Ο Βασίλης είναι ένας Έλληνας πυρογράφος ο οποίος ζει στην Ολλανδία. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω όταν μου παρέδωσε, μαζί με τον Νεκτάριο, μια μικρή συνέντευξη γύρω απο την ζωή στην Ολλανδία. Αυτή την φορά μας παρουσιάζει ένα απο τα αγαπημένα κομμάτια της ζωής του. Την πυρογραφία. Ας την γνωρίσουμε
Πυρογραφία λοιπόν, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τα οποία την διαφοροποιούν απο τα άλλα είδη γλυπτικής;
Θα ξεκινήσω ενημερωτικά για να έχεις μια πληρέστερη εικόνα για το αντικείμενο.Η πυρογραφία είναι ένας κλάδος της ζωγραφικής. Αυτός που ασχολείται με την πυρογραφία λέγεται καλλιτέχνης πυρογραφίας.Το εργαλείο που χρησιμοποιείται λέγεται πυρογραφος. Αυτά για διευκρίνηση.Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε και έλαβα μέρος ήταν αυτή: http://alkmaartattooconvention.com/ Απλά φιλοξενεί διάφορες σχετικές τέχνες όπως πυρογραφία, αερογραφία,ξυλογλυπτική,ζωγραφική σε δέρμα κ.α. Επίσης να σε ενημερώσω ότι στον διαγωνισμό τατουάζ που έγινε,νικητής ήταν Έλληνας! Ο Δημήτρης Γραψιας απο την Κέρκυρα.
Ιδιαίτερη είναι η ίδια η τέχνη της πυρογραφίας διότι είναι σπάνια. Δύσκολα θα επιλέξει να ασχοληθεί κάποιος με αυτή γιατί είναι μια χρονοβόρα διαδικασία,μοναχική όπου δεν δέχεται μεγάλα λάθη. Στην περίπτωση αυτή η διόρθωση είναι σχεδόν αδύνατη εκτός της περίπτωσης ελεύθερου σχεδίου όπου και μπορείς να παραλλάξεις το σχέδιο εκμεταλεύοντας το λάθος.Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικο όμως που τη διαφοροποιεί απο τα άλλα είδη ζωγραφικής είναι ότι δεν απαιτούντο χρώματα. Δεν τοποθετείς υλικά για να ζωγραφίσεις άλλα δημιουργείς χημική αντίδραση στο ίδιο το υλικό μέσω της θερμότητας. Δηλαδή ζωγραφίζεις καίγοντας τον πίνακα.
Ποια απο αυτά σε οδήγησαν να την επιλέξεις ως τέχνη σου;
Τα χαρακτηριστικά της πυρογραφίας που κατάλαβα ότι με ωφελουν εκτός από το να περνάω καλά, είναι αυτή η χρονοβόρα διαδικασία αυτοσυγκεντρωσης που χρειάζεται και το κάψιμο.Μου αρέσει η φωτιά, έτσι όπως καίει σιγά σιγά το ξύλο και ταυτόχρονα δημιουργεί.Στο πρώτο χαρακτηριστικο καθώς δεν ήμουνα άνθρωπος της υπομονής και της αυτoσυγκέντρωσης,λειτούργησε παράλληλα ως ένα είδος ομοιοπαθητικής θεραπείας.
Πόσα χρόνια δραστηριοποίησε ως πυρογράφος, πιστεύεις ότι μπορείς να σε ζήσει η τέχνη σου;
Με την πυρογραφία ασχολούμαι περίπου 8 χρόνια από τα οποία τα 3 τελευταία εντατικά. Γενικά όμως με τη ζωγραφική ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σπούδασα στη μεγάλη των αυτοδίδακτων σχολή από ανάγκη γιατί όταν ζωγράφιζα αισθανόμουν ωραία.Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης είμαι της άποψης οτι εξαρτάται απο τον άνθρωπο. Αν έχει πολλές επιθυμίες θα είναι δύσκολο να ζήσει διότι θα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να βρει την ευτυχία στο καινούργιο αι-φοουν υποθέτω π.χ.Θα υπάρχει όμως. Αν οι επιθυμίες του είναι λίγες θα ζει έτσι κι αλλιώς.
Ποιά είναι η θεματολογία των έργων σου γενικά αλλά και τις τελευταίας σου έκθεσης, υπάρχει κάποιος γνωστός πυρογράφος ο οποίος είναι το πρότυπό σου;
Η θεματολογία των έργων μου πηγάζει απο την έμπνευση που παίρνω απο την ίδια τη ζωή, τον άνθρωπο και τη μουσική. Η φιλοσοφία μου οδηγείται απο την αλήθεια της φύσης και οχι απο την αλήθεια που βγάζει το ανθρώπινο μυαλό. Τα περισσότερα έργα μου έχουνε μια γλυκόπικρη γεύση.Είναι αυτός ο έρωτας για ζωή με την ευλογία του θανάτου. Για να εκτιμάς τη ζωή πρέπει να υπάρχει ο θάνατος.Η αλλαγή φάσης δηλαδή.Και είναι πρέπον να εκτιμάς το θάνατο αν αναλογιστείς τη στασιμότητα της αθανασίας. Έτσι αποτυπώνω στα έργα μου ένα ρομαντικό αλλά παράλληλα σκοτεινό, σουρεαλιστικο και συμβολικό χαρακτήρα μέσα απο την ομορφιά της χρυσής τομής στην αντίθεση.
Έχεις κάνεις και άλλες εκθέσεις, πως τις δέχτηκε ο κόσμος;
Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε έκθεση και μάλιστα η συγκεκριμένη είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα διότι την είχα επισκεφτεί στο παρελθόν και είχα εντυπωσιαστεί απο τον χώρο και τη διοργάνωση της εκδήλωσης.Όσον αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου για τα εργα,ήταν σχεδόν αναμενόμενες. Όσοι γνώριζαν απο πυρογραφία μείνανε εντυπωσιασμένοι απο την τεχνική τουλάχιστον αν δεν καταλάβαιναν το νόημα της απεικόνισης. Όσοι δεν γνώριζαν το αντικείμενο μπορεί και να νόμιζαν οτι ήταν αφίσα για τατουάζ ή πατινα. Τη μεγαλύτερη χαρά την πήρα όταν ένας τύπος γύρω στα 60 κοιτάζοντας επίμονα έναν πίνακα μου,εντυπωσιασμένος μου είπε οτι τον έχει αγγίξει βαθειά στη ψυχή του καθώς γνώριζε το αντικείμενο διότι ο παππούς του ήταν παραδοσιακός καλλιτέχνης πυρογραφίας. Αργότερα έμαθα οτι ήταν ένας απο τους διοργανωτές της εκδήλωσης.
Πιστεύεις ότι ο κόσμος καταλαβαίνει το έργο σου και την ιδιοτροπία της πυρογραφίας;
Επειδή έχω την άποψη οτι η ίδια η ζωή είναι τέχνη,το προσωπικό μου έργο θα τελειώσει,όταν πεθάνω. Πάντως μέχρι εδώ λαμβάνω θετικές εντυπώσεις ως πρωταγωνιστής. Όσον αφορά το αν καταλαβαίνει ο κόσμος την ιδιοτροπία της πυρογραφίας,νομίζω οτι κατανοεί τη δυσκολία και τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται,όταν τα βλέπουν απο κοντά.
Πυρογράφος στην Ολλανδία, πως είναι;
Είμαι ένας άνθρωπος με ανησυχίες που εκφράζομαι μέσα από την τέχνη όπου και αν βρίσκομαι.Αν δεν μου άρεσε δεν θα το έκανα.
Αλήθεια, κάτι που δεν σε ρώτησα στην προηγούμενη συζήτησή μας, τη ΔΕΝ σου λείπει απο την Ελλάδα
Πολλά δεν μου λειπουν αλλα κυρίως οι άσκοποι καφέδες με τους παράλληλους μονολόγους γεμάτοι ισχυρογνομωσύνη και σοβαροφάνια χωρίς επιχειρήματα και ανάλυση,άρα χωρίς ουσία και νόημα. Δεν μπορώ πλέον να ακούω πίπες με θράσος. Βαριέμαι θανατηφόρα. Δεν εννοώ τη χαρά της ευτυχίας ,το χιούμορ γιατί ένα καλό αστείο θέλει εξυπνάδα και ήθος και από τις δυο πλευρές. Μιλάω για τη βλακεία και τη λαχανοσηζήτηση. Για να γίνεις χαρούμενος προϋποθέτει να είσαι σοβαρός. Διαφορετικά αν ξεκινήσεις από το χαρούμενος πας στο χαζοχαρούμενος.
Τα μελλοντικά σου σχέδια πια είναι;
Το Μάρτιο θα κατέβω Ελλάδα για να μείνω,με το πλάνο να πραγματοποιήσω κάποιες εκθέσεις και να ξεκινήσω μια καινούργια σειρά πυρογραφιών.Αργότερα θέλω να ολοκληρώσω ένα βιβλίο που γράφω όπως επίσης κάποια μουσικά κομμάτια που ετοιμάζω.
Αλήθεια, ποια είναι η κατάσταση στην Ολλανδία, όπως την βιώνεις εσύ, σε σχέση με την κατάσταση όπως ήταν κατα την διάρκεια της προηγούμενης συζήτησή μας;
Όσον αφορά την εξέλιξη των πραγμάτων εδώ στην Ολλανδία σε οικονομικοκοινωνικό επίπεδο είναι λίγο χειρότερα από πέρυσι. Η αναμενόμενη σταθερή πτώση όπως στις περισσότερες βόρειες χώρες της Ευρώπης δηλαδή, με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις που αφορούν την οικονομία τον ρατσισμό και τη γενικά μπερδεμένη σκέψη και συμπεριφορά των πολιτών. Η δυσανασχέτιση επικρατεί και πολλοί μετανάστες γυρνάνε στις χώρες τους μετά απο τη διαπίστωση οτι το μόνο που αλλάζει είναι τα μηδενικά,τα οποία είναι περισσότερα στο καθημερινό πάρε δώσε. Χωρίς να αλλάζει ομως το βιοτικό επίπεδο.
Top werk , !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή