Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια σε μόλις δεκατρείς μέρες, μια σημαντική ανακάλυψη που έγινε από ελληνοαμερικανική αποστολή αρχαιολόγων στους Φούρνους, ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία.
"Οι Φούρνοι αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο επειδή δεν υπήρχαν ποτέ μεγάλες πόλεις, μόνο μικρά χωριά, άρα αυτά τα πλοία δεν σταματούσαν εκεί για εμπόριο, απλά περνούσαν κι αυτό είναι συναρπαστικό γιατί έχεις πολλά ναυάγια σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια, όμως οι Φούρνοι ήταν ένα σημείο του διάπλου, κι αυτό μας δίνει πολλές πληροφορίες για τους εμπορικούς δρόμους της εποχής . Όλα αυτά τα πλοία μετέφεραν εμπορεύματα, ήταν φορτωμένα με αμφορείς γεμάτους με κρασί, ελαιόλαδο,σάλτσες ψαριού, υλικά που ήταν πολύ δημοφιλή στην αρχαία Μεσόγειο. Υπάρχουν αμφορείς από την Αρχαϊκή Περίοδο, που είναι πολύ σπάνια και εκτείνονται μέχρι την Ύστερη Μεσαιωνική περίοδο τον 16ο αιώνα, πρόκειται για μια μεγάλη ιστορική περίοδο," λέει ο Peter Campbell, του πανεπιστημίου του Southampton και συνδιευθυντής του RPM Nautical Foundation.
"Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ναυαγίων εκεί, είναι ακόμη ασαφής, όμως φαίνεται ότι προκλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας," προσθέτει ο Κάμπελ και θυμίζει ότι οι Φούρνοι ήταν γνωστοί για τους πειρατές.
"Είχαμε ενδείξεις ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα υπήρχαν ναυάγια, όμως δεν περιμέναμε αυτό τον αριθμό. Είναι εντυπωσιακό ότι βρήκαμε τόσα πολλά."
Σύμφωνα με την ομάδα αρχαιολόγων, ο όγκος των ναυαγίων που βρίσκονται γύρω από τους Φούρνους υποδεικνύει περισσότερο τον μεγάλο αριθμό διέλευσης πλοίων κατά μήκος αυτής της θαλάσσιας οδού παρά το γεγονός ότι η διαδρομή δεν ήταν ασφαλής.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με την χρήση αναπνευστικών συσκευών και ενός υποβρυχίου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με σαμιακούς αμφορείς του 6ου αιώνα μΧ, ένα ναυάγιο ύστερης κλασικής περιόδου με φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων, τρία ναυάγια με φορτία αμφορέων από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και ένα ναυάγιο με αμφορείς από την Συρία – Παλαιστίνη.
Αυτά τα ευρήματα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποδεικνύεται ότι οι Φούρνοι αποτέλεσαν κόμβο θαλάσσιας εμπορικής διακίνησης σε ένα ευρύτερο δίκτυο εμπορικών επαφών κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ορισμένοι από τους αμφορείς συναντώνται για πρώτη φορά στην Μεσόγειο. Η έρευνα στην ακτογραμμή θα συνεχιστεί και είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και άλλα ναυάγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτυχία της έρευνας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η βοήθεια που παρείχαν στους αρχαιολόγους οι ντόπιοι, ιδιαίτερα οι ψαράδες, οι οποίοι συχνά έβρισκαν κομμάτια από αρχαία αντικείμενα στα δίχτυα τους.
Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο ο αρχαιολόγος της Εφορείας ΕναλίωνΑρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης ενώ επικεφαλής αρχαιολόγοι του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν οι αρχαιολόγοι δρ. Jeffrey Royal και Peter Campbell. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης ο δύτης της ΕΕΑ Λ. Μερσενιέ, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Α. Τσομπανίδης, ο αρχαιολόγος του RPM Nautical Foundation C. Hutchins και ως εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΕΑ οι δύτες Β. Μεντόγιαννης, Μ. Γάρρας και Α. Αγάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου