Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



H 3η Οκτωβρίου είναι η ημέρα θεμελίωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Φέτος, οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν μια ιδιαίτερη έκθεση στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» (διάδρομος προς έξοδο «Αμαλίας»). Η έκθεση αφίσας «150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), και λειτουργεί ως κάλεσμα για μια εκ νέου γνωριμία με τον παλαιότερο μουσειακό θεσμό της χώρας.

Με την επιστημονική εποπτεία του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου και της Κατερίνας Μπαζίνα, 34 φοιτητές του Ζ΄ εξαμήνου του Τμήματος Γραφιστικής κλήθηκαν να επικοινωνήσουν τον εορτασμό του Μουσείου και να αναδείξουν το ρόλο του. Να δουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με μια πιο φρέσκια ματιά, δημιουργώντας έργα που τονίζουν τη μοναδικότητα και τη διαχρονικότητα των συλλογών του και βοηθώντας το κοινό να αντιληφθεί το Μουσείο ως φορέα γνώσης και αισθητικής απόλαυσης, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Βασικός γνώμονας του σχεδιασμού στάθηκε η σηματοδότηση του αισθητικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του Μουσείου, η προώθηση των αξιών του και η ανάδειξή του ως φορέα πολιτισμικής γνώσης και ανάπτυξης. Η έκθεση αφίσας παρουσιάζεται παράλληλα στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως τις 5 Οκτωβρίου.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο Μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα πιο σημαντικά στον κόσμο. Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει στα εκατομμύρια των επισκεπτών, που έρχονται από όλα τα μέρη της γης, ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα, μέσα από εκθέσεις και πολυποίκιλες επικοινωνιακές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές: Ανδρονίκου Βιργινία, Βαταβάλη Κωνσταντίνα, Βρεττού Ειρήνη, Ευθυμιοπούλου Αθηνά, Ζαγκά Ελευθερία, Ζάχου Μαίρη, Θεοδοσίου Παναγιώτα, Καλαϊτζάκη Αλεξάνδρα, Καπετανάκη Μαρήλια, Καπουράνη Γιάννα, Καραγιώργος Παναγιώτης, Καράι Λαρεντίνα, Κοκονάς Νικόλαος, Κολέα Βανέσα, Κούκα Αγάπη-Μαρία, Κουλουρίδη Μαρία-Ιωάννα, Κουλουρίδη Ελπίδα, Κωσταντίνου Στέφανη, Κωσταρά Κατερίνα, Ματσούκα Ευγενία, Μαρτίνεθ Αλμπέρτο, Μαυρωτά Ναταλία, Μέρτζιου Αγγελίνα, Μιχαήλ Γαβριήλ, Μουστάκα Ελένη, Μπουγιούκου Μαρία, Νικολαΐδου Ματίνα, Παπακοσμά Σοφία, Σιαμάγκας Διονύσης, Στρουμπούλη Αγγελική, Τσάβαλος Γιώργος,  Τσιούρη Ανθή, Τσιρώνης Παναγιώτης, Χριστοδούλου Ελισάβετ.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Βαγγέλης Χατζηθεοδώρου, Κατερίνα Μπαζίνα.

Το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα το 1829. Από τότε η αρχαιολογική συλλογή εκτέθηκε σε διάφορα μέρη, μέχρι το 1858 όταν προκηρύχθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την τοποθεσία και το σχέδιο του μουσείου. Η τοποθεσία που βρίσκεται τώρα το μουσείο δωρήθηκε από την Ελένη Τοσίτσα και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1866 και ολοκληρώθηκε το 1889, χρησιμοποιώντας κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία και την κοινότητα των Μυκηνών. Μεγάλοι ευεργέτες ήταν επίσης και οι Δημήτριος και Νικόλαος Βερναρδάκης από την Αγία Πετρούπολη, οι οποίοι έδωσαν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η αρχική ονομασία του μουσείου ήταν Το Κεντρικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον και αρχικά με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα στεγάστηκε στο Ναό του Ηφαίστου μέχρι το 1874. Έπειτα από ταλαιπωρίες και επακόλουθες στεγάσεις των εκθεμάτων η δημιουργία του νέου μουσείου ξεκίνησε το 1866. Έλαβε τη σημερινή του ονομασία το 1881 από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μουσείο σταμάτησε να λειτουργεί και οι αρχαιότητες εγκιβωτίστηκαν και κρύφτηκαν για την προστασία τους.

Η νότια πτέρυγα του μουσείου στεγάζει το Επιγραφικό Μουσείο, που διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή επιγραφών παγκοσμίως. Το μουσείο αυτό δημιουργήθηκε κατά τα έτη 1953 - 1960 με σχέδια του αρχιτέκτονα Περικλή Καραντινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου