Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η Θεσσαλονίκη μέσα απο τον φακό του κατακτητή



"Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου" είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης φωτογραφιών, που φιλοξενεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ευτυχία Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου". Να σημειωθεί πως στην Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται δημόσια άγνωστες μέχρι πρότινος φωτογραφίες από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Με την "οπτική του κατακτητή".

Επιταγμένοι κινηματογράφοι (ο κινηματογράφος "Διονύσια" μετονομασθείς σε ... "Soldaten Kino Victoria", και ο "Πατέ" της παραλίας ως "Soldaten Kino Germania"), ατσαλάκωτοι Γερμανοί ναύτες στα ερείπια του Αγίου Δημητρίου, ψηλές γερμανικές μπότες να ...γυαλίζονται από ανήλικους υποταγμένους Έλληνες λούστρους στην παραλία της πόλης, γερμανικά στρατιωτικά οχήματα παραταγμένα μπρος στον βαμμένο με χρώματα "παραλλαγής" Λευκό Πύργο, η πλατεία Αριστοτέλους με το γερμανικό αναψυκτήριο με τη μεγάλη επιγραφή "Soldatenheim" (ο οίκος του στρατιώτη), η ...κατάκτηση της Μεσογείου από τους Ναζί με τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό να κυματίζει μεσίστεια στη βεράντα του ιστορικού παραλιακού -επιταγμένου κι αυτού- ξενοδοχείου Μediterranean Palace.


Είναι το υλικό της μεγάλης έκθεσης (περί τις 180 φωτογραφίες) από τη συλλογή του Βύρωνα Μήτου, που αναπτύσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Εδώ, ο φωτογράφος δεν είναι Έλληνας - συνεργάτης των Γερμανών. Εδώ, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από Γερμανούς στρατιώτες (που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής 1941-1944) και απεικονίζουν κυρίως τοπία, κτίρια, ρομαντικά βλέμματα νεαρών ναζί στον ήρεμο Θερμαϊκό και ίσως λιγοστούς υποταγμένους στον κατακτητή της πόλης τους ναζί να περπατούν δήθεν αμέριμνοι δίπλα του - κρατώντας πάντα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας.

Η συλλογή Βύρωνα Μήτου αποτελείται από φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944) και είχαν αρχικά συλλεχθεί συστηματικά από ανώνυμο Γερμανό στρατιώτη. Ο συλλέκτης Βύρων Μήτος, στη συνέχεια, αγόρασε το τμήμα της συλλογής που αφορούσε την Ελλάδα. Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή συνεχίζει να αποτελεί μία περίοδο για την οποία ‘σκοτεινά σημεία’ συνεχίζουν να υφίστανται.




Η έκθεση - που αποτελεί παραγωγή του Μουσείου - θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου»,  Πληροφορίες: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 231 3306400. Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν μουσικά από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης – με τις Νόννα Κυριαζοπούλου (soprano), Αλεξάνδρα Μελαχροινού (soprano) και Ιωάννα Ευαγ. Πολυζωίδου (πιάνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου