Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η Σκωτία θα βγάλει την Βρετανία απο την Ε.Ε.;


Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου των Reuters, Hugo Dixon μια πιθανή σκωτσέζικη ανεξαρτητοποίηση, η οποία θα επέλθει μετά το δημοψήφισμα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη έξοδο και της Βρετανίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Dixon στην Βρετανία δεν υπάρχει έντονο αντιευρωπαικό ή ευρωσκεπτιστικό πνεύμα στην αγγλική κοινωνία και η πιθανολογούμενη νίκη και άνοδος του κόμματος ανεξαρτησίας του κ. Νάιτζελ Φάρατζ, οφείλεται περισσότερο στην απέχθεια προς τις πολιτικές που εφαρμόζει το Λονδίνο προς τη μετανάστευση, παρά στην ισχυρή επιθυμία των Βρετανών για απεξάρτηση από την Ε.Ε.

Όμως αυτή η τάση μπορεί να αλλάξει σε μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας για 4 βασικούς λόγους κατα Dixon: «οι Σκωτσέζοι είναι πιο ευρωπαϊστές από τους άλλους Βρετανούς. Σε περίπτωση δημοψηφίσματος με θέμα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2017, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, οι Σκωτσέζοι δεν θα ψηφίσουν και θα είναι πιο δύσκολο να πεισθούν οι υπόλοιποι Βρετανοί να παραμείνουν. Η απουσία της Σκωτίας θα μπορούσε να μειώσει κατά 2% έως 3% τα ποσοστά εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Και αυτό θα ήταν καθοριστικό εάν είναι οριακή η διαφορά ανάμεσα στους υπέρ και τους κατά. 

Δεύτερον, οι πιθανότητες να διεξαγάγει η Βρετανία δημοψήφισμα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή θα είναι πολύ πιθανότερο να είναι οι Συντηρητικοί στην κυβέρνηση το 2017. Επί του παρόντος, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει 41 βουλευτές από τη Σκωτία, ενώ οι Τόρις μόνο έναν. Η Βρετανία έχει συνολικά 650 βουλευτές. Αν εξαιρεθούν οι Σκωτσέζοι, θα είναι πιο δύσκολο να κυβερνήσει τη χώρα το Εργατικό Κόμμα, που έχει πει ευθέως ότι δεν θα διεξαγάγει δημοψήφισμα. Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως ο Κάμερον θα νικήσει απαραιτήτως στις επόμενες εκλογές τον Μάιο του 2015 καθώς οι Σκωτσέζοι θα διατηρούν δικαίωμα ψήφου ακόμη και αν τον Σεπτέμβριο αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Δεν πρόκειται να αποσχισθούν από τη χώρα πριν από τον Μάρτιο του 2016. Ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός το 2015.

Η πιθανότητα η απόσχιση της Σκωτίας να οδηγήσει σε ανάληψη της διακυβέρνησης από τους Τόρις είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο θα πολλαπλασιάζονταν οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ο Κάμερον δεν είναι φανατικός ευρωπαϊστής. Θα τον αντικαθιστούσε μάλλον κάποιος πιο ευρωσκεπτικιστής, που θα διεξήγε και την ανάλογη εκστρατεία. Ο τελευταίος λόγος σχετίζεται με τη στρατηγική του Κάμερον να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας. Ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει τις παραχωρήσεις που θα έχει κερδίσει ως ισχυρό λόγο υπέρ της παραμονής. Το πρόβλημα είναι, όμως, πως αν η Σκωτία αποσχισθεί, θα πρέπει να διασπραγματευθεί τους όρους του διαζυγίου. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διαπραγματευθούν τους όρους της προσχώρησης της Σκωτίας στην Ε.Ε., που δεν θα είναι εύκολο. Εν ολιγοις, ο Σάλμοντ ίσως απειλεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. όσο και ο Φάρατζ. » αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου