Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο και άγνωστες κτιριακές κατασκευές στην Δήλο


Στις 5 έως τις 15 Σεπτεμβρίου ανακαλύφθηκαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη δυτική ακτή της Δήλου, ένα ναυάγιο, καθώς και άγνωστες μέχρι σήμερα κτιριακές κατασκευές, ανακαλύφθηκαν ανοιχτά του νησιού.

Η υποβρύχια έρευνα αφορούσε στη χαρτογράφηση - αποτύπωση των βυθισμένων  αρχαιολογικών λειψάνων της δυτικής ακτής της Δήλου και στην ενσωμάτωση των κτιριακών αποτυπώσεων και δεδομένων της στο σύστημα (SIG) της  Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών για τη Δήλο. Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας, από  πλευράς της ΕΕΑ, ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικ. Ταγωνίδου και, από πλευράς EFA, ο Dr. J. - Ch. Moretti.


Από την υποβρύχια έρευνα καταγράφηκαν κτιριακές κατασκευές, άγνωστες μέχρι σήμερα, καθώς και δομικό υλικό καθ’ όλο σχεδόν το μήκος της δυτικής ακτογραμμής. Σημαντική είναι η ανακάλυψη ισχυρής κατασκευής πλάτους 4 μέτρων, που πλαισιώνει την ακτή και τον γνωστό μέχρι σήμερα  προβλήτα, καθώς και εκτεταμένου αναχώματος βαθύτερα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της αρχαίας τοπογραφίας στο νησί.

Βορειότερα των κατασκευών αυτών, εντοπίστηκε  μια συστάδα μεγάλου μεγέθους ογκολίθων από ντόπιο γρανίτη, τοποθετημένη με σκοπό την προστασία της παράκτιας ζώνης από τη θαλάσσια διάβρωση. Ακόμα βορειότερα, εντοπίζονται κτιριακά κατάλοιπα, καθώς και είκοσι θραύσματα κιόνων και πεσσών.


Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε, επίσης, ναυάγιο υστεροελληνιστικών - ρωμαϊκών χρόνων. Σημαντικό τμήμα του φορτίου του διασώζεται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα (ακέραιοι αμφορείς διαφόρων τύπων, μικρότερα αντικείμενα και χρηστικά είδη).

Εν κατακλείδι, από τα νέα δεδομένα της υποβρύχιας έρευνας, προκύπτει ότι, μέχρι τώρα, ένα μεγάλο μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων, που εξασφάλιζαν παντοιοτρόπως την προστασία του νησιού, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα σημαντικών κτηρίων, δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά. Το όφελος της έρευνας αυτής είναι μεγάλο, επειδή όλα τα παραπάνω κατάλοιπα θα ενταχθούν  στον αρχαιολογικό Άτλαντα της Δήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου