Κατα την περίοδο των Χριστουγέννων έφτασε και στην Ελλάδα η νέα περιπέτεια του γαλάτικού διδύμου Αστερίξ και Οβελίξ, η 35η της σειράς και το πρώτο που κυκλοφορεί χωρίς τη συνδρομή του σχεδιαστή του, του Αλμπέρ Ουντερζό. Κατά γενική άποψη, οι διάδοχοι του Ρενέ Γκοσινί και του 86χρονου σήμερα Ουντερζό, ο σεναριογράφος Ζαν-Ιβ Φερί και ο σκιτσογράφος Ντιντιέ Κονράντ, είναι άξιοι συνεχιστές των μεγάλων δημιουργών.
Η εφημερίδα Libre Belgique σημειώνει ότι το νέο συγγραφικό δίδυμο κατάφερε να συλλάβει «όχι μόνο το ύφος, αλλά και το πνεύμα της σειράς» ενώ γερμανική εφημερίδα, αν και χαρακτηρίζει «όχι απολύτως επιτυχημένο το πάντρεμα της παράδοσης με την καινοτομία», επισημαίνει ότι οι Φερί και Κονράντ παρουσιάζουν μια «τέλεια χορογραφία» καθώς «μελέτησαν με ακρίβεια τις κλασικές περιπέτειες του Αστερίξ».
Το ιδιαίτερο με αυτό το άλμπουμ είναι πως αναφέρετε στην Σκωτία σε μια έντονη πολιτικά για την υποψήφια προς ανεξαρτησία χώρα. Η ιστορία ξεκινάει στο μικρό γαλατικό χωριό όπου οι δύο ήρωες ψάχνουν στην παραλία για στρείδια και συναντούν έναν μυώδη, κοκκινομάλλη Πίκτη με κιλτ και τατουάζ. Ο νέος φίλος τους, ο Μακ Αρόν, πεθαίνει από έρωτα για την ωραία Καμομιλά που την απήγαγε ο απαίσιος, προδότης Πίκτης και συνεργάτης των Ρωμαίων Μακ Καβαίος.
Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ θα τον ακολουθήσουν στη Σκωτία, όπου θα μάθουν ότι το μαγικό φίλτρο των Πικτών είναι το ουίσκι, θα συναντήσουν τη Νέσι (πρόγονο του τέρατος του Λοχ Νες), θα ενώσουν τις σκωτσέζικες φατρίες και φυσικά θα αντιμετωπίσουν και θα εκδιώξουν τους λιγοστούς ρωμαίους λεγεωνάριους που επιχειρούν μυστικά να διεισδύσουν στη Βόρεια Καληδονία (Σκωτία), την οποία στην πραγματικότητα οι Ρωμαίοι ουδέποτε κατέκτησαν και όπως θα περίμενε κανείς, όλα θα τελειώσουν με ένα τρικούβερτο γλέντι με άφθονα αγριογούρουνα, κάτω από τ' αστέρια του γαλατικού ουρανού.
Η ιστορία έγινε ανάρπαστη στην Σκωτία σε τέτοιο βαθμό που οι Σκωτσέζοι εθνικιστές να την θεωρούν ως μια αλληγορία του αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει και του δημοψηφίσματος που πρόκειται να διεξαχθεί σε μερικούς μήνες για το θέμα αυτό.
Ο Φερί, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σκωτία στο πλαίσιο της προώθησης του άλμπουμ, αρνήθηκε ότι είχε αυτόν το σκοπό όταν έγραφε το σενάριο του τελευταίου Αστερίξ.
«Πήγα στη Σκωτία για να παρουσιάσω την ιδέα μου στους Σκωτσέζους. Χάρηκαν που τους σκεφθήκαμε και με ρώτησαν γιατί διάλεξα τη χώρα τους. Πίστευαν συγκεκριμένα ότι το έκανα λόγω αυτού του δημοψηφίσματος που εκκρεμεί. Στην πραγματικότητα, έμαθα γι' αυτό αφού είχα τελειώσει το γράψιμο, οπότε δεν υπάρχουν κρυμμένες προθέσεις» είπε ο σεναριογράφος.
Αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι. Γι' αυτό ο γνωστός σκωτσέζος συγγραφέας Ιαν Ράνκιν, που διάβασε το κόμικ με σκοπό να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα, έγραψε τη γνώμη του στον «Guardian». «Ως Σκωτσέζος και με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία λιγότερο από έναν χρόνο μακριά, μπήκα στον πειρασμό να αναζητήσω σύγχρονες πολιτικές αναφορές στην επιλογή της Σκωτίας ως τοποθεσίας για αυτήν την 35η περιπέτεια. Ηταν μια δελεαστική αλλά μάλλον άκαρπη προσπάθεια» γράφει ο Ράνκιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου