Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Πάνω απο 500 εθελοντές για την σωτηρία του Σέιχ-Σου


Το κίνημα των εθελοντών, το οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στηρίζει και ενισχύει με κάθε τρόπο, είναι αποφασισμένο να ξαναζωντανέψει το δάσος της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1997 από τη μεγάλη πυρκαγιά, όπως επίσης και κάθε άλλον πνεύμονα ζωής. Είναι αποφασισμένο, επίσης, να συμμετάσχει σε κάθε συντονισμένη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διαρκή προστασία του περιβάλλοντος.


Το μήνυμα αυτό αναδείχθηκε και κατά τη χθεσινή εξόρμηση δενδροφύτευσης στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, και η οποία ήταν η δεύτερη που οργάνωσε το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη δενδροφύτευση στο δάσος του Σέιχ-Σου, όπου στην περιοχή «Λυόμενο» αναδασώθηκαν 150 στρέμματα με τη φύτευση 10.000 πλατύφυλλων και κωνοφόρων δενδρυλλίων.


Χθες, Κυριακή, στο ραντεβού που δόθηκε στην περιοχή των Πεύκων, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κοιμητήρια», προσήλθαν περισσότεροι από 500 εθελοντές, αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από το πρωί με ασθενή βροχόπτωση κατά διαστήματα. Μεμονωμένοι εθελοντές, οικογένειες με μικρά παιδιά, σχολεία, οργανωμένοι σύλλογοι και φορείς της περιοχής, πήραν στα χέρια τους τον απαιτούμενο εξοπλισμό (τσάπες, φτυάρια, γάντια, δενδρύλλια, κ.λπ.), και -αφού δέχθηκαν τις κατευθύνσεις των ειδικών- ξεχύθηκαν στις πλαγιές φυτεύοντας τα δικά τους δένδρα που θα αναγεννήσουν το δάσος.


«Κι αυτή τη φορά η ανταπόκριση των συμπολιτών μας, μικρών και μεγάλων, αλλά και των συλλόγων και των φορέων, υπήρξε συγκινητική. Όπως φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση, οι καιρός δεν πτόησε κανέναν, κι έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή μας. 



Όλους αυτούς, μικρούς και μεγάλους, συλλόγους και φορείς, τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα, ως δήμος Νεάπολης-Συκεών, πραγματοποιήσαμε συνολικά τρεις πολύ μεγάλες εξορμήσεις δενδροφύτευσης. Από τη συμμετοχή των συμπολιτών μας αποδεικνύεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικότερα των πράσινων πνευμόνων της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πλέον συνείδηση κι ευθύνη των πάντων. Εμείς, ως δήμος, δεν περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτό το σκέλος, αλλά επιμένουμε να υλοποιούμε έναν γενικότερο σχεδιασμό που αποβλέπει στην προστασία και ανάδειξη του περιαστικού δάσους».


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στην οργάνωση της εξόρμησης εκφράζοντας τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής στα στελέχη των υπηρεσιών και της δασικής υπηρεσίας που «έφεραν με επιτυχία σε πέρας μια δύσκολη αποστολή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών».


Την οργανωτική αυτή αρτιότητα, όμως, αναγνώρισαν και οι εκατοντάδες εθελοντές που πήραν μέρος στην αναδάσωση, αφού εξυπηρετούνταν χωρίς ταλαιπωρία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη της μεταφοράς των εθελοντών στην τοποθεσία της αναδάσωσης με λεωφορείο του δήμου, το οποίο ξεκινούσε από το σημείο συνάντησης στην εκκλησία των Αγ. Αποστόλων.


Συνολικά χθες αναδασώθηκαν 150 στέμματα με τη φύτευση 6.000 φυτών, μεταξύ των οποίων κυπαρίσσια, κουκουνάρια, τραχεία πεύκη, φυλίκι, συκιές, δάφνη Απόλλωνος, πικροδάφνη, κ.λπ. «Παρών» και στο προσκλητήριο αυτό δήλωσαν, μεταξύ άλλων, το 6ο Σύστημα Προσκόπων Νεαπόλεως, η Επιτροπή 6ου Συστήματος Προσκόπων Νεάπολης, το 16ο Σύστημα Προσκόπων Πεύκων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΔΕΛΑΣΑΛ, η Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ., ο Όμιλος ΝΕΕ HUMANS, το Φιλοζωικό Σωματείο «Φροντίζω», ο Σύλλογος Ποντίων «Παρχάρ» και το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου