«Η Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσουν οι αρχαιολόγοι και επιμελητές της Συλλογής δρ Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη και δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης. Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 18:30 (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).
Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν αρχειακό υλικό για γεγονότα-σταθμούς στην ιστορία της Συλλογής, όπως τη μεταφορά των χρυσών των Μυκηνών στο Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Ελλάδος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις μεγάλες επανεκθέσεις με τελευταία αυτήν του 2004, ενώ αποτίνεται φόρος τιμής στους αρχαιολόγους, συντηρητές, αρχαιοφύλακες και όλους όσοι εργάστηκαν με έμπνευση και ζήλο για την ανάδειξή της.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Συλλογής είναι και το τιτάνιο έργο της τακτοποίησης των αποθηκών που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 και συνεχίζεται έως σήμερα, με τον καθαρισμό, συντήρηση, ταύτιση και καταγραφή των αρχαίων που φυλάσσονται εκεί. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται και «αναπάντεχα» αρχεία όπως οι κατά καιρούς συσκευασίες και σημειώσεις που συνόδευαν τις αρχαιότητες και που φανερώνουν στοιχεία για τους ίδιους τους ανθρώπους που εργάστηκαν στις ανασκαφές και στις αποθήκες της Συλλογής, καθώς επίσης και για την εποχή τους.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια καταγραφής του υλικού των αποθηκών έχει συμβάλει στη μελέτη και δημοσίευση μεγάλου μέρους των αρχαιοτήτων, κυρίως από νέους ερευνητές για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τέλος, τα τρέχοντα προγράμματα αναδημοσίευσης υλικού όπως της Φυλακωπής, των τοιχογραφιών της Τίρυνθας ή του αρχείου των πινακίδων και σφραγισμάτων Γραμμικής Β από την Πύλο.
Η Συλλογή Προϊστορικών, Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την ίδρυσή της το 1891 με ειδικό Βασιλικό διάταγμα ως «έκθεση προελληνικής τέχνης» μετράει ήδη πάνω από έναν αιώνα ζωής. Με τα μεγάλα ανασκαφικά σύνολα των νεολιθικών οικισμών του Σέσκλου και του Διμηνίου, τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου Θήρας, τους θησαυρούς των πολύχρυσων Mυκηνών και τις πινακίδες Γραμμικής B γραφής, η Συλλογή παραμένει η πλουσιότερη και σημαντικότερη στο είδος της παγκοσμίως.
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει σκοπό τη συμπαράσταση και υλική ενίσχυση του Ιστορικού Αρχείου για την αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών του, τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Αρχαιολογικής Επιστήμης στην Ελλάδα, τη διάδοση του έργου που επιτελείται στο Ιστορικό Αρχείο, τον εμπλουτισμό των Συλλογών του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Αρχαιολογίας διαχρονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου