Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Γαλλία: Έκθεση για τα θρησκευτικά κειμήλια των Ελλήνων προσφύγων του 1922


Στο Château de Ducs de Bretagne - Musée d’ Histoire de Nantes, στη Ναντ της Γαλλίας, μέχρι  τις 13 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει μια έκθεση συμβολικού χαρακτήρα, με τίτλο ««Icônes, trésors de réfugies / Εικόνες, θησαυροί των προσφύγων», παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση πραγματεύεται το θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάννης, τη μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους, στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία. Η ιστορία ανασυντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όταν εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους, τονίζοντας τη σημασία που είχαν, αφενός, στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους και, αφετέρου, στον ρόλο των κειμηλίων ως «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των παλαιών και των νέων πατρίδων.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση με 48 έργα της συλλογής «Κειμηλίων Προσφύγων» και, συγκεκριμένα, με 37 εικόνες, 10 έργα μικροτεχνίας και ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης.

Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάννης (η τελευταία συνθήκη ειρήνης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έχει θεωρηθεί), τερματίζοντας τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ξεκίνησε το 1919. Η συνθήκη επέβαλε την ανταλλαγή αστικών πληθυσμών και καθόρισε τους όρους της αναγκαστικής μετανάστευσης και στις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια Έλληνες και 400.000 μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Μερικοί Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, πήραν μαζί τους θρησκευτικές εικόνες, κάποιες από ελληνικές εκκλησίες. Λόγω της μετανάστευσης, που επεκτάθηκε πολύ πιο πέρα από τα ελληνικά σύνορα, υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία εικόνες που μαρτυρούν αυτή την ιστορική μετακίνηση. Κάθε μια αφηγείται και μια ιστορία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου