βρισκόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο απόγειο της απεργίας των ανθρακωρύχων.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε στα σχέδιά του και το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει εκατοντάδες φορτηγά του στρατού και χιλιάδες στρατιώτες για να μεταφέρουν φορτία γαιάνθρακα στις μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ φοβόταν πως , η παραγωγή ρεύματος θα έπεφτε εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στο ναδίρ, οδηγώντας τη βρετανική βιομηχανία να περιορίσει τη λειτουργία των εργοστασίων σε «εβδομάδα τριών ημερών» -φράση «καμπανάκι» για την Θάτσερ, που θύμιζε την κατάληξη της προηγούμενης σύγκρουσης με τους ανθρωακωρύχους με πτώση του Έντουαρντ Χιθ το 1974.

Μάλιστα, παρόμοιο σχέδιο εμπλοκής του στρατού  είχε εξεταστεί και για την απεργία των λιμενεργατών. Τα κυβερνητικά στελέχη δεν διέβλεπαν άμεσο κίνδυνο έλλειψης τροφίμων, παρ' εκτός εάν το βρετανικό κοινό υπέκυπτε σε πανικό και έκανε «έφοδο» στα σούπερ μάρκετ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου