Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Οι διαφορετικές διατροφικές στρατηγικές των Νεάντερταλ και των Homo Sapiens


Για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια οι Νεάντερταλ κατάφερναν να αντέξουν τις ακραίες κλιματολογικές διακυμάνσεις στην θερμοκρασία κατα την περίοδο των παγετώνων σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. Όμως εξαφανίστηκαν ξαφνικά πριν απο 40.000 χρόνια την ίδια ώρα που στην περιοχή εμφανιζόντουσαν οι Homo sapiens.

Οι λόγοι αυτής της εξαφάνισης οδήγησαν την επιστημονική κοινότητα σε πολλές θεωρίες για να την εξηγήσουν, μια απο αυτη είναι και η θεωρία του Δρ Sireen El Zaatari του Ινστιτούτου Προϊστορίας και Αρχαίας Ιστορίας και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Tübingen σε συνεργασία με τους συναδέλφους του από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία και Stony Brook University και το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας στο Fayetteville στις ΗΠΑ όπου εξέτασε την διατροφική συνήθεια των Νεατερνταλ και των Homo sapiens και πως αυτή επηρέασε την εξέλιξή τους.

Αναλύοντας τα ίχνη τροφών στους απολιθώματα γομφίων Νεάντερταλ και Homo sapiens, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αντλήσουν συμπεράσματα για το είδος διατροφής και πια η σχέση τους με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες.

Ανακάλυψαν επίσης σαφείς διαφορές στη διατροφική συμπεριφορά των Νεάντερταλ η οποία ήταν προσαρμοσμένη  με  πόρους που ήταν πιο εύκολα διαθέσιμες και εύκολα προσβάσιμες, ενώ οι σύγχρονοι άνθρωποι φαίνεται να είχαν επενδύσει περισσότερα στις μεθόδους πρόσβασης σε πόρους τροφίμων, (κυνήγι, γεωργία). Οι επιστήμονες πως αυτό είναι και το κλειδί της εξήγησης στο λόγο επικράτησης των Homo sapiens, το οτι ανέπτυξαν αυτές τις μεθόδους εύρεσης τροφής, παρόλο που οι Νεατερνταλ ήταν πιο ευέλικτοι στο διατροφικό τους μενού

Ολόκληρη την επιστημονική έρευνα μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου