Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Κυκλοφόρησε σωστά, κυκλοφόρησε με ασφάλεια» στον Δήμο του Παύλου Μελά


«Δεν πιάνεις το τιμόνι, αν δεν βάλουν όλοι ζώνη». Το σύνθημα ακούγεται δυνατά μέσα από τις σχολικές αίθουσες του Δήμου Παύλου Μελά και εκατοντάδες παιδικές φωνές σηματοδοτούν την έναρξη του νέου κύκλου μαθημάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής σε σχολεία του Δήμου, που έχουν ως στόχο την προαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής, στους μικρούς μαθητές. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Κυκλοφόρησε σωστά, κυκλοφόρησε με ασφάλεια» και πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά.


Πιο συγκεκριμένα, μέσα από προβολές παρουσιάσεων, βίντεο, τραγούδια, χρήση πραγματικού υλικού (κράνη, σήματα κυκλοφορίας κτλ), διαδραστικά και επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιδιά διδάσκονται τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας είτε ως πεζοί, είτε ως επιβάτες και οδηγοί.


Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η εδραίωση σωστών στάσεων, συμπεριφορών και νοοτροπίας, αλλά και η υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, βάζοντας έτσι ένα λιθαράκι για την επίτευξη των μεγαλύτερων στόχων της οδικής ασφάλειας, της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση του ΙΧ.


Μεγάλη σημασία δίνεται στα βιώματα των ίδιων των μαθητών πάνω στα οποία προσαρμόζεται πολλές φορές το ίδιο το μάθημα ώστε να γίνει και πιο προσιτό στις ανάγκες τους. Τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό, ενώ στο τέλος των μαθημάτων δίνεται επιπλέον υλικό στους εκπαιδευτικούς για περαιτέρω δράσεις σε σχέση με την κυκλοφοριακή αγωγή και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ κάθε μαθητής αποκτά αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής, το οποίο αποτελεί και την επιβράβευση του.


Τη σημασία των μαθημάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής τόνισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι «δυστυχώς τα παιδιά αποτελούν τον πληθυσμό με το μεγαλύτερο ρίσκο για συμμετοχή σε τροχαίο ατύχημα ως πεζοί, ειδικά σε αστικό περιβάλλον, καθώς δεν μπορούν να αποτιμήσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και να αναγνωρίσουν τους κινδύνους του οδικού δικτύου ενώ παρουσιάζουν παρορμητική συμπεριφορά και έλλειψη κρίσης λόγω ηλικίας. Γνωρίζοντας ότι η επίδειξη προσοχής στις οδούς από τους χρήστες και η κατανόηση των συνθηκών κυκλοφορίας είναι μια ικανότητα επίκτητη που απαιτεί συντονισμένη και πλήρη εκπαίδευση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής και να τα κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά».


Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχεδιασμό, την επιμέλεια και την παρουσίαση του προγράμματος, έχει αναλάβει καθ΄ ολοκληρία η κ. Πολυράβα Σουλτάνα, Πολιτικό Μηχανικό Msc - Συγκοινωνιολόγο, υπάλληλος του Δήμου Παύλου Μελά.

«Χαρίσατε "φως" στη ζωή των μαθητών μας»


Με σκοπό την απόδοση τιμής στους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών και συνταξιοδοτήθηκαν το 2014, η δημοτική αρχή διοργανώνει και φέτος την ειδική θεσμική εκδήλωση βράβευσής τους και αναγνώρισης του πνευματικού τους έργου κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους λειτουργήματος.

Πρόκειται για μια συμβολική πράξη ευγνωμοσύνης στους εκπαιδευτικούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη γαλούχηση άξιων και υπεύθυνων νέων, προσεγγίζοντάς τους με αγάπη, υπομονή, κατανόηση και σεβασμό σε κάθε στάδιο της εξέλιξής τους και σε κάθε ιδιαιτερότητά τους,

«Στη δική σας πορεία αποδείξατε έμπρακτα το ρόλο του σωστού Δασκάλου. Εκείνου που δεν αρέσκεται στο σύνηθες και ασφαλές, αλλά με τη διδασκαλία του προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών, κινητοποιεί την περιέργεια και την κριτική τους σκέψη, βρίσκεται διακριτικά και συμβουλευτικά στο πλάι τους πριν από κάθε μικρή ή μεγάλη τους απόφαση. Του Δασκάλου που δεν απαιτεί, αλλά κερδίζει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των μαθητών με την ασταμάτητη φροντίδα του, κι όχι μόνο στο στενό πλαίσιο του σχολικού ωραρίου. Τα ιδανικά που έχετε διδάξει στους μαθητές χαρίζοντάς τους “φως” στη ζωή τους είναι η ισορροπία και η ώθηση που χρειάζεται η κοινωνία μας για να προοδεύσει. Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε από καρδιάς», επισημαίνουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, σε επιστολή τους προς τους συνταξιοδοτηθέντες που πρόκειται να τιμηθούν. «Εμείς, από την πλευρά μας, προάγουμε με κάθε δυνατότητα τη δύναμη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης της Παιδείας και του Πολιτισμού. Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε στη σημερινή και τις γενιές που θα ακολουθήσουν ανοιχτά και φιλικά σχολεία και συνθήκες που επιτρέπουν στους παιδαγωγούς να μεγαλουργούν και τους μαθητές να διαπρέπουν», προσθέτουν.

Η εκδήλωση βράβευσης των 62 συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν σε σχολικές μονάδες και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων).

«Έφυγε» η Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου


Η αρχαιολόγος Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, ειδική στην Προϊστορική Αρχαιολογία και “δασκάλα” για μια εκλεκτή γενιά αρχαιολόγων που μαθήτευσαν κοντά της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω της σημαντικό επιστημονικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο. Το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, τιμώντας την προσφορά της, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η αρχαιολογική οικογένεια απώλεσε ένα εκλεκτό μέλος της. Η Λίτσα Κοντορλή-Παπαδοπούλου σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στην Προϊστορική Αρχαιολογία σε Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας. Στη συνέχεια υπηρέτησε την αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το οποίο και αποχώρησε με το βαθμό της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Διετέλεσε διευθύντρια ανασκαφών στην Εφύρα, την Αχαΐα, την Ιθάκη και την Ιορδανία, πάντα σε συνεργασία με τον συνοδοιπόρο της ζωής και του έργου της, καθηγητή Αθανάσιο Παπαδόπουλο.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία τού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζει στην οικογένεια της Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλειά της και τα θερμά της συλλυπητήρια. Το επιστημονικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό της έργο μένει ζωντανό, κληρονομιά στην ελληνική και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Συνεκπαίδευση Πολεμικού Ναυτικού με τη Δύναμη SNMG-2


Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, έλαβε χώρα στο Μυρτώο πέλαγος, συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», της Πυραυλακάτου «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», καθώς και του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με τη Nαυτική Δύναμη StandingNΑΤΟ MaritimeGroup 2 (SNMG-2). Η SNMG-2 αποτελείται από  τα πολεμικά πλοία, USSVICKSBURG των ΗΠΑ, Πλοίο Έδρας του Διοικητή Υποναύαρχου BradWilliamsonUS-Ν, τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», τα Ισπανικά ESPSCANARIAS και ESPSPATINO, το Καναδικό HMCSFREDERICTION, το Γερμανικό FGSSPESSART, το Ιταλικό ITSALISEOκαι το Τουρκικό TCGTURGUTREIS.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εστιάστηκε σε τεχνικά αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, αεράμυνας, πολέμου επιφανείας και προχωρητικών ελιγμών, ενώ  συμμετείχαν και αεροσκάφη της ΠΑ.


Στη συνέχεια, η Δύναμη SNMG-2 θα καταπλεύσει στο λιμένα του Πειραιά όπου θα παραμείνει από 27 Φεβρουαρίου έως 01 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης.

Κατά την παραμονή της Φ/Γ «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» στο λιμένα του Πειραιά (στον προβλήτα του ΟΛΠ στο κρηπίδωμα 12 είσοδος από Ε-11) θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό για επισκεπτήριο. Ωράριο επισκεπτηρίου, ως ακολούθως:

 -       Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου από 14.00 έως 19.00
 -       Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από 11.00 έως 19.00



60 χρόνια υπηρεσίας για την ΑΣΔΥΣ


Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, εορτάσθηκε στην έδρα του Στρατηγείου της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ν.ΖΟΡΜΠΑ», η επέτειος των 60 ετών από τη συγκρότηση της.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Γεωργίου, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος και οι διατελέσαντες Διοικητές του Μείζονος Σχηματισμού.


Οι αρχαίοι συγγραφείς, αλλιώς


«Δες τους αρχαίους συγγραφείς αλλιώς: ο φιλόλογος ως detective γνησιότητας» είναι ο τίλος του σεμιναρίου εμηλίκων το οποίο διοργανώνει το Μουσείο Ηρακλειδών από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2015.

Καθένας μας προσεγγίζει τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων μέσα απ΄ τις εκδόσεις, τις μεταφράσεις και το σχολιασμό τους. Ποια είναι, ωστόσο, η μέθοδος που οδηγεί στη δημιουργία μιας έκδοσης; Ποιος ο ρόλος του εκδότη και κριτικού των κειμένων; Είναι, πραγματικά «διά χειρός» του αρχαίου συγγραφέα το κείμενο της έκδοσης που έχουμε μπροστά μας; Πώς διαβάζουμε μια κριτική έκδοση; Kαι κυρίως, πώς παράγεται η κριτική έκδοση ενός αρχαίου κειμένου;

Μέσα από τέσσερα νέα μαθήματα, ο μουσικολόγος και ιστορικός των Επιστημών Χρήστος Τερζής θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα  (ή μη) της παραγωγής των κριτικών εκδόσεων, τη μέθοδο δημιουργίας μιας κριτικής έκδοσης και ασφαλώς την προσέγγισή της από τον απαιτητικό αναγνώστη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1ο σεμινάριο: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Κείμενα αρχαίων συγγραφέων: σε ποια κατάσταση μας παραδόθηκαν; Μπορούμε να τα αποκαταστήσουμε;

—2ο σεμινάριο: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Κριτική θεώρηση των πηγών κατά Laahmann και Maas – Όταν το λάθος μετασχηματίζεται σε πολύτιμο στοιχείο του κριτικού.

—3ο σεμινάριο: Παρασκευή  13 Μαρτίου 2015

Εφαρμογή της στεμματικής μεθόδου σε μικρό εύληπτο κείμενο που η χειρόγραφη παράδοση διέσωσε σε οκτώ διαφορετικές εκδοχές.

—4ο σεμινάριο: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Αποκατάσταση του κειμένου, σύνταξη του κριτικού υπομνήματος.

Πληροφορίες:

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Ηρακλειδών, Κεντρικό κτίριο – Ηρακλειδών 16 (αίθουσες εργαστηρίων και εκθεσιακός χώρος).

Διάρκεια εργαστηρίου: Τέσσερα δίωρα σεμινάρια ο κάθε κύκλος.

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 6, 13 και 20 Μαρτίου 2015 / 18:30-20:30.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ ο κάθε κύκλος ή 15 ευρώ το σεμινάριο κατ’ άτομο.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00, τηλ.: 210 3461981 (εσωτ.: 201), email: edu@herakleidon-art.gr

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας Αίγινας


«Η Κολώνα της Αίγινας, ένας κόμβος στο κεντρικό Αιγαίο: Ελλαδική, Κυκλαδική ή/και Μινωική;» («Kolonna on Aegina. A Central Aegean Hub: Helladic, Cycladic and/or Minoan?») είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Walter Gauß από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας.

Ο προϊστορικός οικισμός της Κολώνας, στο νησί της Αίγινας είναι μία σημαντική θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο δίπλα στη σύγχρονη πόλη, στο εύφορο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Στο σεμινάριο, που θα δοθεί στα αγγλικά, θα γίνει μια επισκόπηση της έρευνας και των ανασκαφών που έγιναν στη θέση καλύπτοντας μια περίοδο 600 περίπου ετών, από την ύστερη Πρωτοχαλκή ΙΙ έως και τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η παρουσίαση θα εστιάσει στις επαφές της Κολώνας με τις γειτονικές περιοχές, καθώς και τις επιρροές που δέχθηκε ο υλικός πολιτισμός της θέσης από αυτές τις περιοχές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η προσπάθεια της ντόπιας ελίτ να μιμηθεί συγκεκριμένες παραμέτρους του μινωικού τρόπου ζωής.

Τα Σεμινάρια Μινωικής Αρχαιολογίας διοργανώνουν οι: Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Λευτέρης Πλάτωνας, Γιάννης Παπαδάτος και Colin Macdonald.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22) και θα μεταδοθεί ζωντανά ΕΔΩ

Ποδηλατικός αγώνας στο Σέιχ Σου


Την Κυριακή 8 Μαρτίου παίρνουμε τα ποδήλατά μας κι ανεβαίνουμε στο Σέιχ-Σου…
Ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης και ο Ποδηλατικός Όμιλος «ΒΕΛΟΣ», οργανώνουν ανοιχτό αγώνα για τους κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών και προσκαλούν μεγάλους και μικρούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε μια ευχάριστη ποδηλατική εξόρμηση στη φύση.

Ο open (λαϊκός) αγώνας θα διεξαχθεί ως παράλληλη δράση του «Πρωταθλήματος Μακεδονίας-Θράκης Ορεινής Ποδηλασίας (ΜΤΒ)» της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης και του Ποδηλατικού Ομίλου «ΒΕΛΟΣ», στις κατηγορίες Ανδρών, Εφήβων, Παίδων, Γυναικών, Νεανίδων-Κορασίδων και Masters.

Τόσο το πρωτάθλημα όσο και ο λαϊκός αγώνας θα διεξαχθούν στο Σέιχ-Σου, σε δύο όμως διαφορετικές διαδρομές, με κοινό τόπο εκκίνησης και τερματισμού το «Πυροφυλάκειο», όπου στο τέλος θα γίνουν και οι απονομές σε νικητές και συμμετέχοντες.

Ο λαϊκός αγώνας θα αρχίσει στις 11.50π.μ. και θα πραγματοποιηθεί σε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων.
Δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας από 15 ετών. Για τους ανήλικους απαραίτητη είναι η υπογραφή του γονέα-κηδεμόνα στο σχετικό έντυπο συμμετοχής, όπου θα πρέπει να αναγράφει και τον αριθμό της αστυνομικής του ταυτότητας.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα υπογράφουν ειδική φόρμα συμμετοχής και υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν εξεταστεί από γιατρό και είναι σε θέση να αγωνιστούν, ενώ υποχρεωτική για όλους είναι η χρήση προστατευτικού κράνους.

Όπως και στο σκέλος του Πρωταθλήματος έτσι και στο λαϊκό αγώνα, οι βραβεύσεις θα αφορούν την ανάδειξη των νικητών ανά κατηγορία:
1ος νικητής: Κύπελλο – Χρυσό μετάλλιο – Δίπλωμα
2ος νικητής: Αργυρό μετάλλιο – Δίπλωμα
3ος νικητής: Χάλκινο μετάλλιο – Δίπλωμα
Επίσης, σε όλους τους ποδηλάτες θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Το σφύριγμα για την έναρξη του «Πρωταθλήματος Μακεδονίας-Θράκης Ορεινής Ποδηλασίας» θα γίνει:
στις 10.30π.μ., για τις κατηγορίες: Παίδων, Γυναικών, Νεανίδων-Κορασίδων
στις 11:45π.μ. για την κατηγορία Μasters και
στη 1.15μ.μ. για τις κατηγορίες: Ανδρών και Εφήβων

Η διαδρομή cross country που θα ακολουθήσουν οι διαγωνιζόμενοι θα είναι 5,8 χιλιόμετρα. Οι βραβεύσεις θα αφορούν την ανάδειξη των νικητών ανά κατηγορία και συγκεκριμένα:
1ος νικητής ανά κατηγορία: Χρυσό μετάλλιο – Δίπλωμα
2ος νικητής ανά κατηγορία: Αργυρό μετάλλιο – Δίπλωμα
3ος νικητής ανά κατηγορία: Χάλκινο μετάλλιο – Δίπλωμα
4ος, 5ος, 6ος νικητής ανά κατηγορία: Δίπλωμα

Οι δηλώσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες στο site του δήμου: www.dimosneapolis-sykeon.gr και μπορούν να στέλνονται:
Στα γραφεία της Ε.Π.Σ.ΜΑ.Θ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: epsmath@otenet.gr, το αργότερο έως την Τετάρτη 4 Μαρτίου (τηλέφωνο: 2310 200160)
Στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης -Συκεών στο fax: 2310 636003 (τηλέφωνο: 2313 329540) και αυτοπροσώπως στη διεύθυνση: Τέρμα Ελ. Βενιζέλου, περιοχή Στρεμπενιώτη, Νεάπολη
Την ημέρα του αγώνα, το αργότερο ως τις 11 το πρωί, στη γραμματεία 


Εθελοντική αιμοδοσία απο την Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών της Πολεμικής Αεροπορίας


Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε από κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, εθελοντική αιμοδοσία στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), με συμμετοχή των Δοκίμων και του προσωπικού της Σχολής.





Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Εξουσία - Αρχαιολογία - Πολιτιστική Διαχείριση. Η περίπτωση της Αμφίπολης»


Η ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών και τα ευρήματά της έφεραν τη χρονιά που μας πέρασε την αρχαιολογία στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και συνεπήραν την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το θέμα προωθήθηκε και τροφοδοτήθηκε σε σχεδόν καθημερινή βάση από το Υπουργείο Πολιτισμού με τρόπο ανεπανάληπτο για τα αρχαιολογικά χρονικά στην Ελλάδα.

Τί αποκαλύπτει η περίπτωση της Αμφίπολης για την αρχαιολογία στην Ελλάδα και τη διαχείρισή της; Τί ρόλο διαδραματίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ευρύτεροι κοινωνικοί εταίροι (π.χ. ΜΜΕ) στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιός είναι τελικά ο πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της αρχαιολογίας στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα τεθούν στη διατμηματική διάλεξη, της κ. Αναστασία Σακελλαριάδη, Μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου και ειδικά της Θεματικής Ενότητας «Αρχαιολογία στον Ελληνικό χώρο» με θέμα «Αρχαιολογία, Πολιτιστική Διαχείριση και εξουσία. Η περίπτωση της Αμφίπολης» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 21:00.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση διαδικτυακά μπείτε ΕΔΩ

Διάλεξη για την λατρεία της θεάς Αφροδίτης στην Κύπρο


«Κύπρος, Νησί της Αφροδίτης: Οι εικόνες της, η λατρεία και τα ιερά της κατά την περίοδο των πόλεων-βασιλείων (Αρχαϊκή και Κλασική περίοδοι)» είναι ο τίτλος της διάλεξης την οποία παραχώρησε πρόσφατα σε αίθουσα του University of London, η Δρ Άνια Ούλμπριχ, Έφορος Α.Γ. Λεβέντη της κυπριακής συλλογής στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης.

Η διάλεξη ξεκίνησε με παραπομπές σε αναφορές στην Αφροδίτη που εντοπίζονται στα αρχαιοελληνικά κείμενα, κυρίως στον Όμηρο και στον Ησίοδο, στις οποίες προσφωνείται «πότνια Κύπρου» και περιγράφεται ως η πιο σημαντική θεότητα στο νησί κατά την περίοδο των πόλεων-βασιλείων (περίπου 750-310 π.Χ.).

Το πρώτο μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε στις απεικονίσεις των αναθηματικών μορφών σε πέτρα και κεραμικά από τα ιερά της, ιδίως σε όσα αναφέρεται ως Κυπρία Αφροδίτη. Σημειώθηκε ότι στις αφιερωματικές επιγραφές στην Κύπρο δεν αποκαλείτο Αφροδίτη, παρά μόνο από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά. Το δεύτερο σκέλος της παρουσίασης της Δρ. Ούλμπριχ ασχολήθηκε με την κατανομή και την τοπογραφία των τόπων λατρείας της στην Κύπρο και στα αστικά κέντρα και εδάφη των 12 αυτόνομων πόλεων-βασιλείων του νησιού.

Μέσα από την ανάλυσή της η εισηγήτρια κατέληξε στο πειστικό συμπέρασμα πως τόσο οι αναπαραστάσεις των αναθηματικών μορφών όσο και η τοπογραφία των ιερών της επιβεβαιώνει με τρόπο ξεκάθαρο τον «τόπο» στην ελληνική λογοτεχνία ότι η Κύπρος ήταν πραγματικά το νησί της Αφροδίτης.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από τους Φίλους της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Συντονιστής ήταν ο αρχαιολόγος Τζέραλντ Κάντογκαν, ενώ παρέστη πλήθος Βρετανών αρχαιολόγων, κλασικιστών και ενδιαφερομένων. Παρόντες επίσης ήταν οι Κύπριοι Α. Π. Λεβέντης, διευθυντής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης, Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Η.Β. και Δώρος Παρτασίδης, γνωστός φωτογράφος και κινηματογραφιστής του ΡΙΚ.

Αναφερόμενος στη διάλεξη, η οποία ακολουθήθηκε από πληθώρα ερωτημάτων από το ακροατήριο, ο κ. Χατζηκυριάκου υπογράμμισε το γεγονός ότι η έρευνα της Δρ. Ούλμπριχ επέτρεψε στο ακροατήριο να εκτιμήσει τις σύνθετες κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και ιστορικές συνεκδοχές της «Μεγάλης Θεάς της Κύπρου».

Όπως είπε: «Η Κύπρος είναι ευρέως γνωστή ως το Νησί της Αφροδίτης, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε από τη συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα σχετικά με τη σημασία της Θεάς, σε ένα σταυροδρόμι αρχαίων πολιτισμών και ιστοριών. Η Δρ Ούλμπριχ, κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα αυτό, παρείχε πρωτότυπες λεπτομέρειες της παρουσίας της Αφροδίτης στο νησί κατά την Αρχαϊκή και Κλασική περίοδο, ενώ ταυτόχρονα εξερεύνησε με τρόπο πειστικό την αλλαγή στις φυσικές αναπαραστάσεις και τους θρησκευτικούς συμβολισμούς της Θεάς στο πέρασμα του χρόνου και σε πολλούς τόπους».

Συμμετέχω και εγώ στην ανθρωπιά


Με κεντρικό σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» ο δήμος Νεάπολης-Συκεών απευθύνει πρόσκληση στους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να βιώσουν τη χαρά της πιο ανθρώπινης προσφοράς συμμετέχοντας στην επικείμενη «Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς».

Η νέα, τακτική εξόρμηση, η πρώτη για το 2015, θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου.

Ομάδα-στόχος του πληθυσμού και αυτή τη φορά είναι κυρίως οι νεαροί συμπολίτες μας, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά και στους οποίους η δημοτική αρχή προωθεί με κάθε ευκαιρία το μήνυμα της σπουδαιότητας της εθελοντικής προσφοράς χωρίς κίνητρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινούνται και οι ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποιούν σε σχολικές μονάδες του δήμου μας επιστημονικά στελέχη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, πληροφορώντας αναλυτικά μαθητές και εκπαιδευτικούς για την εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων σώματος.

Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ΕΠΑΛ Συκεών, στη διάρκεια της οποίας η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Σταθμού Συκεών Βάσω Καρακώστα και η συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη έκαναν αναλυτικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις για τα στοιχεία που αφορούν τους δείκτες αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων σώματος αντίστοιχα σήμερα στη χώρα μας, ενώ απάντησαν και σε απορίες μαθητών.

Σύμφωνα με την κυρία Καρακώστα, οι ανάγκες σε αίμα για τους Έλληνες ασθενείς ανέρχονται ετησίως σε 600.000 με 650.000 μονάδες αίματος, ενώ για να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα αποθέματα δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο παρά μόνο το 10% του πληθυσμού να δίνει αίμα μία φορά το χρόνο! Μόνο η εθελοντική και συστηματική προφορά, ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, μπορεί να διασφαλίσει τη δυνατότητα φροντίδας των αρρώστων και να απομακρύνει για πάντα την αγωνία της εύρεσης μονάδων αίματος.

«Ορίζοντας οι ίδιοι τις επιλογές μας, επιμένουμε να προσεγγίζουμε την αιμοδοσία με τη λογική της συνειδητής ανθρώπινης προσφοράς και όχι της πράξης έκτακτης ανάγκης. Με κάθε μας δράση προωθούμε το αυτονόητο μήνυμα ότι όσο πληρέστερα είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αντίδρασή μας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Γι’ αυτό οργανώνουμε τις τακτικές εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και προσφοράς αιμοπεταλίων, εστιάζουμε στην πληροφόρηση για τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων σώματος και βλαστοκυττάρων, και σας καλούμε μαζί μας. Είμαστε άνθρωποι κι όλοι μπορεί να χρειαστούμε αίμα, ή κάποιου άλλου είδους βοήθεια, σε ανύποπτη στιγμή», τονίζουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Τσακιρίδης, και προσθέτουν: «Οι πράξεις μας οδηγούν σε αποτελέσματα. Από εμάς εξαρτάται να σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε την ανθρώπινη αποστολή μας, κι αυτή είναι κατά κανόνα η προσφορά αγάπης, το ενδιαφέρον, η συμπόνια, η συμμετοχή».

Από την πλευρά της η συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Δήμητρα Ζαχαρούδη εστίασε στην αναγκαιότητα εξάλειψης των μύθων και της παραπληροφόρησης που, δυστυχώς, καλά κρατεί γύρω από το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της μεταμόσχευσης οργάνων σώματος. Για παράδειγμα, όπως τόνισε, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων σώματος πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι από ανθρώπους που καταλήγουν στο σπίτι ή σε ένα τροχαίο δυστύχημα, και ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση των συγγενών. Επίσης, ότι κανένας δωρητής οργάνων σώματος δεν κινδυνεύει εν ζωή, δεδομένων των πολύπλοκων διαδικασιών που εγγυώνται μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, σε συνδυασμό με το σχετικό νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα και είναι το αυστηρότερο στον κόσμο.
Τα στοιχεία που έδωσε πραγματικά σοκάρουν:

Κάθε περίπου 2,5 ώρες ένας ασθενής πεθαίνει ενώ βρίσκεται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε λίστα αναμονής:
-1.500 άτομα για μεταμόσχευση νεφρού
-140 άτομα για μεταμόσχευση ήπατος
-30 άτομα για μεταμόσχευση καρδιάς
-200 άτομα για κερατοειδείς χιτώνες
Ένας δότης μπορεί να βοηθήσει έως και 20 ανθρώπους 
Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από το να καταλήξουμε υπό συνθήκες που να μπορούμε να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεταμοσχευτικό χάσμα που αφορά τις υπάρχουσες ανάγκες και την αντίστοιχη προσφορά, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΜ στην Ελλάδα καταγράφονται 5,6 δότες ανά εκατομμύριο πολιτών, ενώ στην Ισπανία, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση, 35 δότες ανά εκατομμύριο!

Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η θλιβερή αυτή αρνητική εικόνα είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Η αιμοδοσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών διεξάγεται με τη συνεργασία του έμπειρου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Γ.Παπανικολάου, και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Στο πλαίσιό της οι συμπολίτες μας, εκτός από αίμα, μπορούν να προσφέρουν και αιμοπετάλια, καθώς και να δηλώνουν συμμετοχή στα Δίκτυα δωρητών Οργάνων Σώματος και Δωρητριών Βλαστοκυττάρων.
Η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ
Σάββατο 28/2                 9π.μ.-2μ.μ.           Δημοτικό κατάστημα Πεύκων
Κυριακή 1/3                     8π.μ.-2μ.μ.           Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Συκιές)
Δευτέρα 2/3                    10π.μ.-8μ.μ.           Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τρίτη 3/3                         10π.μ.-8μ.μ.          Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τετάρτη 4/3                     10π.μ.-8μ.μ.          Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Πέμπτη 5/3                     10π.μ.-8μ.μ.          Δημοτικό κατάστημα Νεάπολης και
                                           9π.μ.-2μ.μ.          Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου
Παρασκευή 6/3             10π.μ.-8μ.μ.         Δημ. κατάστημα Νεάπολης

Αρωγοί του δήμου είναι η Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και οι ιεροί ναοί του δήμου, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, η Ένωση Γονέων δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, το Κέντρο Εργάνη και ο Σύλλογος Ποντίων Πεύκων ΠΑΡΧΑΡ, καθώς και πολλοί άλλοι σύλλογοι, σωματεία και τοπικοί φορείς.

Πληροφορίες:
Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Νεάπολης-Συκεών: 2313 3131116, 313160
Συμβουλευτικός Σταθμός Δ.Ε. Συκεών: 2313 313151, 313117

Ομιλία για την μοναδικότητα του Grand Egyptian Museum


«Η μοναδικότητα του Grand Egyptian Museum. Θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία ενός μουσείου παγκοσμίας εμβέλειας» είναι το θέμα διάλεξης του μουσειολόγου Χαράλαμπου Χάιτα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Την ομιλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών του ΠΜΣ Μουσειακών Σπουδών του ΕΚΠΑ, διοργανώνει η Μάρλεν Μούλιου. Στο τέλος, θα παρουσιαστούν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει η μοναδικότητα του Grand Egyptian Museum αλλά και η πολυπλοκότητα της δημιουργίας του.

Το Grand Egyptian Museum, θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο με σχεδόν 100.000 τ.μ. διαφορετικών τύπων εκθεσιακών χώρων, θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις Πυραμίδες της Γκίζας. Μεταξύ άλλων καινοτομιών που θα το χαρακτηρίζουν, θα παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο της συλλογής για τον Τουταγχαμών, σχεδόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου από τον Carter το 1922, ενώ το κτηριολογικό πρόγραμμα του μουσειακού συγκροτήματος θα προβλέπει για τη χωροθέτηση πολλών διαφορετικών χώρων, που δεν σχετίζονται άμεσα με την μουσειακή λειτουργία, αλλά θα συμβάλουν στον νέο πολυδιάστατο λειτουργικό ρόλο ενός σύγχρονου μουσείου.

Η ομιλία θα περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή του κτηριολογικού προγράμματος του Μουσείου και των συλλογών που θα εκτεθούν σε αυτό, ενώ παράλληλα ο κ. Χάιτας θα επιχειρήσει μια σύντομη ανασκόπηση της δεκαπενταετούς πορείας δημιουργίας του Μουσείου. Η ομιλία θα εστιάσει, επίσης, στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Grand Egyptian Museum ως παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό μουσείο. Στο συνθετικό σχολιασμό θα επιχειρηθούν συγκρίσεις με άλλα μουσειακά παραδείγματα αναφοράς, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο αλλά και κυρίαρχες μουσειακές πρακτικές, όπως αυτές χρησιμοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης μουσειολογίας, με έμφαση στη διαφορά μουσειακής πραγματικότητας μεταξύ Ανατολής – Δύσης.

Ο Χαράλαμπος Χάιτας είναι μουσειολόγος, Διευθυντής για το Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με τη Hill International, από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής του ICOM για την Αρχιτεκτονική και τις Μουσειακές Τεχνικές (ICAMT) για την περίοδο 2013-2016.

Η εικοσαετής εμπειρία του περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιβάνου. Από το 2003 ως το 2010 κατείχε τη θέση του επιμελητή στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 έως το 2013 εργάστηκε ως μουσειολόγος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Σπιτιού της Ιστορίας της Ευρώπης. Το 2013 συμμετείχε μετά από επιλογή στη διερευνητική ομάδα εργασίας «New narratives for Europe» υπό τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Barosso. Το 2014 συμμετείχε ως μέλος επιλεγμένης ομάδας ειδικών στο παγκόσμιο συνέδριο με θέμα «Culture in External relations of EU».

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Υποστράτηγος Adrian Carton de Wiart:Ένας άξιος γιος του πολέμου


Λίγοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα, αλλα και το προνόμιο, να δηλώνουν και να υπερηφανεύονται πως η ζωή του ήταν γεμάτη εμπειρίες και έντονη. Ακόμα πιο λίγοι είναι και οι στρατιωτικοί, για τους οποίους το βιογραφικό τους μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα ημερολόγιο πολεμικών επιχειρήσεων. Ένας απο αυτούς του λίγους εκλεκτούς και των δύο αυτών κατηγοριών ήταν ο εικονιζόμενος Βρετανός Υποστράτηγος Adrian Carton de Wiart.

Η συνέχεια ΕΔΩ

Τα σχέδια του Δήμου Νεάπολης - Συκεών για την Καθαρά Δευτέρα


Με την ελπίδα οι βροχοπτώσεις που προβλέπονται από τους μετεωρολόγους να μην χαλάσουν τα σχέδια για την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών θα διοργανώσουν τέσσερα διαφορετικά γλέντια.

Από τις 10 το πρωί, και …όσο πάει, στήνονται υπαίθρια παραδοσιακά γλέντια με νηστίσιμα εδέσματα και λαγάνες, μουσική, χορό και πέταγμα χαρταετού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, και συγκεκριμένα:
Δ.Ε. Συκεών: Δενδροφυτεία-δημοτικό άλσος
Δ.Ε. Νεάπολης: Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης, περιοχή Στρεμπενιώτη
Δ.Ε. Πεύκων: Άλσος «Πατήρ Μεταξά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-
Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων
Δ.Ε. Αγίου Παύλου: είσοδος Κήπων του Πασά

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Διάσωση Πληρώματος του Πλοίου «Kerem S» από Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ


Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 17:57, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), απογειώθηκε από την Κω, με σκοπό τη διάσωση του εξαμελούς (6) πληρώματος του φορτηγού (Φ/Γ) πλοίου "Kerem S", σημαίας Αγίου Βικέντιου, το οποίο είχε προσαράξει στις 17:44, στο βόρειο άκρο της νήσου Λεβίθα, δεκαέξι ναυτικά μίλια δυτικά της Λέρου.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε στις 19:15 και οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Κω στις 19:35.

Συνεκπαίδευση Ελληνικού και Κινεζικού πολεμικού ναυτικού


Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, διεξήχθη στο Μυρτώο, συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», με τη φρεγάτα YUN CHENG του Κινεζικού Ναυτικού, σε τεχνικά αντικείμενα έρευνας διάσωσης, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και πτήσεως ελικοπτέρων.





Επιχειρησιακή Εκπαίδευση της 79ης, 80ης και 96ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής


Από 09 έως 12 Φεβρουαρίου 2015, το προσωπικό Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 79 και 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, εκτέλεσαν βολές φορητού οπλισμού, πολυβόλων, πυροβόλων αρμάτων και βολές Πυροβολικού στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού των Ταξιαρχιών.


Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα στιγμιότυπα από την επιχειρησιακή εκπαίδευση προσωπικού των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 19 Φεβρουαρίου 2015.












Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το διήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Νεάπολης - Συκεών


Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων που προηγήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένο, παρά το τσουχτερό κρύο, ήταν το διήμερο Φεστιβάλ Παράδοσης, το οποίο φιλοξενήθηκε στην πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη.


Μέλη πολιτιστικών συλλόγων και καλλιτεχνικών τμημάτων παρουσίασαν έθιμα της παράδοσής μας, όπως των κουδουνοφόρων, από τους Κουδουνοφόρους του Σοχού, και του ΜΠΕΗ που αναβιώνει στα χωριά των Μάρηδων της δυτικής Θράκης από το Πολιτιστικό Σωματείο «ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΣ».
Χορούς από τη Μικρά Ασία, τα νησιά μας, την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, τη Μακεδονία, την Ανατολική Ρωμυλία και Θράκη, το Λιβάδι και τη Θεσσαλία, παρουσίασαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος», το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», ο Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Νεάπολης, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ευόσμου «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΙ», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Φιλύρου, ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών «ΠΑΪΚΟ» και ο Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Εύοσμου.


Επίσης, στον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων υπήρξε ιδιαίτερος σχεδιασμός για τους μικρούς μας φίλους, για τους οποίους διοργανώθηκαν τέσσερα διαφορετικά παιδικά πάρτι και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες.


Ο κύκλος αυτός άνοιξε στον Αγ. Παύλο, συνεχίστηκε στα Πεύκα και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στη Δ.Ε. Συκεών (αίθουσα εκδηλώσεων 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων [Ζ. Γουναρίδη & Μ. Μερκούρη], 6μ.μ.) και αύριο Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στη Δ.Ε. Νεάπολης (Πλατεία Ειρήνης - Ρολόι, 12μ.).