Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τελετή απόλυσης Εθνοφυλάκων της Εθνικής Φρουράς παρουσία του υπουργού άμυνας της Κύπρου


Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη και παρουσία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου παρέστη το βράδυ της 28ης Ιανουρίου 2015 στην επίσημη τελετή απόλυσης των Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Πρώτης Μεραρχίας Πεζικού (ΙΜΠ) κλάσεως 1982 και εθελοντών προηγούμενων κλάσεων στο στρατόπεδο «Λοχία Γεωργίου Λαζάρου», στη Λάρνακα.

Ένας εθνοφύλακας απολύεται όταν έχει συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας του. Δύναται, όμως, κατόπιν αιτήματος να παραμείνει ως εθελοντής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Σε χαιρετισμό του, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Η πολύχρονη εμπειρία και οι γνώσεις που έχετε αποκομίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής σας υπηρεσίας είναι πραγματικά πολύτιμες. Και τις εμπειρίες αυτές, τις γνώσεις αλλά κυρίως το ήθος, τις αξίες και τις αρχές, την πίστη προς την πατρίδα, την προσήλωση στο καθήκον, αυτά τα στοιχεία είμαι σίγουρος ότι θα μεταλαμπαδεύσετε στη νέα γενιά, στα παιδιά σας. Το έχουμε ανάγκη. 
Έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε τα πρότυπα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Σε καιρούς δύσκολους».

Ακολούθησε παράδοση τιμητικών διπλωμάτων.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στην Μέση Ανατολή η πρώτη «στενή επαφή» Neanderthals και Homo Sapiens


Ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή ανθρωπολογίας Ίσραελ Χέρσκοβιτς του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έφεραν στο φως ένα κρανίο ηλικίας 55.000 ετών που αποκαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ και φωτίζει τη μετανάστευση των προγόνων μας από την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής. Η ανακάλυψη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πρόγονοί μας κατοικούσαν στην ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους Νεάντερταλ και, κατά καιρούς, διασταυρώνονταν μαζί τους – τόσο στο κυνήγι για τροφή, όσο και σεξουαλικά.

Το κρανίο, το οποίο ανήκε πιθανώς σε γυναίκα και βρέθηκε στο μεγάλο προϊστορικό σπήλαιο Μανότ της δυτικής Γαλιλαίας, είναι ένα από τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ διαπιστωθεί ότι προέρχεται από τους πρώτους μετανάστες-αποικιστές, που πραγματοποίησαν την τολμηρή έξοδο από τη «μαύρη ήπει
ρο».


Αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει ότι ήδη από τότε, προτού συναντηθούν στην Ευρώπη μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια, οι «έμφρονες άνθρωποι» (Homo sapiens) είχαν επαφές –και σεξουαλικές– με τα ξαδέρφια τους, τους Νεάντερταλ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι και Ασιάτες διαθέτουν και νεαντερτάλειο DNA σε ποσοστό 2% έως 4%.

Προηγούμενες γενετικές έρευνες είχαν εκτιμήσει ότι οι Homo sapiens και οι Νεάντερταλ είχαν προχωρήσει σε επιμιξίες από τότε, αλλά έως τώρα έλειπαν οι ανατομικές αποδείξεις. Η ανακάλυψη του κρανίου χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ένα σημαντικό εύρημα στο όλο «παζλ» της ανθρώπινης εξέλιξης, καθώς για πρώτη φορά ένα απολίθωμα (από το οποίο λείπει το κάτω μέρος) υποδηλώνει πως υπήρχε συγκατοίκηση και συνεύρεση των δύο συγγενικών ειδών στη Μέση Ανατολή, προτού οι Homo sapiens φτάσουν στην Ευρώπη πριν από περίπου 45.000 χρόνια.


Οι Νεάντερταλ εμφανίστηκαν πριν από 350.000 χρόνια και, αφού εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία, εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, λίγο μετά την άφιξη των προγόνων μας στη «γηραιά ήπειρο». Οι Homo sapiens εμφανίστηκαν ίσως πριν από 200.000 χρόνια στην Αφρική, από την οποία έφυγαν πριν από τουλάχιστον 60.000 χρόνια και σήμερα έχουν πια κατακλύσει όλον τον πλανήτη μετά από διαδοχικές μεταναστεύσεις.

Το κρανίο, που φιλοξενούσε έναν σχετικά μικρό εγκέφαλο 1.100 χιλιοστόλιτρων (έναντι 1.400 του μέσου συγχρόνου εγκεφάλου), θυμίζει ανατομικά τους ευρωπαίους Κρο-Μανιόν, έχοντας όμως και κάποια αφρικανικά χαρακτηριστικά. Για «το πρώτο εύρημα που συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη», έκανε λόγο ο Ίσραελ Χέρσκοβιτς. Η Μέση Ανατολή «ήταν το πιο πιθανό μέρος για το “ειδύλλιο” μεταξύ Homo sapiens και Νεάντερταλ», πρόσθεσε.


Για «συναρπαστικό εύρημα» έκαναν λόγο τόσο η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, όσο και ο διακεκριμένος παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να προσπαθήσουν να εξάγουν DNA από το κρανίο (κάτι όχι εύκολο), ώστε να το συγκρίνουν με εκείνο των σύγχρονων ανθρώπων και των Νεάντερταλ.

Ολόκληρη η επιστημονική εργασία μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Η άσκηση «CYPFRA - 01/15»


Την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, τις πρωινές ώρες διεξήχθη διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPFRA - 01/15». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και του Γαλλικού Ναυτικού. Στην άσκηση συμμετείχε επίσης το εμπορικό πλοίο «MICOPERI PRIDE» το οποίο έπλεε στη περιοχή και του ζητήθηκε από το ΚΣΕΔ η έκτακτη συμμετοχή του για αιφνιδιαστική δοκιμή των σχεδίων αντιμετώπισης ναυτικών ατυχημάτων.

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.


Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού με επιχειρήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών (MEDEVAC) από Γαλλική Κορβέτα και το εμπορικό πλοίο.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ο κεραυνός της Ε.Τ.Ε.Ε.Δ


Τακτική άσκηση Μετα Στρατευμάτων με στόχο αναγνώριση περιοχής ενδιαφέροντος και χαρτογράφησης με ταυτόχρονη αθόρυβη διείσδυση και παγίδευση εχθρικού συστήματος RADAR (D-10) πραγματοποίησαν τις περασμένες μέρες τα μέλη του Εθελοντικού Τμήματος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, με την ονομασία «ΚΕΡΑΥΝΟΣ 15».

Αρχικά, ετοιμάστηκε ομάδα ειδικής σύνθεσης για πορεία μακράς ακτίνας πίσω από τις εχθρικές γραμμές με στοιχείο παρατηρητή-σκοπευτή για συνεχή κάλυψή της κατά την κίνησή της.
Μετά της ολοκλήρωσης του Αντικειμενικού Σκοπού (ΑΝ.ΣΚ.) η ομάδα ενώθηκε με το στοιχείο κάλυψης σε προκαθορισμένο σημείο ανασυγκρότησης και μετέβησαν προς δρομολόγιο διαφυγής ασφαλίζοντας το με παγίδευση.


Επίσης, τα μέλη που έλαβαν μέρος στην άσκηση κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους πιλότους του μοιραίου F-16 που κατέπεσε στην Ισπανία κατα την διάρκεια άσκησης.
ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΖΙΑΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ




Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και Εκρηκτικών Υλών (Χημείου) της Εθνικής Φρουράς


Πραγματοποιήθηκαν εχθές τα εγκαίνια του Κέντρου Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και Εκρηκτικών Υλών της Εθνικής Φρουράς. Τα εγκαίνια του Κέντρου (Χημείου) που βρίσκεται στο Στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα, τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Το εργαστήριο αποσκοπεί στην παροχή αξιόπιστης και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ανεξάρτητων γνωμοδοτήσεων σε θέματα προμήθειας, αποθήκευσης και χρήσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό την προστασία της ασφάλειας των μελών της Εθνικής Φρουράς.


Ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στο Χημείο το καθιστά ένα από τα λίγα στην Ευρώπη και προσφέρει τη δυνατότητα να εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα σε Περιφερειακό Κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, με την προοπτική ακόμα να υπάρξουν και συνεπακόλουθα έσοδα για το κράτος.

Η λειτουργία του Χημείου καθιστά σήμερα δυνατή την εξέταση, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της σταθερότητας της πυρίτιδας των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς πάνω σε σταθερή και συστηματική βάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα τα πυρομαχικά ελέγχονταν από εργαστήριο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ), με μεγάλο κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία και με μεγάλη χρονική διάρκεια μέχρι την λήψη των αποτελεσμάτων, ενώ η αποστολή τους γινόταν σε περιορισμένες μόνο περιπτώσεις.


Σε ομιλία του στα εγκαίνια, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι «το Χημείο. αποτελεί μια αναγκαία και κρίσιμη υποδομή που έλειπε από την Εθνική Φρουρά. 

Η μεγάλη τραγωδία του Μαρί τον Ιούλιο του 2011, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ελλείψεις και αδυναμίες σ’ ότι αφορά διαδικασίες αλλά και υποδομές που είναι απαραίτητες στο τομέα της ασφάλειας προσωπικού. Γι’ αυτό είπε και απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού, που βρίσκονται, όπως τόνισε, «στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου μας».

Έκτοτε ανέφερε ο Υπουργός, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η υπογραφή συμβάσεων με εξειδικευμένες εταιρείες για την απόσυρση πεπαλαιωμένων και άχρηστων πυρομαχικών. Το 2014, σημείωσε, ολοκληρώθηκε η απόσυρση 1.800 τόνων επικίνδυνων και πεπαλαιωμένων πυρομαχικών μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος ασφάλειας στον κύκλο αποθήκευσης, διακίνησης και χρήσης των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες, που κλήθηκαν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Η διαδικασία αυτή, με καθιέρωση περιοδικών ελέγχων και μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Υπέδειξε παράλληλα πως στο φετινό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθούν κονδύλια που αφορούν στην κατασκευή εξεταστηρίου πυρομαχικών για τη διεξαγωγή δοκιμών και ελέγχων καταλληλόλητας των πυρομαχικών ενώ υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την κατασκευή ακόμη πέντε νέων σύγχρονων αποθηκών πυρομαχικών».


Καταλήγοντας, ο Υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι σταθερός μας στόχος είναι «να μειώσουμε το κίνδυνο όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε, πως ο κίνδυνος δεν μπορεί να επαλειφθεί εντελώς. Η χρήση πυρομαχικών πάντοτε θα ενέχει κινδύνους,» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως και η λειτουργία του Χημείου μας «υπενθυμίζει πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι πάντοτε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την ασφάλεια αλλά και πόσο υπεύθυνος πρέπει να είναι ο χειρισμός τους».

Τέλος, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διευθύντρια του Γενικού Χημείου, Δρ. Κανάρη, η οποία, όπως είπε, επέδειξε έντονο ζήλο και ενδιαφέρον, αγκάλιασε το έργο αυτό και εργάστηκε άοκνα σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας για την ολοκλήρωση του.


Στην τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, και η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δρ. Πόπη Νικολαΐδου-Κανάρη.



Όλο και πιο κοντά στην δημιουργία Κέντρου Μελέτης Μινωικού Πολιτισμού


Το θέμα της ίδρυσης του Κέντρου Μελέτης του Μινωικού Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, επισήμανε ότι είχαν συμφωνήσει με τον δήμαρχο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια στενή συνεργασία, που συγκεκριμενοποιείται με την πρόταση για την ίδρυση του Κέντρου Μελέτης του Μινωικού Πολιτισμού.

«Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στην περαιτέρω αξιοποίησή του, κάτι που εντάσσεται στην προτεραιότητα που δίνουμε για την πολιτισμική αναβάθμιση του δήμου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος.

«Το Πανεπιστήμιο θα συνεισφέρει με τις δικές του δυνάμεις, με το επιστημονικό του προσωπικό και τις υποδομές που έχει» τόνισε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε πως έγινε συζήτηση και για άλλα ζητήματα, όπως η αξιοποίηση εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, από εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές του δήμου Ηρακλείου.

Απο την Αιόβα μέχρι τους Δελφούς μια ζωή δρόμος



Ο George (Jig) Cram Cook (1873-1924) έκανε πολλά πράγματα στη ζωή του: δίδαξε κλασικές σπουδές, καλλιέργησε τη γη του στην Αϊόβα και έγραψε θεατρικά έργα. Ίδρυσε την πρώτη μοντέρνα θεατρική εταιρεία στην Αμερική (τους Provincetown Players) και υπήρξε ο μέντορας του Ευγενίου Ο’Νηλ. Ανήσυχο πνεύμα με δίψα για νέες εμπειρίες, ο Cook πήρε τελικά τη μεγάλη απόφαση. Σε όλη του τη ζωή ονειρευόταν να ζήσει στην Ελλάδα. Η πρώτη φορά που προσπάθησε να έρθει ήταν το 1893, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Harvard, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα για να υποστηρίξει οικονομικά τη διαμονή του στην Αθήνα.

Μαζί με την τρίτη του γυναίκα, τη συγγραφέα Susan Glaspell, και την κόρη του Nilla, το 1922, μπήκαν στο πλοίο για την Ελλάδα και μετά τον ερχομό τους, αποφάσισαν να μείνουν στις πλαγιές του Παρνασσού και ο Jig υιοθέτησε την τοπική ενδυμασία των βοσκών. Ο «κύριος Κουκ» αγαπήθηκε και θαυμάστηκε από τους ντόπιους. Με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού ονειρεύονταν την ανασύσταση των Δελφικών Αγώνων. Δεν έζησε όμως αρκετά για να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Τον Ιανουάριο του 1924 θάφτηκε στο νεκροταφείο των Δελφών. Ο τάφος του είναι ακόμα εκεί.


Η Susan Glaspell τίμησε τον σύντροφό της με το δικό της τρόπο, γράφοντας τη βιογραφία του,  The Road to the Temple (1926): το οδοιπορικό του Cook από τις φάρμες της Αϊόβα στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Λίγα χρόνια αργότερα δημοσίευσε ένα δεύτερο βιβλίο με θέμα τους Δελφούς, το Fugitive’s Return, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα φεμινιστικής και μοντέρνας γραφής στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία. Στο βιβλίο της η Glaspell διηγείται τη ζωή μιας Αμερικανίδας που έχοντας χάσει το παιδί της αναζητά και βρίσκει την «κάθαρση» ανάμεσα στα αρχαία ερείπια των Δελφών.  Στη λίστα των best-sellers του 1929, το Fugitive’s Return ήταν μόλις λίγο πιο κάτω από τον Αποχαιρετισμό στα όπλα του Hemingway.

Για τον George Cram Cook, τη Susan Glaspell και τη σχέση τους με τους Δελφούς θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια Linda Ben-Zvi (Πανεπιστήμιο του Tel Aviv, Colorado State University) την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00, στο κτίριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9), στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάλεξης των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη για τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών


Tη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.00, στο Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου (Tοσίτσα 1) θα λάβει χώρα η διάλεξη της Γεωργιάννας Μωραΐτου, Συντηρήτριας Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με θέμα «Γυάλινες τοιχογραφίες από τη θάλασσα”. Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών στο Μουσείο Ισθμίας και η συντήρησή τους». Τη διάλεξη διοργανώνει η Eταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών είναι οι γυάλινοι έγχρωμοι αρχιτεκτονικοί πίνακες που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1960 στις Κεγχρεές, το ανατολικό λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου, στη διάρκεια ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Εκτός από τη διάβρωση που είχαν υποστεί στο ενάλιο περιβάλλον ταφής τους, τα γυαλιά των Κεγχρεών δέχτηκαν πλήγματα και από άστοχες επεμβάσεις συντήρησης κατά την ανεύρεσή τους καθώς και από το ανεξέλεγκτο κλίμα του Μουσείου Ισθμίας όπου μεταφέρθηκαν για έκθεση και αποθήκευση.

Στη διάλεξή της, η Γεωργιάννα Μωραΐτου θα παρουσιάσει τη διαγνωστική μελέτη και τη μελέτη συντήρησής τους που εκπόνησε στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Τα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνουν ένα πρωτόκολλο μη καταστροφικής εξέτασης, ένα πρωτόκολλο ενεργητικής συντήρησης, το οποίο πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί πιλοτικά και ένα πρωτόκολλο προληπτικής συντήρησης, το οποίο και εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ.

Η Γεωργιάννα (Ανίτα) Μωραΐτου είναι συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 1983 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΓ’, ΚΔ’, Α’ και Β’ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Διετέλεσε αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Έχει δημοσιεύσει και συνδημοσιεύσει 45 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.


Με εποξειδική κόλλα αποκαταστάθηκε η ζημιά στην ταφική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών


Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, επιβλητική ταφική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών, υπέστη ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κόλλα, όπως παραδέχτηκε το Μουσείο το περασμένο Σάββατο. Το Αιγυπτιακό Μουσείο πάντως σημείωσε ότι το κατεστραμμένο σημείο, δηλαδή το υπογένειο της μάσκας, θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας αποκολλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Αιγυπτιακό Μουσείο δεν δημοσιοποίησε τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Στις φωτογραφίες διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του φαραώ Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς, καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.

Η «γενειάδα» αποκολλήθηκε ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ένας Γερμανός συντηρητής ο Κρίστιαν Έκμαν, που κλήθηκε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών, αποκαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922.

Αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού ζητά ο Σ.Ε.Α


Την αντίθεσή του στην κατάργηση του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την εξαγγελλόμενη συγχώνευσή του με το Υπουργείο Παιδείας στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εκφράζει με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η πάγια θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αίτημα που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού κάτι το οποίο «δεν βασίζεται σε κάποια φιλάρεσκη διάθεση των εργαζόμενων σε αυτό, αλλά σε συγκεκριμένα επιχειρήματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού συνολικά και στις τοπικές κοινωνίες, ρόλος που αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντικός στη συγκυρία της κρίσης που διανύουμε.

Ο πολιτισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας, πλάι στα δημόσια αγαθά της παιδείας, υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή. Η σημασία της μνημειακής κληρονομιάς της χώρας, οι δυνατότητες που ανοίγονται με τη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, ειδικά σε ένα περιβάλλον εκδημοκρατισμού που περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, η ιδιαίτερη σύνδεση της προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, η σύνδεσή του με την ιστορική μνήμη και την καταπολέμηση του φασισμού και του ρατσισμού, ο ειδικός ρόλος και η βαρύτητα των πολιτιστικών αγαθών στην οικονομία της χώρας (ΕΣΠΑ, τουρισμός), αλλά και η ανάγκη να χαράσσεται πολιτική για όλα τα προαναφερθέντα, επιβάλλουν την ύπαρξη αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρότι η τρέχουσα ρητορική τείνει να “βλέπει” τον πολιτισμό ως “πολυτέλεια” σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αυτό που βιώνουμε όλοι από την ενασχόλησή μας με την πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στον αντίποδα: ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, των χώρων τέχνης και παραγωγής πολιτισμού είναι ακόμη πιο σημαντικός σήμερα. Όταν σε μικρές επαρχιακές πόλεις τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν τους μοναδικούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όταν οι κάτοικοι των πόλεων προσπαθούν να βρουν διεξόδους αναψυχής στα μουσεία, στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, στις υπαίθριες δωρεάν εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, που ζωντανεύουν τις γειτονιές και τις σώζουν από την υποβάθμιση, όταν ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση παράγεται ένας πλούτος σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας από μικρά και πρωτοποριακά σχήματα και καλλιτέχνες που, αν στηριχτεί, μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για τη χώρα, όταν στην έλλειψη ιστορικής μνήμης ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπαράγονται ολοκληρωτικές ιδεολογίες, τότε η στήριξη του πολιτισμού είναι αναγκαία προϋπόθεση, για να σταματήσει η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε βαθιά πολιτιστική κρίση και κρίση αξιών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Διάλεξη του Wolf Dietrich Niemeier για το μυκηναϊκό ιερό στις Άβες/Καλαπόδι και για την λατρεία από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου


Για «το μυκηναϊκό ιερό στις Άβες/Καλαπόδι και το ζήτημα της συνέχειας της λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου» θα μιλήσει ο καθηγητής Wolf Dietrich Niemeier (Επίτιμος ∆ιευθυντής Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών) στην 4η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30). Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου και Αιμιλία Μπάνου.

Όπως αναφέρει ο ομιλητής, σε ανακοίνωσή του: «στην περιοχή ανασκάφηκαν δέκα διαδοχικοί ναοί, γεγονός που καταδεικνύει συνέχεια της λατρείας σε αυτό το χώρο, τουλάχιστον από το 1400 π.Χ. περίπου και μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο πρώτος ναός κτίστηκε στην ΥΕΙΙΙΑ1 περίοδο και καταστράφηκε στα τέλη της ΥΕΙΙΙΑ2 περιόδου. Στη συνέχεια πολλά αναθήματα, μεταξύ των οποίων 27 σφραγιδόλιθοι, αποτέθηκαν στα ερείπια ως προσφορά για τη θεμελίωση του δεύτερου ναού. Αυτός περιελάμβανε σημαντικές λατρευτικές κατασκευές: ένα πεταλόσχημο πήλινο βωμό και μία εξέδρα για θυσίες ζώων. Από αυτόν προέρχονται επίσης θραύσματα ενός πήλινου γυναικείου ειδωλίου. Ο δεύτερος ναός καταστράφηκε στα τέλη της ΥΕΙΙΙΒ περιόδου.

Μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού ανακτορικού συστήματος, το ιερό της ΥΕΙΙΙΓ περιόδου με τον τρίτο ναό αποτέλεσε σημείο συνάντησης της νέας αναδυόμενης ελίτ, με σκοπό την τέλεση θυσιών και συμποσίων, όπως φανερώνουν πλούσια ευρήματα.

Σε πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τη συνέχεια ή ασυνέχεια της θρησκείας και λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου, το ιερό στις Άβες/Καλαπόδι αναφέρεται ως το μοναδικό ελληνικό ιερό που δείχνει συνέχεια. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει, όπως δείχνουν άλλες, πρόσφατες ανασκαφές, στα ιερά της Αθηνάς στην Μίλητο και της Ήρας στη Σάμο [και τα δύο ανασκαμμένα από τον ομιλητή] και στο όρος Λύκαιον. Κατόπιν αυτών των νέων δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστούν και ιερά που ανασκάφηκαν παλαιότερα, όπως θα δειχθεί με το παράδειγμα των ∆ελφών».

Εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων με στόχο την ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO


Προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρόκειται να υποβληθούν δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων. Ο πρώτος αφορά στον  αρχαιολογικό χώρο εντός των τειχών της πόλης και ο δεύτερος τον χώρο της Μάχης των Φιλίππων.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ύστερα από την πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου συμφώνησαν ομόφωνα το Διαχειριστικό Σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων να κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, στόχος του συγκεκριμένου Σχεδίου είναι η καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και η σχηματοποίηση των δράσεων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε πέντε άξονες, οι οποίοι –μεταξύ άλλων– αφορούν στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές (όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς), καθώς και στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων συνόλων. Οι δράσεις έχουν ιεραρχηθεί πρώτα για το Οκτάγωνο και στη συνέχεια για το Φόρουμ, τη Βασιλική Β (στην οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί σκαλωσιές για τη μελέτη της στατικότητάς της), τις Βασιλικές Α και Γ και την Παλαίστρα.

Επίσης, προβλέπεται η κατάργηση της παλαιάς οδού που έτεμνε το χώρο στα δύο (σήμερα ανενεργή), η οποία, μειωμένη σε πλάτος και χωρίς άσφαλτο, θα παραμείνει μόνον η μισή για έκτακτες ανάγκες και ανάγκες του χώρου και των ανασκαφών, η τοποθέτηση πινακίδων και η δημιουργία χώρων πάρκινγκ και διευκόλυνσης κοινού, καθώς και η εξασφάλιση της συνέχισης των δράσεων στο χώρο, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το Φεστιβάλ των Φιλίππων.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αναστηλωτικό πρόγραμμα που μπορεί να φέρει εις πέρας η χώρα και πως για την προετοιμασία του φακέλου σημαντική ήταν η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που διενήργησε τις πρώτες ανασκαφές στην περιοχή (το 2014 ήταν η επέτειος από τα 100 χρόνια ανασκαφών στους Φιλίππους και στη Θάσο), καθώς και του πρώην Δήμου Φιλίππων (νυν Καβάλας), που υλοποίησε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης και συναίνεσε στην κήρυξη των προαπαιτούμενων για την υποψηφιότητα ζωνών προστασίας του χώρου.

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συζήτηση του θέματος δεν σχετίζεται καθόλου με την τρέχουσα (προεκλογική) περίοδο. Το Διαχειριστικό Σχέδιο των Φιλίππων προετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από τις Εφορείες και τις ειδικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και η τελική προθεσμία για την κατάθεσή του είναι η 1/1/2015. Επομένως, ο φάκελος εισάγεται για να είμαστε συνεπείς ως χώρα απέναντι στον διεθνή οργανισμό», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης νότια της Κύπρου


Την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, στις 07:30 θα διεξαχθεί διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPFRA-01/15”. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας (Κορβέτα ‘’COMMANDANT DUCUING’’)

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων Κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή πλατφόρμες γεωτρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικά Ατυχήματα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Συγκεκριμένα, η άσκηση Ε-Δ θα αφορά αεροδιακομιδή τραυματιών - ασθενών (MEDEVAC Οperations), η οποία πιθανόν να απαιτηθεί από πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία για το 2015, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και της Γαλλίας. Παρόμοιες ασκήσεις προγραμματίζεται να διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με Γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της ΓΕΕΦ για το 2015


Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 συνεδρίασε το πρώτο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, της νέας χρονιάς, όπου εξετάστηκαν διάφορα θέματα μείζονος στρατιωτικής σημασίας.



Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο Αυστραλοπίθηκος ή ο Homo habilis «ανακάλυψαν» την δυναμική λαβή του ανθρώπινου χεριού;


Ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Κεντ, σε συνεργασία με ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία (Γερμανία) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία) πρόσφατα παρουσίασαν την επιστημονική τους μελέτη η οποία υποστηρίζει ότι οι Αυστραλοπίθηκοι στην Αφρική ήταν αυτοί που πιθανότατα ανέπτυξαν πρώτοι την ικανότητα να πιάνουν αντικείμενα και να τα μετατρέπουν σε πρωτόγονα εργαλεία, σχεδόν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από τον λεγόμενο «επιδέξιο άνθρωπο» (Homo habilis), όπως πιστευόταν έως τώρα.

Ένα απτό δείγμα της εξέλιξης του ανθρώπινου χεριού, ένα πρώτο μετακάρπιο ενός Australopithecus africanus
Η μοναδική ικανότητα των ανθρώπων στην δυναμική ακρίβεια των χεριών τους, παράδειγμα να μπορούν με ευκολία να πιάνουν και να ασκούν με ακρίβεια δύναμη σε αντικείμενα όπως κλειδιά ή μολύβια αλλά, και την ικανότητα της δυναμικής λαβής, όπως όταν κάποιος κρατάει ένα εργαλείο, είναι δύο βασικές εξελικτικές ικανότητες του ανθρώπου οι οποίες συνδέονται με την απομάκρυνσή του απο την δενδρόβια αναρρίχηση και την επακόλουθη παραγωγή και χρήση πέτρινων εργαλείων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε έγιναν αυτές οι μεταβάσεις.

Αν και υπάρχουν ζώα, όπως οι χιμπατζήδες που πιάνουν αντικείμενα (π.χ. κλαδιά) και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία, η ανθρώπινη λαβή είναι μοναδική σε ακρίβεια και δύναμη.

Τα πρώτα μετακάρπια διαφόρων ανθρωπιδών και απο κάτω οι 3D απεικονίσεις τους μετά απο σάρωση με microCT 
Οι ερευνητές υπο την διεύθυνση του Dr Matthew Skinner, Ανώτερος Λέκτορας στην Βιολογική Ανθρωπολογία και του Dr Tracy Kivell αναγνώστης - καθηγητής Βιολογικής Ανθροπολογίας απο το Πανεπιστήμιο του Κέντ μελέτησαν, με τη βοήθεια ειδικού τομογράφου, τις ανατομικές διαφορές σε διάφορα είδη προανθρώπων και στους Νεάντερταλ, ιδίως στα οστά του μετακαρπίου, δηλαδή στα πέντε κόκαλα στην παλάμη του χεριού, πάνω από τα δάχτυλα. Διαπίστωσαν με αυτό τον τρόπο ότι, όπως αποκαλύπτουν τα απολιθώματα των Αυστραλοπιθήκων, που ζούσαν πριν από περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια χρόνια, τα χέρια τους ήσαν ικανά για ανθρώπινου τύπου λαβές και άρα για χρήση εργαλείων.

Τα αρχαιότερα γνωστά λίθινα εργαλεία έχουν βρεθεί στην Αιθιοπία και χρονολογούνται προ 2,6 εκατ. ετών περίπου. Είτε, λοιπόν, οι Αυστραλοπίθηκοι είχαν την ανατομική δυνατότητα να πιάνουν εργαλεία σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια προτού τελικά ανακαλύψουν πώς να χρησιμοποιούν τις κοφτερές πέτρες ως εργαλεία, είτε είχαν από τότε κάνει χρήση πρωτόγονων εργαλείων, απλώς αυτά δεν έχουν βρεθεί ακόμη.


Οι επιστήμονες, όπως είπαν, δεν μπορούν να είναι σίγουροι πόσο επιδέξια και δυνατή ήταν η λαβή των Αυτραλοπιθήκων, χωρίς να αποκλείουν πάντως ότι ήταν ήδη αρκούντως ανθρώπινη. Προς το παρόν, η ταυτότητα του πρώτου χειριστή (λίθινων) εργαλείων παραμένει αβέβαιη, όμως οι Αυστραλοπίθηκοι βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα. Μια δυσκολία στις έρευνες είναι ότι τα ολοκληρωμένα απολιθώματα χεριών είναι τρομερά σπάνια. Για περισσότερη σιγουριά, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν λίθινα εργαλεία δίπλα σε απολιθώματα Αυστραλοπιθήκων.

Ολόκληρη την επιστημονική μελέτη μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

12,5 ώρες και και 5 αποστολές κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, μόνο σε μια μέρα


Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Για Έρευνα - Διάσωση,

Ένα AB-205 διατέθηκε για αποστολή έρευνας - εντοπισμού, για αγνοούμενους του Norman Atlantic, στα Δυτικά παράλια Πελοποννήσου.
Συμπληρώθηκαν 2,1 ώρες πτήσης σε 1 έξόδο.

Για Αεροδιακομιδές,

Ένα C-130 μετέφερε 1 ασθενή από την Μύκονο στην Ελευσίνα.
Ένα Super Puma μετέφερε 2 νεογνά από τη Ρόδο στο Ηράκλειο.
Ένα C-130 μετέφερε 1 νεογνό και 1 ασθενή από Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα.
Ένα C-130 μετέφερε 2 ασθενείς από την Κω στην Ελευσίνα.
Συμπληρώθηκαν 10,4 ώρες πτήσης σε 4 αποστολές.

O Διοικητής του Combined Air Operations Centre Torrejon (CAOC TJ) στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας


Την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης υποδέχθηκε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τον Διοικητή του Combined Air Operations Centre Torrejon (CAOC TJ), Major General Rubén C.Garcia Servert συνοδευόμενο από τον Υποδιοικητή τού CAOC TJ, Ταξίαρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και το έργο της Τακτικής Αεροπορίας και συνομίλησε με τον Α/ΤΑ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.




Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στην 172η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ


Από την Τετάρτη 21 έως τη Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμμετείχε στην 172η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee in Chiefs of Staff Session – MC/CS), στις Βρυξέλλες.


Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην κύρια συνεδρίαση της Συνόδου αφορούσαν:
• Στην εφαρμογή του Σχεδίου «Readiness Action Plan», των εν εξελίξει μέτρων διασφάλισης και της ενδιάμεσης κατάστασης μέχρι την μετάπτωση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στο νέο σχήμα «Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)».
• Στην επιχείρηση της Συμμαχίας «Resolute Support Mission» στο Αφγανιστάν.
• Στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τα κράτη του «Μεσογειακού Διαλόγου».
• Στη κατάσταση ασφαλείας, τόσο στα Ανατολικά και Νότια σύνορα της Συμμαχίας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Στον στρατηγικό στρατιωτικό σχεδιασμό της Συμμαχίας.



Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 2607 αρχαία νομίσματα


Επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 2607 αρχαία νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί στις 9.9.2011 στις αποσκευές Έλληνα πολίτη που ταξίδευε οδικώς προς το Μόναχο. Στην υπόθεση εμπλέκονται άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων που εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για χάλκινα νομίσματα κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και υστερωμαϊκών χρόνων. Από την αρχαιολογική τεκμηρίωση που έγινε στο Νομισματικό Μουσείο αναγνωρίστηκαν εκδόσεις νομισματοκοπείων πόλεων της Μακεδονίας (Πέλλα, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Τράγιλος κ.α.), λιγοστές εκδόσεις πόλεων Αιγαιακής Θράκης (Μαρώνεια, Άβδηρα, ένα νόμισμα Αίνου), όπως και εκδόσεις βασιλέων Μακεδονίας (Αμύντας Γ΄, Φίλιππος Β΄, Αλέξανδρος Γ΄, Δημήτριος Πολιορκητής, Φίλιππος Ε΄, Περσεύς). Επιπλέον ανάμεσά τους εντοπίστηκαν τέσσερα αργυρά δηνάρια 2ου αι. μ.Χ., δεκαπέντε ρωμαϊκοί αντωνινιανοί από κράμα 3ου αι. μ.Χ. Αναγνωρίστηκαν, τέλος, ιδιαίτερες κοπές νομισματοκοπείου Θεσσαλονίκης πρώιμης βυζαντινής περιόδου (16νούμμια, 8νούμμια και ένα δυνούμμιον) και χάλκινο παλαιολόγειο torneze του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, 2ου μισού 14ου αι.


Η επιτυχής εξέλιξη υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης με την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίες κατόπιν χρονοβόρων διαδικασιών εντόπισαν τα νομίσματα στο Κεντρικό Τελωνείο Μονάχου και επετεύχθη ο επαναπατρισμός τους, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης. Στην ολοκλήρωση του επαναπατρισμού ήταν επίσης καθοριστική η συμβολή της Γενικής Προξένου Μονάχου κας Σοφίας Γραμματά.
Τα νομίσματα αποτελούν πλέον πρόσκτημα του Τμήματος νομισμάτων του Επιγραφικού & Νομισματικού Μουσείου, στο οποίο και φυλάσσονται.


Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.

Συνάντηση Φωκαΐδη με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 προγραμματισμένη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Νότιας Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Δρ. Amanda Sloat, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνάντηση που ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το τελευταίο εξάμηνο, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την απειλή που προέρχεται από την έξαρση της τρομοκρατίας. Η πρώτη συνάντηση με την Δρ. Sloat είχε πραγματοποιηθεί και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υφυπουργού Άμυνας κ.Townsend.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων απειλών στο τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει ενίσχυση της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ όσων στηρίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και προβλεψιμότητα στη πολιτική που ακολουθούν.

Η Κύπρος σημείωσε ακολουθεί μια εποικοδομητική και συνετή στάση, προσανατολισμένη στην προαγωγή των κοινών συμφερόντων και στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, έχοντας αποδείξει τη βούληση αλλά και την ικανότητά της να συμβάλει στην από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων.

«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν αυτή τη κοινή προοπτική. Δεν αντιστρατεύονται μόνο τα συμφέροντα της Κύπρου, αντιστρατεύονται το κοινό συμφέρον της περιοχής, ειδικότερα μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, είναι αντίθετες και με την προσπάθεια για την προαγωγή της ασφάλειας, σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και απ’ όπου εκπηγάζουν νέες απειλές που εξάγονται μέσω της τρομοκρατίας και σε ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Φωκαΐδης

«Η Κύπρος επιθυμεί να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο, όπως είχε διατυπωθεί από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλαπλά θετικά οφέλη όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά για ολόκληρη την περιοχή».

«Είναι ανάγκη  να εργαζόμαστε για τη λύση προβλημάτων και όχι τη δημιουργία νέων. Και γι’ αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πιο ισχυρά μηνύματα προκειμένου να μεταβάλει την προκλητική και παράνομη στάση της που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».