Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΝΑΙ στη συνέχιση των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υφυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα: «ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ» εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των κρίσιμων κοινωνικών δομών, που στηρίζουν δεκάδες χιλιάδες άπορες και ευπαθείς οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, και μετά την προβλεπόμενη λήξη της παράτασης λειτουργίας τους στις 30 Ιουνίου του 2015.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι από τις κοινωνικές δομές των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά, που είναι και οι μόνοι δήμοι που υλοποιούν το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντιπροσωπία των απασχολούμενων στις δομές, που αποτελείτο από τον Δημήτρη Κνη (δήμος Νεάπολης-Συκεών/Εργάνη), την Νάνσυ Μπρούστη (δήμος Παύλου Μελά) και τον Μιχάλη Συμεωνίδη (δήμος Θεσσαλονίκης) συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου της υφυπουργού Νίκο Κουφοτόλη, στον οποίο και επέδωσαν επιστολή-ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η αντιπροσωπία ενημέρωσε για την επικείμενη διακοπή της λειτουργίας των δομών, εξαιτίας της οποίας περίπου 1.100 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και πάνω από 118.000 ωφελούμενοι σε όλη τη χώρα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.

Από την πλευρά του ο κ.Κουφοτόλης επέδειξε ενδιαφέρον για το σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται επιδιώκοντας να αναζητήσει τα συναρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που χειρίζονται το θέμα και δηλώνοντας ότι θα είναι σε επαφή με τους εργαζόμενους για οτιδήποτε νεότερο.

Όπως τονίζεται στην επιστολή-ψήφισμα των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι δομές λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια σε 55 δήμους σε όλη τη χώρα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης λειτουργούν 20 δομές σε τρεις δήμους (Νεάπολης-Συκεών, Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά), με 92 εργαζόμενους και εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερες από 3.500 οικογένειες.

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος ήταν 24 μήνες, αλλά δόθηκε παράταση έως τις 30.6.2015 για τις δομές των οποίων η λειτουργία έληγε νωρίτερα (σημ.: οι δομές του πρώτου κύκλου του προγράμματος λήγουν στις 30.6 και του δεύτερου κύκλου σταδιακά έως τις 30.10.2015).
Πανελλαδικά λειτουργούν 35 Δομές Παροχής Συσσιτίων, 44 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 37 Κοινωνικά Φαρμακεία, 33 Τράπεζες Χρόνου, 13 Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Ανέργων, 5 Υπνωτήρια, 40 Γραφεία Διαμεσολάβησης και 23 Δημοτικοί Λαχανόκηποι. Σε αυτές απασχολούνται περίπου 1.100 εργαζόμενοι και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 118.000.

«Η καθημερινή μας επαφή με τους ωφελούμενους συνδημότες μας δείχνει ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε σε μια πραγματική και επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας μας που ανακουφίζει όσους πραγματικά υποφέρουν από βασικές ελλείψεις στην καθημερινότητά τους. Επίσης, η πολυεπίπεδη υποστήριξη που συμπεριλαμβάνει ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά και ενημέρωση και συμβουλευτική εργασίας, δίνει θετικές προοπτικές για το μέλλον τους», τονίζουν στην επιστολή-ψήφισμά τους, και προσθέτουν: «Κοινή διαπίστωση τόσο των εργαζομένων, όσο και των συμπραττόντων φορέων είναι ότι οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών αντί να μειωθούν αυξάνονται, ενώ υπάρχουν διαρκώς και νέα άτομα και οικογένειες που πλήττονται και είναι δυνητικά ωφελούμενοι. Θεωρούμε ότι η παύση λειτουργίας των κοινωνικών δομών θα πλήξει χιλιάδες οικογένειες».


Οι εργαζόμενοι κρίνουν ως επιβεβλημένη την παράταση του προγράμματος με την ένταξη της χρηματοδότησής του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20120, και στο μεσοδιάστημα να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από άλλους κρατικούς πόρους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρώτης προτεραιότητας και διεκδικούμε με κάθε τρόπο την επίλυσή του. Καλούμε την κυβέρνηση, εφ’ όσον η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συνιστά σημαντικό κεφάλαιο του προγράμματός της, να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα και να προχωρήσει άμεσα στην παράταση του προγράμματος το οποίο ωφελεί χιλιάδες συμπολίτες μας», επισημαίνουν οι απασχολούμενοι στις δομές.

Ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των περίπου 1.100 εργαζομένων που στελεχώνουν τα τελευταία δύο χρόνια τις δομές, ανεξαρτήτως τρόπου ή φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

Τέλος, ζητούν επίσημη και σαφή απάντηση από την πολιτεία σχετικά με την ημερομηνία εκταμίευσης (δ’ δόση παράτασης) των μισθολογικών δαπανών τους, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες!

Στο πλευρό τους ήταν και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης-Συκεών Τάσος Τσακιρίδης, η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα και η διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Εργάνη (με το οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών υλοποιεί το πρόγραμμα) Πόπη Σουρμαΐδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, απέστειλε πρόσφατα σχετικές επιστολές στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

«Με τη λήξη της χρηματοδότησης στις 30.6.2015 οι δομές θα είναι μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης, «καυτηριάζοντας» και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζητά την άμεση προώθηση σχετικής ρύθμισης για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών, προσθέτοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι «σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, παραμένει δίπλα στον πολίτη παρέχοντας δωρεάν φροντίδα και πλήθος υπηρεσιών άριστης ποιότητας. Βοηθούμε, εξυπηρετούμε και απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν άμεσα ανάγκη, στους διαβιούντες στα όρια της φτώχειας, στους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διατηρώντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Έτσι, αυτές οι τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες δομές όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ούτε λεπτό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχισή τους και να αναπτυχθεί σε νέα πεδία εφόσον απαιτείται από τις κοινωνικές ανάγκες», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου