Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές: Τη έβγαλε η... γκαστρωμένη;


Το 2007 πολλοί διεθνολόγοι απατώντας στο ιδεολόγημα του κ. Φουκουγιάμα περι τέλους της ιστορίας δήλωναν πως στον 21ο αιώνα, λόγω του ότι τα προβλήματα κάθε είδους (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά) θα είναι διεθνή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εθνικιστικά ή φίλοεθνικιστικά κόμματα να παίξουν σημαντικό πολιτικό ρόλο στην Ευρώπη και μάλιστα, ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του εθνικισμού.

Πολλοί ειρωνεύονταν αυτούς τους ερευνητές, Μέχρι την περασμένη Κυριακή, όπου εθνικιστικά κόμματα σάρωσαν στις ευρωεκλογές. Το θέμα τώρα είναι ποιο είναι το ταβάνι αυτών των κομμάτων και κυρίως ποια ιδεολογία μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Στο πρώτο ερώτημα απάντηση θα δώσει η Σκωτία με το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014. Μην ξεχνάτε πως στην Σκωτία εκλέχτηκε η πρώτη εθνικιστική κυβέρνηση για πρώτη φορά απο το 1980, πανευρωπαϊκά και μάλιστα με το αίτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Γύρω λοιπόν απο το αποτέλεσμα του «ΝΑΙ» στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα θα κυμαίνεται και το κυβερνητικό ταβάνι που θα μπορεί να φτάνει, αναλογικά, το κάθε εθνικιστικό κόμμα στην χώρα του.

Στο δεύτερο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί τώρα άμεση απάντηση καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο πολιτικής μετάβασης και αυτό στο οποίο εισερχόμαστε είναι ακόμα απροσδιόριστο. Το σίγουρο πάντως είναι πως όποια ιδεολογία εμφανιστεί απέναντι στον εθνικισμό στο μέλλων θα πρέπει, υποχρεωτικά, να έχει και αυτή σε μεγάλο ποσοστό εθνικιστικά στοιχεία. Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας και της λαϊκής δεξιάς, όπως φάνηκε είναι ότι δεν θεώρησε τον εθνικισμό ως πολιτική ιδεολογία αλλά ως συναίσθημα και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα.

Όποια πολιτική κίνηση εμφανιστεί στο μέλλων απέναντι σε αυτά τα κόμματα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, με βάση κάποια άλλη οπτική, εθνικιστικά ζητήματα και στοιχεία τουλάχιστον, σε αρχικό επίπεδο.

Μερικά αποτελέσματα: Ελλάδα: Χρυσή Αυγή - 9,36% τρίτο κόμμα
Γαλλία: Εθνικό Μέτωπο [NF] - 25,26% πρώτο κόμμα
Αυστρία: Κόμμα των Ελευθέρων [FPO] - 20,1% τρίτο κόμμα
Δανία: Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα [DF] -27,1% πρώτο κόμμα
Ολλανδία: Κόμμα της Ελευθερίας [PVV] - 12,2% τρίτο κόμμα
Βρετανία: Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου [UKIP] - 28% πρώτο κόμμα
Σουηδία: Σουηδοί Δημοκράτες - Τέταρτο Κόμμα με 7%
Νορβηγία: Κόμμα της Προόδου [FrP] - Τρίτο Κόμμα στις Βουλευτικές εκλογές με 16,3% (συγκυβερνά με τη δεξιά)
Φινλανδία: Αληθινοί Φιλανδοί - 13,2% τρίτο κόμμα
Ελβετία: Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα [SVP] - Πρώτο Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές με 26,8%
Ιταλία: Λέγκα του Βορρά 6% .
Πολωνία: Κογκρέσο της Νέας Δεξιάς [KNP] - Πρώτη η δεξιά, δεύτερη η δεξιά, τέταρτη η άκρα δεξιά με 7,2%.
Ουγγαρία: Movement for a Better Hungary [Jobbik] - Δεύτερο Κόμμα με 14,7% (πρώτη η δεξιά με 51,5%)
Λετονία: National Alliance "All For Latvia!" - Τρίτη θέση με 11% (πρώτη η δεξιά με 31%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου