Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ευρώπη:Η κρίση της Spartak Moscow κάτω από το καθεστώς του Fedun έχει φτάσει σε ένα ιστορικό ζενίθ


Φανταστείτε ένας οπαδός της Real Madrid να ψηφιστεί ως πρόεδρος της Barcelona. Φανταστείτε ένας οπαδός της Liverpool να αγοράσει τη Manchester United.


Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να φαίνονται αδιανόητες όμως ένα παρόμοιο σενάριο έγινε πραγματικότητα στη Ρωσία το 2003, όταν ο γεννημένος στο Kiev και οπαδός της Dynamo Kiev Leonid Fedun αγόρασε τη Spartak Moscow. Η αντιπαλότητα μεταξύ της Spartak και της Dynamo ήταν πολύ έντονη από τη παλιά Σοβιετική Ένωση. Δεν ήταν μόνο λόγω της Ρωσικής πρωτεύουσας απέναντι σε αυτή της Ουκρανικής, αλλά και για τις διαφορετικές φιλοσοφίες στο ποδόσφαιρο. Οι κοντινές πάσες και το μεταξένιο ύφος της Spartak έναντι στη φυσική κυριαρχία της Kiev. Κατά μια έννοια, ήταν μια ταχύτητα σκέψης κόντρα σε μια ταχύτητα τρεξίματος.


Οι οπαδοί της Spartak είναι πάντα πολύ περήφανοι επίσης και για τις παραδόσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θρυλικοί προπονητές Konstantin Beskov και Oleg Romantsev λατρεύονταν και λατρεύονται. Από τότε όμως που ανέλαβε ο Fedun, το κλασικό στιλ κατέστη άνευ αντικειμένου όσον αφορά τη διαχείριση και η πιο δημοφιλής ομάδα της Ρωσίας έχει χάσει σταδιακά την ταυτότητα της.

Εξίσου σημαντικό, ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει κανένα τρόπαιο κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων 12 ετών. Αυτό είναι ανήκουστο για ένα τέτοιο τεράστιας δυναμικής κλαμπ, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι η Spartak ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια εννέα φορές από τις 10 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα έφθασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1991.

Ο Fedun έχει κατηγορηθεί ευρέως για τη στροφή της πιο πετυχημένης ομάδας της Ρωσίας σε έναν περίγελο. Ένας άνθρωπος που κάποτε υποσχέθηκε το 2009 να κάνει τη Spartak:” ένα από τα 10 καλύτερα κλαμπ στον κόσμο” και αντ’ αυτού είδε το έργο του να καταρρέει θεαματικά κάθε χρονιά. Δεν υπάρχει σταθερότητα στη Spartak καθώς η στρατηγική τους αλλάζει συνεχώς. Ακόμη, δεν έχουν προκριθεί ούτε στο Europa League τις τελευταίες δύο σεζόν.

«Η Spartak γρήγορα μετατράπηκε σε μια μικρομεσαία ομάδα. Είναι σαφές ότι το παραδοσιακό στιλ της Spartak που ο καθένας αναμένει να δει δεν υπάρχει. Για 80 χρόνια, η ομάδα έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο και κατέκτησε πολλούς τίτλους και δεν είναι σωστό να καταστρέψει τα πάντα και να έρθει σε ένα κλαμπ με πολύ διαφορετικό όραμα. Αν ο πρόεδρος είναι οπαδός της Dynamo Kiev είναι πιθανότατα υπεύθυνος για αυτό». Τάδε έφη ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ρωσίας Roman Shirokov πριν από δύο μήνες σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη.


Αυτό που το καθιστά μια απίστευτη δήλωση είναι ότι ο Shirokov ανήκει στη Spartak, ενώ στις αρχές του 2015 πήγε δανεικός στη Krasnodar. Να ακούς ένα αστέρι του συλλόγου να επικρίνει την ίδια τη ψυχή του ιδιοκτήτη με έναν τέτοιο κραυγαλέο τρόπο είναι αξιοθαύμαστο, ακόμη και για τα στάνταρ του Shirokov. Ο έμπειρος μέσος είναι ευρέως γνωστό ως ο πιο ειλικρινής παίκτης στη Ρωσία.

Το έπος του Shirokov είναι ίσως το πιο καταδικαστικό μέρος της κρίσης της Spartak που έφτασε στο ναδίρ τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ο 33άχρονος ποδοσφαιριστής ο οποίος είναι ο πιο εφευρετικός και ευφυής πασέρ στη χώρα του, έμεινε ελεύθερος πέρυσι το καλοκαίρι όταν το συμβόλαιο του με τη Zenit δεν ανανεώθηκε. Ο Shirokov έγινε γνωστός από τη CSKA Moscow και έκανε το όνομα του στην Αγία Πετρούπολη, αλλά μεγάλωσε ως οπαδός της Spartak και ως εκ τούτου προτίμησε να περάσει τα τελευταία χρόνια της καριέρας του εκεί. 

Μετά την υπογραφή αυτού του σημαντικού παίκτη με ελεύθερη μεταγραφή ήταν προφανές ότι η Spartak ήθελε να κατασκευάσει το παιχνίδι της γύρω του. Την ίδια στιγμή όμως ο Murat Yakin προσλήφθηκε ως ο νέος προπονητής της. Ο Ελβετός τεχνικός - του οποίου το ποδόσφαιρο έχει επικριθεί ως πολύ βαρετό ακόμη και από τους οπαδούς της Basel, παρά τη κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και μια χούφτα από επιτυχημένες πορείες στην Ευρώπη - ήταν μια σκληρή επιλογή για τον Shirokov. Ήταν σαν να φέρνεις τον Carlos Valderrama και να παίρνεις τον Jackie Charlton για προπονητή, ωστόσο η διοίκηση της Spartak δεν φαίνεται να το κατάλαβε.

Αρχικά, ο Shirokov τραυματίστηκε - ο λόγος που έχασε το Παγκόσμιο κύπελλο στο οποίο η Ρωσία απέτυχε παταγωδώς χωρίς τη παρουσία του - όμως κατά την επιστροφή του στο γυμναστήριο ανακάλυψε ότι ο προπονητής του δεν τον χρησιμοποιούσε σωστά. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο έμπειρος μέσος έκανε τα συναισθήματα του γνωστά δηλώνοντας ότι:«Δεν με αρέσει η μπάλα να πετά πάνω από το κεφάλι μου όλη την ώρα». Η σύγκρουση των δύο ανδρών ανυψώθηκε πολύ γρήγορα. 

Ο Shirokov πολλές φορές δεν έδινε το χέρι του στον Yakin όταν τον έκανε αλλαγή. Τελικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να τον στείλει δανεικό αν ήθελε να κρατήσει τον Yakin και από τη στιγμή που άρχισε ο μέσος να εκσφενδονίζει τα βέλη του στον Fedun. Παραδόξως, ο Shirokov δεν ήταν ο μόνος παίκτης - κλειδί που έφυγε από το σύλλογο κατά τη χειμερινή διακοπή. Ο Ισπανός μέσος Tino Costa δόθηκε δανεικός στη Genoa, ο Ιταλός στόπερ Salvatore Bocchetti με τον ίδιο τύπο συμφωνίας πήγε στη Milan και ο επιθετικός Artyom Dzyuba εκδιώχθηκε από την πρώτη ομάδα μετά την άρνηση του να ανανεώσει το συμβόλαιο του.


Ο Dzyuba έπειτα υπέγραψε συμβόλαιο με τη μισητή της αντίπαλο Zenit για την επόμενη σεζόν. Από τη πρώτη στιγμή δεν άρεσε στους παίκτες της Spartak ο Yakin και οι σχέσεις τους με τον προπονητή επιδεινώθηκαν καθώς η σεζόν προχωρούσε. Ο Ισπανός μέσος Jurado - ο οποίος μετά τους Shirokov και Tino Costa που έφυγαν έπρεπε να είναι η κύρια πηγή δημιουργικότητας - συνήθως καθόταν στον πάγκο.

Οι “Ερυθρόλευκοι” δεν είχαν έναν αναγνωρισμένο πλέιμεικερ και η αμυντική παράταξη τους συνεχώς άλλαζε. Για παράδειγμα, ο Yakin χρησιμοποιούσε συνήθως τον πλάγιο αμυντικό Yevgeni Makeev ως σέντερ μπακ και άλλαζε τους παρτενέρ του, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Bocchetti έφυγε.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Έχοντας ως φιλοδοξία να πολεμήσει με τη CSKA και τη Zenit για το πρωτάθλημα, η Spartak βρίσκεται τώρα στην 6η θέση με απόσταση 21 βαθμών από τη κορυφή. Έχασε κατά σειρά από την Ural, την Arsenal Tula και τη Rostov, ομάδες που αγωνίζονται για τον υποβιβασμό, ενώ σκόραρε μόνο 39 τέρματα σε σύγκριση με τα 66 της CSKA και τα 57 της Zenit.


Σχεδόν όλα τα πρωτοσέλιδα έχουν βγάλει αρνητική τη χρονιά της Spartak, με ένα από τα πιο περίεργα σκάνδαλα να ξεσπούν τον περασμένο μήνα, όταν ο Αρμένιος μέσος Araz Ozbiliz άφησε να εννοηθεί ότι ο Yakin δεν τον έβαζε να παίξει και τον έστειλε στις ρεζέρβες για φυλετικούς λόγους.

«Προσπάθησα να μην σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο όμως τώρα ρωτάω τον εαυτό μου. Μήπως επειδή είμαι Αρμένιος και ο προπονητής είναι Τούρκικης καταγωγής;» αναρωτήθηκε στη Sport Express προσθέτοντας ότι ο συνάδελφος του και ομοεθνής του επιθετικός Yura Movsisyan επίσης έχει κακομεταχειριστεί: «Τι θα σκεφτόσασταν αν ένας παίκτης σκόραρε τακτικά κάθε χρονιά τουλάχιστον 15 γκολ και μετά γινόταν ξαφνικά αναπληρωματικός; ίσως δεν είναι δικό του λάθος;»

Στον Ozbiliz επιβλήθηκε πρόστιμο από το σύλλογο για τα λόγια του και δεν επέστρεψε ποτέ στην ομάδα, ενώ ο Movsisyan συνέχισε να ζεσταίνει το πάγκο. Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Η Spartak έχασε με 4-2 από τους 10 της Terek Grozny πριν φιλοξενήσει τη CSKA δύο εβδομάδες νωρίτερα.


Το μόνο σημαντικό θετικό επίτευγμα της εποχής Fedun είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του σταδίου, καθώς ο σύλλογος βρήκε ένα σπίτι για πρώτη φορά στην ιστορία της στην αρχή της χρονιάς. Ήταν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της Μόσχας στο φανταστικό “Otkrytie Arena”και έκανε sold out. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική και οι οπαδοί έκαναν το παν για να στηρίξουν την ομάδα τους όμως έπεσαν σε ένα βαθύ σοκ.

Η CSKA έβαλε τρία γκολ στο πρώτο μισάωρο και κέρδισε πανεύκολα με 4-0. Το σκορ μάλιστα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο εμφατικό. Η ταπείνωση ήταν η τελευταία σταγόνα για τους πολυπαθείς οπαδούς της Spartak. Ορισμένους από αυτούς προσπάθησαν να επιτεθούν στον Fedun, ο οποίος έχει δαπανήσει 260 εκατομμύρια ευρώ για παίκτες κατά τη διάρκεια της θητείας του όμως απέτυχε να χτίσει μια ομάδα.

Αυτή ήταν και η τελευταία σταγόνα για τον Fedun. Λίγες μέρες μετά το φιάσκο από τη CSKA, ο ίδιος ανακοίνωσε τη παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ, ακόμη και αν ο ίδιος δεν προτίθεται να πουλήσει το σύλλογο. «Καταλαβαίνω ότι έχει έρθει η στιγμή να δώσω τις ευθύνες στους επαγγελματίες. Ίσως να είναι πιο τυχεροί και ικανοί και να οδηγήσουν την ομάδα σε τίτλους». Προσθέστε στο συνεχιζόμενο χάος την απόλυση του Γενικού Διευθυντή Roman Askhabadze τη Τρίτη.

Τέτοιες δραματικές κινήσεις δεν έχουν αλλάξει τη στάση των οπαδών. Τη Κυριακή, η “Otkrytie Arena” παρέμεινε ως επί το πλείστον άδεια κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τη προτελευταία Ufa. Μόλις 12.000 ήρθαν στις κερκίδες και το έκαναν με ένα σκοπό: να αποδοκιμάσουν τους παίκτες και το τεχνικό προσωπικό της ομάδας κατά τη διάρκεια του 90λέπτου. Η ατμόσφαιρα έγινε αφόρητη για τους παίκτες οι οποίοι έχασαν για ακόμη μια φορά με 1-2. 

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει βιώσει κάτι τέτοιο η Spartak. Ο μεγάλος δεσμός μεταξύ των οπαδών και του συλλόγου φαίνεται να έχει σπάσει. Το θρυλικό κλαμπ θα βρει τελικά το δρόμο της επιστροφής προς την κορυφή; και θα ήταν απαραίτητο μήπως να φύγει οριστικά ο Fedun για να συμβεί αυτό;
Μόνο ο χρόνος θα το δείξει (οι οπαδοί ήδη ελπίζουν ότι ο πρώην θρύλος τους Dmitry Alenitchev θα αντικαταστήσει τον Yakin την επόμενη χρονιά) όμως είναι πολύ μακριά από το βέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου