Απο της 4 Οκτωβρίου έως της 6 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση που έγινε απο το 2002 με την συμμετοχή περισσότερων απο 30 χωρών, 36.000 περίπου στελεχη, 200 αεροσκάφη και 60 πολεμικά πλοία, με χώρο ασκήσεων την Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες στην άσκηση, με την ονομασία «Trident Juncture 2015», θα λάβουν μέρος η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία, η ΠΓΔΜ, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Αυστραλία, η Αυστρία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Στόχος της άσκησης είναι η εκπαίδευση και η δοκιμασία αντίδρασης της Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετικούς σενάρια. Για αυτό τον λόγο η άσκηση θα έχει δύο επίπεδα: το διοικητικό (Command Post Exercise (CPX)0 για το στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο της άσκησης και θα αφορά τα μεσαία και ανώτερα κλιμάκια και το επιχειρησιακό (Live Exercise (LIVEX)) το οποίο θα αφορά το πρακτικό σκέλος της άσκησης και θα απασχολεί τα μικρά και κατώτερα κλιμάκια.
Αναλυτικά, το διοικητικό επίπεδο θα διαρκέσει έως της 6 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση- κατάρτιση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των δραστηριοτήτων της δομής διοίκησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ πάνω σε διαφορετικά σενάρια εμπλοκών.
Το επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου σε τρείς χώρες ( Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία). Επίγειες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα λάβουν μέρος σε πολλά και διαφορετικά τακτικά σενάρια. για παράδειγμα, απάντηση σε ταυτόχρονη, ευρείας κλίμακας, εχθρική επίθεση από μια ομάδα 20 εχθρικών πλοίων, πολλών αεροσκαφών και τεσσάρων υποβρυχίων.
Απο εκεί και πέρα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα πραγματοποιηθούν μεγάλες αερομεταφερόμενες ασκήσεις με την συμμετοχή 11 χωρών του ΝΑΤΟ και 5.000 ανδρών.
«Ο σκοπός της άσκησης είναι να εκπαιδεύσει και να δοκιμαστεί τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ως μια υψηλής ετοιμότητας και τεχνολογικά προηγμένης πολυεθνικής δύναμης που αποτελείται από επίγειες, εναέριες, ναυτικές και Ειδικές Δυνάμεις. Ενίσχυση των δυνάμεων Άμεσης Αντίδρασης είναι ένα βασικό μέρος της συνολικής προσπάθειας του ΝΑΤΟ να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις ασφαλείας. Η TRJE15 έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει ότι το δόγμα και οι διαδικασίες μας θα λειτουργούν και θα είναι αποδοτικές σε περίπτωση πραγματικής κρίσης, γιατί η δουλειά μας είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε το λαό, το έδαφος, και τις αξίες της συμμαχίας αυτής» δήλωσε απο την μεριά του ο Διοικητής της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Hans Lothar Domrose.
Απο την μεριά της, η Ρωσία εκλαμβάνει αυτές τις ασκήσεις ως στοχευμένες προς αυτήν και όπως έχει δηλώσει το ρωσικό υπουργείο άμυνας: «σε περίπτωση προσέγγισης νατοϊκών στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ανάλογη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου