Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: 50.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών


Κούρεμα κατά 30% των προσφερόμενων θέσεων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ προβλέπεται στην προκήρυξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Όπως επισημαίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στην ένσταση που καταθέτει στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το κούρεμα αυτομάτως αποκλείει από το πρόγραμμα τουλάχιστον 50.000 παιδιά πανελλαδικά. Αποτέλεσμα είναι να ωθούνται σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, οι οποίοι προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να εγγράψουν δωρεάν τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά τελικά θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας υψηλά τροφεία σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

«Δυστυχώς, η εμπειρία από την περσινή αποτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος φαίνεται να μην έχει διδάξει ούτε τα ελάχιστα. Έτσι, το θέμα επανέρχεται με την προσφορά μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών. Αυτός ο περιορισμός οδήγησε πέρσι στην προσφορά από τις δομές μόνο 91.656 θέσεων έναντι 98.188 θέσεων που προσφέρθηκαν το 2013. Αυτή η ρήτρα 70%-30%, μετά από σκληρούς αγώνες και επίμονες και πιεστικές διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών οργάνων των δήμων, ανατράπηκε και αποσύρθηκε, αφού η προηγούμενη ηγεσία αντιλήφθηκε τις τραγικές συνέπειες που θα επέφερε η διατήρηση της περικοπής. Έτσι, από τις αρχικά 70.000 τοποθετήσεις παιδιών στις δομές, τελικά τοποθετήθηκαν περίπου 85.000, μένοντας και πάλι έξω περίπου 25.000 παιδιά», τονίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με την αναμενόμενη φετινή αύξηση των αιτήσεων πάνω από τις 120.000, από 111.279 που ήταν πέρσι, θα δημιουργηθεί εκ νέου θέμα, τόσο στην αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχουν οι δημοτικές δομές να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και στην αξιοποίηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης.

«Με δεδομένο ότι πέρσι καλύφθηκαν περίπου 70.000 θέσεις παιδιών, εάν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 120.000 όπως αναμένεται, τότε πάνω από 50.000 παιδιά θα βρεθούν εκτός προγράμματος. Κι αυτή η αναγκαστική περικοπή του 30% των πιστοποιημένων θέσεων, αντιλαμβάνεστε ότι ευνοεί σε προκλητικό βαθμό τους μεγαλοϊδιοκτήτες εκπαιδευτικών συγκροτημάτων, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, που επιδιώκουν να διατηρούν κενές θέσεις στις δομές τους προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τις διαθέτουν ελεύθερα και να εισπράττουν υψηλά τροφεία. Δηλαδή, η ρήτρα 70%-30% αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί τους», καταγγέλλει ο δήμος Νεάπολης Συκεών.

Αντίθετα με τη φιλοσοφία αυτή, οι δημοτικές δομές αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους.

«Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει μείωση των θέσεων, αλλά να διατηρηθεί η συνολική χρηματοδότηση τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Αν όχι να αυξηθεί στα 250 εκατ. ευρώ από τα 185 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί για φέτος, ώστε να ενισχυθεί πραγματικά η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική αποστολή των δήμων και των νομικών τους προσώπων», τονίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και προσθέτει ότι «πιστεύουμε ότι η θέση μας ότι τα 200 εκατ. ευρώ είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς πέρσι τέτοια περίοδο, ως αντιπολίτευση τότε, χαρακτήριζε ελάχιστο το ποσό που διεκδικούσαμε και κατήγγειλε τη χρηματοδότηση ως ανεπαρκή».

Στην ένστασή του, ο δήμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το ζήτημα της ροής καταβολής της χρηματοδότησης των δήμων, των νομικών προσώπων του και των φορέων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται, η καταβολή της πρώτης δόσης θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα πεντάμηνο, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών δομών, στην πληρωμή των εργαζομένων τους και στην παροχή των υπηρεσιών που προσφέρονται στα παιδιά.

Ειδικότερα, η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου αντί του 10% που γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει, ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, η δεύτερη τον Μάρτιο, η τρίτη τον Ιούλιο και η τέταρτη μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα διαχείρισης οι αντίστοιχες πληρωμές μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάιο και μετά το Σεπτέμβριο.

«Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει φοβερές παρενέργειες στη λειτουργία των φορέων, με τις συνέπειες να διαχέονται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να πληρωθούν, όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά, καθώς περιορίζονται δραματικά οι δυνατότητες εξασφάλισης επαρκών προϊόντων σίτισης και εκπαιδευτικής-δημιουργικής υποστήριξης», επισημαίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ζητώντας άμεσα την τροποποίηση και διόρθωση της προκήρυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου