Διάλεξη με τίτλο «The Houses of the High Noon: New evidence on the Houses of the Fallen Blocks and Sacrificed Oxen at the Palace of Knossos» (Οι μεσημβρινές οικίες: Νέα στοιχεία από τις οικίες των Πεσμένων Ογκολίθων και Θυσιασθέντος Βοός στο ανάκτορο της Κνωσού) θα δώσει η δρ Ηρώ Μαθιουδάκη (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, και ώρα 17:00, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Μινωικής Αρχαιολογίας. Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά με δίγλωσση συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).
«Οι οικίες των Πεσμένων Ογκολίθων και Θυσιασθέντος Βοός στη νοτιοανατολική γωνία του ανακτόρου της Κνωσού αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα του σεισμού των αρχών της Νέας Ανακτορικής περιόδου» αναφέρει η κα Μαθιουδάκη σχετικά με το θέμα της ομιλίας της. «Οι οικίες περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα κεραμικής δευτερογενούς απόθεσης, ενδεικτικής του χαρακτήρα της ΜΜ ΙΙΙΑ περιόδου και του Μεγάλου Σεισμού που υπήρξε καθοριστικός για τον ορισμό της νέας εποχής, αρχικά από τον Έβανς και ύστερα από άλλους μελετητές» προσθέτει.
Σύμφωνα με την κα Μαθιουδάκη: «Ο Έβανς αντιμετώπισε τις δύο αυτές οικίες ως ενότητα για διάφορους λόγους. Πρώτα επειδή τις θεώρησε “πυργόσπιτα” εξαιτίας της απουσίας εισόδου και, δεύτερον, εξαιτίας του κοινού χαρακτήρα της απόθεσης. Ένας άλλος λόγος ήταν πως τις έβλεπε ως μέρος της πόλης της Κνωσού. Σύμφωνα με τα λόγια του “η κάτοψή τους μας έδωσε για πρώτη φορά την εικόνα του σύγχρονου οικισμού της Κνωσού κατά την τελευταία ΜΜ περίοδο”. Δεν έχουμε ενδείξεις στρωματογραφίας στο υλικό. Η μεγάλη ποσότητα κεραμεικής που βρέθηκε εντός τους και το μοναδικό ρεπερτόριο σχημάτων είναι οι λόγοι που ο Έβανς αποκάλεσε την απόθεση “αποθήκη ΜΜ ΙΙΙ κεραμεικής οικιστικού χαρακτήρα”. Σύμφωνα με τον Mackenzie η απόθεση είναι δευτερογενής, καθώς υπάρχουν συνανήκοντα όστρακα στο υλικό των δύο οικιών».
Η κα Μαθιουδάκη τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη συνολική μελέτη του υλικού, μέρος του οποίου θα παρουσιάσει στη διάρκεια της διάλεξης. Πρόκειται για περίπου 6.000 όστρακα, ανήκοντα κυρίως σε μεσαίου μεγέθους αγγεία, πρόχους και αμφορείς. «Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού ανήκει σε αγγεία αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η δεύτερη συχνότερη κατηγορία κεραμικής είναι τα σκεύη πόσης και βρώσης. Το υλικό των οικιών υπήρξε πιο ποικίλο ως προς το χαρακτήρα του σε σύγκριση με αποθέσεις εντός του ανακτόρου της ίδιας περιόδου. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει την πρώτη εντύπωση πως το μεγαλύτερο μέρος της κεραμικής ανήκει στη ΜΜ ΙΙΙΑ, κυρίως στο πρώτο μισό της περιόδου. Η κεραμική έχει παράλληλα στην αντίστοιχη του Ελαιοπιεστηρίου, της Αποθήκης των Πίθων με τα μετάλλια, το οικόπεδο Βλαχάκη και τα Ανεμοσπήλια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου