Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

«Αγάλματα του Ξι»: Όχι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για επιστροφή τους



Επιστολή-απάντηση στα δημοσιεύματα δημοσίευσε η Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), Αγγελική Γ. Σίμωσι, σχετικά με την πρόθεση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου να ζητήσει την επιστροφή στην Κεφαλονιά έξι αγαλμάτων και πέντε αρχιτεκτονικών μελών που βρέθηκαν τον Αύγουστο του 1980 στη θαλάσσια περιοχή νότια της χερσονήσου της Παλικής, κοντά στην παραλία του Ξι, προκειμένου να εκτεθούν στην υπό δημιουργία Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης

Η κα Σίμωσι, ως Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην επιστολή της είναι μια Υπηρεσία μοναδική στην Επικράτεια, που προστατεύει και αναδεικνύει σύμφωνα με το Ν.3028/32 τις ενάλιες αρχαιότητες, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προσπάθεια να απογυμνωθεί το μοναδικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Το Μουσείο του Πασά δημιουργήθηκε με τη χορηγία του αείμνηστου εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και με κύρια πρόθεση την ανάδειξη αυτών των ενάλιων αγαλμάτων, που επί σειρά ετών ήταν αποθηκευμένα χωρίς να εκτίθενται, λόγω ελλείψεως χώρου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα αγάλματα ανελκύστηκαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, συντηρήθηκαν με τη μέριμνά της και τη συνδρομή της και με αποκλειστικά δικές της ενέργειες εξασφαλίστηκε η προαναφερόμενη χορηγία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που να τα αναδεικνύει.

«Άλλωστε», τονίζει η κα Σίμωσι, «δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ότι τα αγάλματα προέρχονται από εργαστήρια γλυπτικής της Κεφαλονιάς. Αντίθετα, σύμφωνα με την άποψη του αείμνηστου καθηγητή της Αρχαιολογίας, εξειδικευμένου στη Γλυπτική, Γ. Δεσπίνη, συνδέονται με εργαστήρια της Κάτω Ιταλίας. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι αρχαιότητες (ενάλια ευρήματα) μέσω των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων διακινούνταν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και ως εκ τούτου εντοπίζονται ναυάγια σε διαφορετικούς θαλάσσιους χώρους».

«Το Μουσείο του Πασά έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και διαθέτει και πωλητήριο του ΤΑΠ, όπως και τα άλλα Μουσεία μας στη Πύλο, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης δημοσιότητας» καταλήγει στην επιστολή της η κα Σίμωσι.

Τα αρχαία αυτά αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο του Πασά, στο Φρούριο της Πύλου, Μουσείο αρμοδιότητας της ΕΕΑ, από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου