Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ένα σύγχρονο Ψηφιακό Αρχείο για τον Ιωάννη Καποδίστρια και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας από το Mathesis


Η πολυσχιδής προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζεται μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιακό αρχείο, ανοιχτό στο ευρύ κοινό.

Το «Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια», που παρουσιάσθηκε σε σχετική ημερίδα, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Παρουσιάζει τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), μέσα από την καταγραφή, συγκέντρωση και ψηφιακή παρουσίαση αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα στις διαφορετικές πόλεις και χώρες στις οποίες έζησε και έδρασε.

Η επιστημονική ομάδα του Αρχείου επισκέφθηκε βιβλιοθήκες και αρχεία σε Κέρκυρα, Αθήνα, Γενεύη, Ζυρίχη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Πάβια, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα για να συλλέξει στοιχεία.

Το ψηφιακό αρχείο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities), επιχειρεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ι. Καποδίστρια, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του.

Μεταξύ άλλων, ψηφιοποιήθηκαν 13.000 τεκμήρια της αρχειακής συλλογής του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα και αναρτήθηκαν 276 τεκμήρια όπως προσωπογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.

Επίσης, παρουσιάζονται η πλούσια βιβλιοθήκη που είχε ο Καποδίστριας και 714 τίτλοι επιστημονικών μελετών που έχουν συγγραφεί για τον Καποδίστρια από το 1831 έως το 1996.

Το Ψηφιακό Αρχείο θα το βρείτε ΕΔΩ

Τρεις μόλις μέρες μετά τον εορτασμό των ενενήντα πέντε χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου ανεβαίνει και πάλι στη «σκηνή» του Mathesis, αυτή τη φορά για να ρίξει άπλετο φως «σε ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Ο τίτλος των μαθημάτων είναι «Η Επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας».

Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων θα αναπτυχθούν:

-Τα διεθνή δεδομένα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις παραμονές της έκρηξης της Επανάστασης του 1821.

-Οι κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές πραγματικότητες του Ελληνισμού τη στιγμή του μεγάλου εγχειρήματος.

-Τα πολεμικά γεγονότα και η σημασία τους.

-Τα πολιτικά γεγονότα και η σημασία τους.

Τα μαθήματα, που προσφέρονται από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis δωρεάν χάρη στη γενναιόδωρη στήριξή τους από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα ξεκινήσουν στις 28 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσουν 5 εβδομάδες.

Οι δωρεάν εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και φυσικά συνεχίζονται στον ιστότοπο mathesis.cup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου