Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Νέες αποκαλύψεις απο την Ακρόπολη της Παλαίπαφου


Στις παρυφές του χωριού Κούκλια, σε μικρή απόσταση ανατολικά του ιερού της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο της Κύπρου, η αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου της Κύπρου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Ιακώβου, εντόπισε ένα εντυπωσιακό τείχος της Ακρόπολης της Κλασικής περιόδου του οροπέδιου του Χατζηαπτουλλά. Το τοίχος το οποίο ανακαλύφθηκε προστατεύει τη βόρεια περιοχή του μνημειώδους οικοδομήματος το οποίο βρέθηκε το 1950 και χρησίμευε ως το παλάτι της τελευταίας βασιλικής δυναστείας της αρχαίας Πάφου. Ο προμαχώνας εκτείνεται για πάνω από 80 μέτρα και πολλά από τα μέρη του τείχους σώζονται σε ύψος έναμιση και ένα μέτρο.

Το τείχος της Ακρόπολης του Χατζηαπτουλλά είναι ένα καλό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου και αποτελείται από τρία κύρια μέρη: (α) έναν τριών μέτρων πλάτους κύριο τοίχο (β) έναν μακρύ και στενό εγκάρσιο τοίχωμα, το οποίο είναι χτισμένο ως κατά του κύριου τοίχους και επεκτείνεται σχεδόν ως την άκρη του γκρεμού (γ) υπάρχει ένα παράλληλο ως προς το κύριο τείχος,  τείχος το οποίο τρέχει παράλληλα με τον κεντρικό τοίχο. Το συγκεκριμένο παράλληλο εξωτερικό τείχος είναι το κορυφαίο από μια σειρά φθίνουσων αναλημματικών τοίχων οι οποίοι χτίστηκαν στην απότομη πλαγιά του βράχου και είναι το πιο εντυπωσιακό μέρος του όλου αμυντικού συστήματος, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι η φυσική κλίση στο χώρου ενσωματώθηκε στον αμυντικό σχεδιασμό.

Οι χώροι που δημιουργούνται μεταξύ των τοίχών και των αναλημματικών τειχών προφανώς χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση και για τις βιοτεχνικές εγκαταστάσεις του παλατιού. Δύο μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ πολυάριθμα θραύσματα πίθου που ανήκαν σε τοπικά και εισαγόμενα αγγεία βρέθηκαν σχεδόν σε κάθε δωμάτιο.


Μάλιστα, η ομάδα των αρχαιολόγων αποκάλυψε στον χώρο των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που εντοπίστηκε ανάμεσα σε δύο  αναλημματικούς τοίχους,  μια βαθιά λεκάνη απο πέτρα (μπανιέρα) και ένα σύστημα αποχέτευσης από ψιλοκομμένες πέτρες. Ακόμα, η κατάρρευση της οροφής όπως φάνηκε απο τα υπολείμματα των κεραμιδιών στο δάπεδο  και τα ίχνη των δοκών φανερώνει ότι το συγκρότημα περιλάμβανε εκτενείς στεγασμένες θέσεις. Επιπλέον, πολλά από τα τοιχώματα ήταν καλυμμένα με γύψο. Προφανώς, ο βόρειος τοίχος της ακρόπολης ήταν μια σημαντικό και καλά διατηρημένο τμήμα του κυρίως παλατιού.

Η φετινή αρχαιολογική έρευνα διήρκεσε  πέντε εβδομάδες, και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρηματοδοτική συνεισφορά της ALPHA Bank Κύπρου και στις δωρεές που έκαναν οι κ Χριστάκης Αγαθαγγέλου και Στέφανος Στεφάνου, οι οποίοι είναι μέλη της κοινότητας Κουκλιών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ανασκαφή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κύπρου ευχαρίστησε τους ευεργέτες και υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στον αρχαιολογικό τομέα, η οποία προσθέτει νέα μνημεία και νέα εικόνα για την ιστορία του βασιλείου της Πάφος.

Η Παλαίπαφος ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Πάφου σχεδόν μέχρι το τέλος του τέταρτου αιώνα π.Χ., αλλά το σχέδιο της πόλης του και οι διάφοροι αστικοί τομείς της, τα οποία φαίνεται να βρίσκονται στα οροπέδια γύρω από το ιερό, δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου «Παλαίπαφος Αστικό Τοπίο», το οποίο ξεκίνησε το 2006 από την Καθηγήτρια αρχαιολογίας Μαρία Ιακώβου σκοπεύει να αποκαλύψει και να μελετήσει τη δομή του κέντρου της αρχαίας πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου