Ως μια σημαντική ανακάλυψη - αποκάλυψη της πειραματικής αρχαιολογίας μπορούν να θεωρηθούν τα συμπεράσματα απο το επιτυχημένο πείραμα της ομάδας «Οι πρώτοι Ναύτες», τα μέλη της οποίας έχτισαν μια σχεδία χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικά υλικά και αντίγραφα παλαιολιθικών εργαλείων, 5.000 καλάμια, 4 κορμούς κυπαρισσιών, δέρμα από κατσίκα και σχοινί. Μάλιστα, ταξίδεψαν πάνω στην σχεδία από τα Κύθηρα στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας έτσι τις υποθέσεις των αρχαιολόγων ότι οι πληθυσμοί Παλαιολιθικής εποχής ήταν σε θέση να διασχίσουν μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις με τις δικές τους αυτοσχέδιες βάρκες. Επίσης, προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα της διαδρομής ήταν και η διατροφή των μελών του, αφού, εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες που θα καταναλώνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το μενού τους θα εμπλουτιστεί με: καρύδια, φρούτα, αβγά και μέλι.
Η ομάδα των πειραματικών αρχαιολόγων ξεκίνησε το ταξίδι της με τη σχεδία που ονομάζεται «Melida» από τα Κύθηρα, στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με την άφιξή τους στα Χανιά της Κρήτης, στις 19 Ιουλίου. Εμπνευστής και καθοδηγητής του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν ο 73χρονος ιστορικός και συγγραφέας, Bob Hobman ο οποίος στο παρελθόν είχε κατασκευάσει μια ινδονησιακή πιρόγα και διέσχησε με αυτή τον Ειρηνικό.
Αφορμή για το συγκεκριμένο έργο ήταν η πρόσφατη ανακάλυψη λίθινων εργαλείων στον Πλακιά, στη νότια δυτική γωνιά της Κρήτης και στο γειτονικό νησί της Γαύδου, τα οποία χρονολογούνται ότι είναι τουλάχιστον 130.000 χρόνων. Μέχρι αυτή την ανακάλυψη η οποία έγινε τον Αύγουστο του 2010, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η ανθρώπινη παρουσία στα ελληνικά νησιά άρχισε περίπου το 12.000.
Απο την μεριά του ο διάσημος Ολλανδός παλαιοντολόγος Paul Sondaar ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την συγκεκριμένη χρονολόγηση της κατοίκησης της Κρήτης και πιστεύεται ότι τα εξωτικά ζώα, ιπποπόταμοι και ελέφαντες τα οποία διαβιούσαν στην Κρήτη, εξαφανίστηκαν περίπου το 125.000, σε μεγάλο βαθμό λόγω του ανθρώπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου