Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ - Δηλώσεις για την Ουκρανία



Στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που διεξήχθει απο της 26-27 Φεβρουαρίου 2014, παραβρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατα την διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε θέματα βελτίωσης διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διαλόγου με τους εταίρους της Συμμαχίας, η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας CFI, οι εξελίξεις στον τομέα αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας, η Κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος θα αναφερθεί στις σχετικές συζητήσεις για τη θαλάσσια στρατηγική της Ε.Ε. που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.
Ενώ, στο δείπνο εργασίας αναλύθηκε το θέμα του Αφγανιστάν καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν και ξεχωριστό θέμα συζήτησης την δεύτερη ημέρα της Συνόδου.


 
Μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις είναι εύλογο να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ και να αναζητούμε όλοι νέες μορφές συνεργασίας, νέες πολιτικές και νέες λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που σε τελευταία ανάλυση, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας.


Πέρα και πάνω από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή αστάθειας που ξεκινάει-όπως βλέπετε-από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θίξαμε θέματα όπως οι προκλήσεις ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο με τη συνδρομή της χώρας μας στη Ναυτική Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης. Να θυμίσω ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας-Προεδρία την οποία έχει αυτόν τον καιρό η Ελλάδα- η θαλάσσια προστασία. Θέματα που τέθηκαν βέβαια και από την Έλληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν εν όψει της αποχώρησης της Πολυεθνικής Δύναμης.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη δημοκρατική νομιμότητα, στο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και στο κράτος Δικαίου. Υποστηρίζουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία, προϋπόθεση για την Ευρωατλαντική ασφάλεια».



Kατά τη διάρκεια του Δείπνου Εργασίας των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ,  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την κρίση στην Ουκρανία, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ότι φαίνεται και θα πάρει χρόνο για να ξεκαθαρίσει. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιφανειακά και ως ένα ζήτημα ψυχροπολεμικών σχέσεων. Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης Ανατολής και Δύσης. Έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Ουκρανίας και στις μέρες μας αφυπνίζονται παλιές αντιπαλότητες, εθνοτικές διαφορές και αναβιώνει η εκδικητικότητα.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από πράξεις βίας και να ξεκινήσουν τον διάλογο προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, που θα κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και οικονομικά ανεπτυγμένη Ουκρανία σταθερά προσανατολισμένη στις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου, έχει πρώτιστη σημασία για την Ευρωατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα.

Η κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Συμμαχία πρέπει να προσεγγίσει την κατάσταση, προσεκτικά και ισορροπημένα. Ο ρόλος μας καθορίζεται από την Ειδική Συμφωνία Συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία. Υπό το πρίσμα και στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας αποκλειστικά και με σκοπό την ανάπτυξη της σχέσης  μας με τη χώρα, θα διαχειριστούμε τη συνεργασία μας με το Κίεβο σε όλους τους τομείς.

Ως Συμμαχία, πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τις εξελίξεις στη χώρα, καθώς και τη δράση άλλων διεθνών παραγόντων.

Διαχειριζόμενοι τα θέματα που αφορούν την Ουκρανία, πρέπει να διατηρήσουμε τις υφιστάμενες οδούς επικοινωνίας, συνεργασίας και διαβούλευσης με τους βασικούς περιφερειακούς παίκτες,  περιλαμβανομένης φυσικά της Ρωσίας.

Στην κατεύθυνση επιδίωξης των στόχων μας εγκρίνουμε το σχέδιο δήλωσης της Συμμαχίας».

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στη Βοστώνη για να συμμετέχει ως βασικός ομιλητής σε Συνέδριο που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Harvard και Fletcher, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquin Almunia και η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic.

Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βοστώνη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου με την ιδιότητα του προεδρεύοντος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., θα είναι κύριος ομιλητής σε Συνέδριο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ομιλητές θα είναι ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Antonio Tajani, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Michel Barnier και ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean Yves Le Drian.

To θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Nebojsa Rodic.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου