Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος - Αντίθετος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων


Τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, φέρνει η πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ενώ ως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα βρίσκονται εκτός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ενώ στο ένα από αυτά, στο οικοδομικό τετράγωνο 124, υπάρχει ενδιαφέρον εταιρείας για την ανέγερση Mall.

Η τροποποίηση πήρε το «πράσινο φως» κατά πλειοψηφία, με τέσσερα από τα μέλη του ΚΑΣ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των 15 μ. και ένα υπέρ των 21 μ. προς όλες τις πλευρές. Επιπλέον, η τελική γνωμοδότηση περιλαμβάνει την πρόβλεψη για διάσπαση των όγκων στα περιγράμματα των κτιρίων, προκειμένου να προσεγγίζουν την κλίμακα και τον χαρακτήρα της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής. Η αρχιτεκτονική μελέτη των νέων κτιρίων στα εν λόγω οικοδομικά τετράγωνα θα πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ενώ σε περίπτωση εκσκαφικών εργασιών θα υπάρχει έλεγχος από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να υπερασπιστούν την ήδη από το παρελθόν εκφρασμένη άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, για τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία συνάδει με την προστασία του μνημείου και την ανάδειξη του χώρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: ««Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ταυτόχρονα όμως και μια ανάσα πρασίνου και ελεύθερου χώρου σε μια από τις πολύπαθες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Η λειτουργία του ως αρχαιολογικού χώρου και πολιτιστικού πάρκου μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, μπορούν να μεταμορφώσουν την περιοχή και να αναδείξουν τη σημασία των σημαντικών για την ιστορία της κλασικής Αθήνας μνημείων.
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της Πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών) που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του.

Οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτόν, σε αρμονική συνύπαρξη και άμεσα συνδεδεμένες με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν, καθώς και το προγραμματιζόμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, αποτελούν μια ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα, η οποία έχει τη δυναμική να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.
Αυτή η προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής είναι ο λόγος που τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του), η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, και το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής.
Η δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Όπως και η “εμπορική χρήση” του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens).

Το ερώτημα επομένως είναι, αν τα κτήρια με μεγάλα ύψη και όγκο συνάδουν με τον στόχο για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το ερώτημα επίσης είναι, γιατί το θέμα έρχεται και επανέρχεται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει; Υπάρχουν πιέσεις από τον επιχειρηματία για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση;
Καλούμε τα μέλη του ΚΑΣ να υπερασπιστούν την ήδη από το παρελθόν εκφρασμένη άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που συνάδει με την προστασία του μνημείου και την ανάδειξη του χώρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου