Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Συμφωνία συνεργασίας Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων και Εθνικής Βιβλιοθήκης


Υπογράφηκε, την Πέμπτη 04 Αυγούστου 2016, κατόπιν εγκρίσεως από το ΥΠΕΘΑ, συμφωνία συνεργασίας της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων (ΥΣΑ) με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ).
Η συμφωνία καλύπτει τους τομείς έρευνας, ψηφιοποίησης, μικροφωτογράφησης, και θα συντελέσει στην εκπαίδευση - απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας για το προσωπικό και των δύο φορέων.

Η ΥΣΑ λειτουργεί προγράμματα ψηφιοποίησης με σύγχρονα μηχανήματα ψηφιοποίησης και παραγωγής μικροφίλμ από ψηφιοποιημένο αρχείο, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του ιστορικού αρχείου της ΥΣΑ», που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ΕΒΕ διαχειρίζεται το υλικό των εθνικών συλλογών, με υλικό από την Ελλάδα  και το εξωτερικό οιασδήποτε γλώσσας και μορφής και το καθιστά προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο στους τομείς της βιβλιογραφίας και της συντήρησης, διατήρησης, ψηφιοποίησης και αποκατάστασης υλικού και της πληροφόρησης που έχει σχέση με αυτά, και έχει μακρά εξειδίκευση στους τομείς της εμφάνισης και αναπαραγωγής μικροφίλμ.

Αναλυτικά, η Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων έχει ως αποστολή την τήρηση των αρχείων του Στρατού Ξηράς και ορισμένων φορέων του ΓΕΕΘΑ (Σχολών, Υπηρεσιών) καθώς και των ατομικών εγγράφων όλων των στελεχών του Στρατού, του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Κοινών Σωμάτων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των μονίμων πολιτικών υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ / ΓΕΣ.

Η ΥΣΑ παρέχει αρχειακό υλικό στο ΓΕΣ και γενικότερα στο ΥΠΕΘΑ και τους φορείς του, σε Δικαστικές και Αστυνομικές Αρχές, σε Στρατιωτικούς και Πολίτες, καθώς και σε λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Συνεργάζεται με τη Δνση Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ / ΔΙΣ) και επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, είναι ανοικτή στην έρευνα του κοινού και δίνει στοιχεία από το μη διαβαθμισμένο αρχείο σε ενδιαφερομένους, μετά από αίτημά τους, εφόσον δεν εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αρχείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού). Η απομάκρυνση των αρχείων από τους χώρους της ΥΣΑ απαγορεύεται, πλην των ατομικών εγγράφων που αποστέλλονται για διοικητική / δικαστική χρήση. Τα έγγραφα διακινούνται αποκλειστικά από το υπεύθυνο προσωπικό.

Στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου η ΥΣΑ, μέσα από μία σειρά αλληλένδετων, συμπληρωματικών ενεργειών στοχεύει:

  • Στη διαφύλαξη του συνόλου του αρχειακού υλικού σε μορφή μικροφίλμ καθώς και μέρους του έντυπου υλικού με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης.
  • Στη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης όλων των αρχείων του Στρατού  και των μητρώων όλων των στελεχών του Στρατού.
  • Στην προβολή στοιχείων για τη Στρατιωτική Ιστορία σημαντικών χρονικών περιόδων.
  • Στην έρευνα του αρχειακού υλικού και την διάθεση του προς τους φορείς του Δημοσίου και το κοινό.
  • Στην άριστη εξυπηρέτηση του πολίτη και των Υπηρεσιών η οποία  έγκειται στην εύκολη και άμεση αναζήτηση πρωτογενών πληροφοριών  από κάθε ερευνητή και πολίτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Στην ολοκλήρωση ενός μοναδικού, μεγάλης ιστορικής αξίας ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος και στην εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερομένων σ' αυτό.
  • Στην προβολή και ανάδειξη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο της Στρατιωτικής Ιστορίας του Ελληνικού Στρατού, με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3149/03), αποστολή της Ε.Β.Ε. είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απόδοση στο κοινό των, σε κάθε δυνατή μορφή, γραπτών προϊόντων επιστήμης και πολιτισμού που συνδέονται με την Ελλάδα. Η Ε.Β.Ε. ιδίως:

α) Αναπτύσσει και διατηρεί την εθνική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει Υλικό που παράγεται στην Ελλάδα καθώς και Υλικό που παράγεται στο εξωτερικό, αλλά συνδέεται ή έχει συνάφεια με τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε οποιαδήποτε γλώσσα και μορφή και αν βρίσκεται. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, συντηρεί, διαφυλάσσει, προβάλλει και καθιστά το Υλικό της Συλλογής της προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, κατά τρόπο ισότιμο και με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας.

β) Αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με το σκοπό της, με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της χώρας.

γ) Λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της χώρας και είναι αποδέκτης της υποχρεωτικής, σύμφωνα με το νόμο, κατάθεσης Υλικού.

δ) Συντάσσει και εκδίδει την αναδρομική και την τρέχουσα Εθνική Βιβλιογραφία καθώς και τους καταλόγους του χειρόγραφου, έντυπου ή άλλης μορφής Υλικού που ανήκει στη Συλλογή της.

ε) Λειτουργεί ως επίσημο εθνικό κέντρο παροχής οδηγιών, κατευθύνσεων και διαμόρφωσης προτύπων στους τομείς της βιβλιογραφίας και της συντήρησης, διατήρησης, ψηφιοποίησης και αποκατάστασης Υλικού και της πληροφόρησης που έχει σχέση με αυτά.

στ) Παρέχει τις εθνικές υπηρεσίες διεθνών αριθμοδοτήσεων, όπως αυτές των βιβλίων (ISBN), περιοδικών εκδόσεων (ISSN), μουσικής (ISMN).

ζ) Συνεργάζεται σε θέματα βιβλιοθηκών με άλλους οργανισμούς και ιδιώτες στο εσωτερικό και εξωτερικό και συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

η) Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό για ζητήματα που έχουν σχέση με την αποστολή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου