Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Φταίνε οι άνθρωποι της πρώιμης παλαιολιθικής περιόδου για την εξαφάνιση των Μαμούθ;


Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Quaternary International, οι καθηγητές αρχαιολογίας Δρ Wojtal και Δρ Wilczynski του Institute of Systematics and Evolution of Animals at the Polish Academy of Sciences in Krakow και του Jaroslaw Wilczynskiκαι και η ομάδα του, οι οποίοι εξέτασαν οστά Μαμούθ απο πέντε διαφορετικές περιοχές της σημερινής Κενρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία χρονολογούνται κατα την ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, οι homo sapiens φαίνεται να συνέβαλαν σε έναν μεγάλο βαθμό στην εξαφάνιση απο την Ευρώπη των μεγάλων αυτών θηλαστικών.

Οι ερευνητές είχαν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ήταν κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, μεταξύ 30.000 και 20.000 χρόνια πριν, φαίνεται να βοήθησαν τα μαμούθ να οδηγηθούν στο χείλος της εξαφάνισης. Η νέα έρευνα δείχνει πως αυτό έγινε σε βιομηχανική κλίμακα.


Ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι έτρωγαν όχι μόνο το κρέας από τα γιγαντιαία ζώα, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης και θραύσματα οστών ως καύσιμο για τις φωτιές τους. Οστά και ελεφαντόδοντο ήταν επίσης μια σημαντική πρώτη ύλη για την κατασκευή εργαλείων και στολιδιών όπως κοσμήματα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται επίσης οστά των μαμούθ για την κατασκευή κατοικιών.

Συγκεκριμένα, στα ευρήματα παρατηρήθηκαν έχουν εμφανείς και έντονες αμυχές απο συνεχή κοψίματα τα οποία πιθανών πραγματοποιήθηκαν κατα την διάρκεια εκδοράς και σφαγής των συγκεκριμένων Μαμούθ. Πολλά οστά με τα παραπάνω χαρακτηριστικά βρέθηκαν σε πολλά σημεία. Επίσης σε πολλά οστά βρέθηκαν ίχνη καύσης, πράγμα που δείχνει πως οι πρώιμοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν τα υπολείμματα των μαμούθ ως καύσιμη ύλη.


Σε μία περίπτωση μάλιστα, σε μια τοποθεσία στο Pavlov στην Τσεχική Δημοκρατία, ένας μακρύς χαυλιόδοντας από ένα μαμούθ ήταν επιμελώς στιλβωμένη, ενώ σε άλλες περιοχές βρέθηκαν ειδώλια από ελεφαντόδοντο. Να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις πεδιάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οστά των μαμούθ ήταν ως οικοδομικό υλικό για κατοικίες.

Οι ο Δρ Wojtal και Δρ Wilczynski τονίζουν πως: «φαίνεται πιθανό οι άνθρωποι της πρώιμης παλαιολιθικής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση των μαμούθ. Η ανθρώπινη εξειδίκευση στο κυνήγι οφειλόταν στην επιθυμία να ληφθούν μεγάλες ποσότητες κρέατος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν μόνο οστά των μαμούθ ένα επιθυμητό υλικό ως καύσιμο, αλλά και τα οστά και το ελεφαντόδοντο χρησιμοποιείται ως σημαντική πρώτη ύλη για την παραγωγή εργαλείων, στολίδια, και φορητών αντικείμενων τέχνης».
Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να την δείτε, με συνδρομή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου