Ανάστατη είναι η ρωσική εκκλησία μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ η οποία περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, λόγω της ιερότητας της περιοχής για την Ορθοδοξία και λόγω υπάρξεως ρωσικής Μονής, αναφέρει σήμερα ο ρωσικός τύπος.
Το άρθρο αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Άγιο Όρος είναι υπό την «υψηλή προστασία» όλων των ορθοδόξων χωρών οι οποίες διαθέτουν Μονές και φυσικά της ρωσικής ομοσπονδίας.
Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ η οποία δεσμεύει από την 01 Ιανουαρίου έως την 31 Δεκεμβρίου 2016 όλες τις πτήσεις αεροσκαφών και σκαφών στην περιοχή του Αγίου Όρους , και σε άλλα μέρη του Αιγαίου στην επικράτεια της Ελλάδος για την εκτέλεση «στρατιωτικών ασκήσεων’, αναφέρει ρωσική εκκλησιαστική σελίδα .
Ειδικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε τις ΝΟΤΑΜ Α5885 / 15, Α5884 / 15 και Α5881 / 15, σύμφωνα με τις οποίες ανακοίνωσε την ολοκληρωτική δέσμευση για ένα έτος, τριών περιοχών του Βόρειου , κεντρικού και νότιου τμήματος του Αιγαίου για την διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων.
Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία « θεωρεί» την κίνηση της Τουρκίας ως πρόκληση προς την ορθοδοξία όχι μόνο για την ιερή περιοχή του Αγίου Όρους , αλλά και για τα νησί της Πάτμου , της Τήνου και άλλων .
Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα, η ενέργεια της Άγκυρας εκτιμάται ως άκρως προκλητική θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην επικράτειά της.
Οι τουρκικές αρχές δέσμευσαν περιοχές που περιλαμβάνουν κοιτάσματα πετρελαίου στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, ενώ το νησί της Σκύρου αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο Πέλαγος, διαθέτοντας αντιαεροπορικά συστήματα Patriot PAC-3 , και πυραύλους και MM-40 Exocet.
Σε απάντηση, η Ελληνική Πολιτική Αεροπορία εξέδωσε με την σειρά της τρεις ΝΟΤΑΜ με τις οποίες ακυρώνει ως παράνομες τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ στα δύο τρίτα του Αιγαίου. Η ελληνική πλευρά, τονίζει ότι μόνο οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες για την έκδοση ανακοινώσεων που αφορούν την περιοχή πληροφοριών πτήσης Αθηνών (FIR Αθηνών).
Το ζήτημα των «Γκρίζων ζωνών» είναι ένα μακρόχρονο και άλυτο πρόβλημα των εκρηκτικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, που συχνά οδηγεί σε καταστάσεις κρίσης (οι πιο σοβαρές κρίσεις ήταν κατά τα τελευταία χρόνια ήταν 1987 και το 1996).
Συνδέεται με τις διαφορές στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφείς τις εδαφικές της διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας , αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το Άγιο Όρος που ανήκει στην χερσόνησο του Άθω, τον Νοέμβριο του 1912 απελευθερώθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα που κατανίκησαν αυτά της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους .
Λόγω του γεγονότος ότι η ρωσική μονή του Αγίου Όρους ευρίσκονταν σε δυσχερή θέση, η κυβέρνηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 1916, αποφάσισε να αποστείλει στο Άγιο Όρος ρωσικά στρατεύματα για την προστασία της ρωσικής Μονής Svjatogorsk .
Η Ρωσική ομοσπονδία , υπερασπίζεται την ανάγκη να διατηρηθεί η χερσόνησο αυτή ως αυτόνομη μοναστική κοινότητα υπό την προστασία όλων των ορθοδόξων κρατών, που διαθέτουν τα μοναστήρια τους στο Άγιον Όρος (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία).
Το γεγονός ότι το νομικό καθεστώς είναι ελλιπές εδώ και τόσα χρόνια, έδωσε το έναυσμα στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει νομικό «πάτημα» για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εν λόγω μοναστικής κοινότητας περιοχής , η οποία αποτελεί μια » ιερή περιοχή για όλους τους ορθοδόξους.
Δεδομένης της πρόσφατης επιπλοκής των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία ενεργούσε πάντοτε υπέρ της ελληνικών θέσεων, η κλιμάκωση της ελληνικής-τουρκικής διαμάχης σχετικά με την «γκρίζες ζώνες» είναι μια άμεση απειλή για το Άθω, και ιδίως, για το ρωσικό μοναστήρι.
Η ρωσική Μονή σε περίπτωση επιδείνωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδος και Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει την «κόψη του μαχαιριού», ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου