Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τρισδιάστατος ο ελέφαντας της Τήλου


Μια μοναδική έκθεση, με θέμα «Elephas tiliensis.Νάνος και τρισδιάστατος», εγκαινιάζεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντα της Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα εξαφανισμένο, πλέον, είδος σε τρισδιάστατη μορφή,  να πληροφορηθεί για τη μεθοδολογία των ανασκαφών, το πρωτότυπο υλικό από τις ανασκαφές, αλλά και να συγκρίνει την παλιά μεθοδολογία κατασκευής αντιγράφων των απολιθωμάτων με τη σύγχρονη μεθοδολογία που επιτρέπει κατασκευή κατοπτρικών δειγμάτων εκτύπωση υπό κλίμακα.

Ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθ. Γεώργιος Θεοδώρου, αναφέρει: «το Πανεπιστήμιο κάνει ανασκαφές στην Τήλο από το 1971, μέχρι σήμερα. Έχουμε ένα σπήλαιο, το Χαρκαδιό, που ανακαλύφθηκε από τον Καθ. Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτό το σπήλαιο φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τους τηλιακούς ελέφαντες. Δώσαμε την ονομασία tiliensis, το 2007, επειδή εξαφανίστηκε στην Τήλο πριν από 3.500 χρόνια, ενώ έφθασε τουλάχιστον πριν από 45.000 χρόνια στην Τήλο».


Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωής που μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια. Η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, ΘΑΛΗΣ ΜΙS 380135, σε συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. ΕΜΠ, Χριστόφορο Προβατίδη, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους προσεχείς μήνες να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να πάει στον τελικό χώρο της, στο νέο κτήριο στην Τήλο», τονίζει ο κ. Θεοδώρου. Κύριος χρηματοδότης των ανασκαφών τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε το υπουργείο Αιγαίου. Παράλληλα, με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και η παράδοση του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή, Καθ. Γεώργιο Θεοδώρου, στον νέο διευθυντή του Μουσείου, Καθ. Βασίλειο Καρακίτσιο.


Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ένα από τα πολλά Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανήκει και στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια. Είναι ανοικτό τις καθημερινές σε ημερήσια βάση για τα σχολεία και το κοινό, με οργανωμένες επιστημονικές ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους με τις πλούσιες συλλογές με πολλές χιλιάδες δείγματα που καλύπτουν τον ελληνικό χώρο και με απολιθώματα που χρονολογούνται μέχρι και 300 εκατομμύρια έτη πριν. Το Μουσείο συντηρείται με τα δικά του έσοδα από τα εισιτήρια των εκθέσεών του, ενώ αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου