Στην καταδίκη κάθε προσπάθειας νομιμοποίησης της ελεύθερης χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, και συγκεκριμένα της κάνναβης, προχώρησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από μια πολύωρη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και ειδικοί επιστήμονες που ενημέρωσαν με υπευθυνότητα τα μέλη του Σώματος. Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος-πρώην επιστημονικά υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος εξαρτησιογόνων ουσιών ΑΡΓΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, και η Μάρω Βασσάρα, ψυχολόγος-σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και επιστημονικά υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ.
Κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν όλες οι πτυχές της «μάστιγας» των εξαρτησιογόνων ουσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης πολιτικών και προγραμμάτων που θα επενδύουν στην πρόληψη, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους και έφηβους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χρήση ινδικής κάνναβης παρουσιάστηκαν στοιχεία που εν κατακλείδι συνηγορούν υπέρ της άποψης για τη μη νομιμοποίηση της ελεύθερης χρήσης. «Μπορεί η κάνναβη να μην δημιουργεί σχέσεις σωματικής εξάρτησης και σωματικού σύνδρομου στέρησης, προκαλεί όμως βαριές συνέπειες στον πνευματικό και ψυχολογικό κόσμο των εφήβων και των νέων που κάνουν χρήση», συμφώνησαν οι ειδικοί επιστήμονες, στοιχείο που ενίσχυσε τους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάσουν -εκτός των άλλων- κάθε απόπειρα νομιμοποίησής της. Το ψήφισμα ωστόσο, που εισήχθη με πρόταση της ΛΑ.ΣΥ. και συνδιαμορφώθηκε με την πλειοψηφούσα παράταξη, καταψήφισαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
«Το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο και σοβαρό που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ασκεί προσωπικές ή άλλες πολιτικές σε βάρος της κοινωνίας και των παιδιών μας, ή να αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όταν προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, αυτό που σήμερα οι πάντες επικαλούνται ως πρότυπο φορέα, η επίθεση που δεχθήκαμε ήταν απερίγραπτη, όπως απίθανες ήταν οι αντιδράσεις όταν επιμέναμε τα Κέντρα αυτά να μπουν στα σχολεία και να μιλήσουν για το πρόβλημα. Επιμείναμε, και ο χρόνος δικαίωσε τους πάντες, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι τόσο χρήσιμες και αποτελεσματικές. Έτσι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε πρόσφορο μέσο για την πρόληψη των εξαρτήσεων, που μόνο την καταστροφή εγγυώνται», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας αναφορά στις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει κάθε προσπάθεια για τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και στέκεται απέναντι σε όσους με τη δράση τους και την ανοχή τους υπερασπίζονται την αντεπιστημονική θέση για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε ‘‘σκληρά’’ και ‘‘μαλακά’’» και «καταδικάζει όσους πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης», τονίζεται στο ψήφισμα και συνεχίζει:
«Σε μια περίοδο που οι νέοι στερούνται ουσιαστικά το δικαίωμα στη ζωή με την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα τους, κάποιοι έχουν το θράσος να ‘‘διεκδικούν’’ το ‘‘δικαίωμα’’ στη χρήση της δήθεν αθώας κάνναβης. Θέλουν το λαό και τη νεολαία στο δρόμο της παραίτησης και της φυγής ειδικά σε μια περίοδο, που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνονται οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης (εκθέσεις ESPAD, INCB, EMCDDA).
Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών ‘‘ελεύθερη επιλογή’’, η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία, γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι μας στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, τη διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Οργανώνουμε τη δράση μας και διεκδικούμε:
• Πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν για όλους,
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα προγράμματα θεραπείας,
• Δημιουργία “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα,
• Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, τις σχολές, το στρατό, στους χώρους όπου εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία,
• Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής,
• Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,
• Προγράμματα για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των απεξαρτηθέντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου