Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η ζωή στο ποδόσφαιρο του Αφγανιστάν


Δημήτρης Βαρσάνης

Με τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη να ξεκινούν εδώ και ένα μήνα, οι κολλημένοι με το ποδόσφαιρο, οι σκάουτερ και οι παίκτες του στοιχήματος είναι πίσω κρατώντας ένα μάτι στα ξένα πρωταθλήματα.

Για τους περισσότερους, αυτό αντιστοιχεί στη Premier League, στη Bundesliga, στη La Liga, στη Serie A και ίσως στα ανώτερα κλιμάκια της Ligue 1. Εκείνοι με μια γεύση σε εξειδικευμένα πρωταθλήματα μπορεί να ρίχνουν το δίχτυ τους στην Eredivisie, στη Primeira Lega, στην Allsvenskan και στη Tippeligaen. Αυτοί που ψάχνουν για κάτι ακόμα πιο μακρινό ωστόσο, καλά θα κάνουν να κρατήσουν καρτέλες για την Αφγανική Premier League.

Τώρα κατευθύνεται προς την πέμπτη του χρονιά, η Αφγανική Premier League εγκαινιάστηκε το 2012. Αυτή ήταν η χρόνια που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν μια στρατηγική εξόδου από τις ξένες δυνάμεις στη χώρα, και έτσι αποφάσισε να φέρει εις πέρας ένα βάναυσο κεφάλαιο στην ιστορία του Έθνους. Ενώ αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον επίσημο πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε μικρή ανάπαυση για τους Αφγανούς από τότε. Η χώρα τους είναι Εθνικά, ιδεολογικά και πολιτικά χωρισμένη με μια εκλεγμένη κυβέρνηση από την Καμπούλ και οι Ταλιμπάν να διατηρούν προπύργια σε μεγάλο μέρος του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης. Περιττό να πούμε ότι είναι ένα σοβαρό ασταθές περιβάλλον στο οποίο μπορούν να οργανωθούν εγχώρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.



Με την ασφάλεια να είναι το πρώτο μέλημα για τους διοργανωτές, όλοι οι αγώνες και οι προπονήσεις λαμβάνουν χώρα στην Καμπούλ. Το AFF Stadium φιλοξενεί την πλειοψηφία των παιχνιδιών ευρισκόμενο στη μέση της πόλης, όχι μακριά από τους τάφους και τα ερείπια του Maranjan Hill. Με χωρητικότητα 5.000, δεν είναι πολλοί Αφγανοί που πηγαίνουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα πρωταθλήματος σε ένα ζωντανό περιβάλλον. Από την άποψη της ασφάλειας που έχει νόημα, αν και υπάρχει άφθονο χώρος για επέκταση όμως οι ξεχειλισμένες θύρες σημαίνει συνωστισμός γύρω από τον τεχνητό αγωνιστικό χώρο.

Ενώ η Καμπούλ φιλοξενεί το πρωτάθλημα της χώρας, ποδοσφαιριστές από όλη τη χώρα είναι ευπρόσδεκτοι να δοκιμαστούν και να ενταχθούν σε ομάδες. Υπάρχουν προς το παρόν επτά διαφορετικές ομάδες συνολικά, οι οποίες δημιουργούνται μέσω μιας σειράς περιφερειακών πρωταθλημάτων που πραγματοποιούνται σε οκτώ διαφορετικές επαρχίες του Αφγανιστάν.



Ενώ οι αγώνες διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο στην πρωτεύουσα, οι ομάδες έχουν διακριτές, περιφερειακές ταυτότητες και απευθύνονται σε ανθρώπους πολύ πέρα από την κατάκλιση της αστικής μητρόπολης της ίδιας της Καμπούλ. Αυτό δίνει στην Αφγανική Premier League τις απαρχές ενός εθνικού χαρακτήρα, ακόμη και αν τα ίδια τα παιχνίδια περιορίζονται σε ένα τόπο. Οι οπαδοί μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι στην πρωτεύουσα, αλλά με τους αγώνες τώρα να μεταδίδονται το πρωτάθλημα μπορεί τουλάχιστον να αναμεταδοθεί στις καφετέριες και στα σπίτια όλης της χώρας.



Η μία από τις κύριες ελπίδες του Chris McDonald (συν-ιδρυτής της Αφγανικής Premier League) είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας Εθνικής συλλογικότητας με τη μεσολάβηση του ποδοσφαίρου. Ενώ το πρωτάθλημα είναι ένα επιχειρηματικό εγχείρημα πρώτα απ 'όλα, έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Αφγανικής κοινωνίας σε μια εποχή που η χώρα είναι σημαδεμένη για μάχη και εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τα πόδια της.
Ο Φυλετισμός έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία των Ταλιμπάν και εμπόδισε σοβαρά την κυβέρνηση στις προσπάθειές της για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.

Παρουσιάζοντας στους ανθρώπους,ποδοσφαιριστές από διαφορετικές φυλές που μπορούν να παίξουν μαζί με τον οποιονδήποτε έχει συμβολική σημασία:"Αυτό σημαίνει κάτι όταν υπάρχουν παιδιά από διαφορετικές φυλές και παίζουν στην ίδια ομάδα. Το πρωτάθλημα στέλνει ένα μήνυμα ενότητας στους ανθρώπους, σε μια χώρα που δεν είχε ποτέ πραγματικά μια πολύ ισχυρή αίσθηση του εαυτού.της".



Περισσότερο από αυτό, το πρωτάθλημα παρέχει ευκαιρίες στους νέους άνδρες που θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποκύψουν στην επιρροή των Ταλιμπάν. Ενώ δημιούργησε μια σειρά από θέσεις εργασίας πίσω από τα παρασκήνια, προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή σε μια χώρα με πολλά εμπόδια στην κοινωνική κινητικότητα. "Με τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος που βασίζεται στο περιφερειακό τουρνουά σε όλη τη χώρα με βάση την αξία τους και τη διαφάνεια στην επιλογή τους, καθίσταται δυνατό για κάθε νεαρό άνδρα στο Αφγανιστάν για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Δεν έχει σημασία από που είναι αυτός, δεν έχει σημασία ποιες είναι οι συνθήκες, τους δίνεται η ευκαιρία να εκπληρώσουν το όνειρό τους" λέει ο McDonald.

Αφού αναζήτησε μια επιχείρηση στη χώρα μέσω των επαφών του στην τοπική βιομηχανία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, ο McDonald πάντα ήθελε να κάνει κάτι που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση για το Αφγανιστάν. "Μίλησα με τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ,του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΝΑΤΟ και με διάφορες άλλες για το τι είδους πράγματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση" αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει:"Το ποδόσφαιρο είναι το πιο ισχυρό και δημοφιλές άθλημα στο Αφγανιστάν. Το πρωτάθλημα είναι κάτι που ελπίζω να εμπνεύσει τους ανθρώπους, κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να είναι παθιασμένοι με αυτό, να το ακολουθούν και να το απολαμβάνουν".

Ενώ οι αναμετρήσεις διεξάγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτή τη στιγμή, οι διοργανωτές του πρωταθλήματος βρίσκονται στη διαδικασία της εγκατάστασης προβολέων έτσι ώστε οι αγώνες να μπορούν να γίνονται και σε μια πιο primetime εκδοχή. Αυτό θα μπορούσε να είναι ήσυχα επαναστατικό σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι απαγορεύονταν να κυκλοφορούν τη νύχτα τη πρώτη φορά από την εντολή των Ταλιμπάν και στη συνέχεια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύντομα θα υπάρξει τακτική νυχτερινή διασκέδαση, όταν πριν υπήρχε συχνά μια ατέρμονη πλήξη.



Πριν από τρία χρόνια, η Αφγανική Premier League είδε το πρώτο ματς  γυναικών να μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση, μια γενναία και επικίνδυνη απόφαση σε μια χώρα με μια ευρέως διαδεδομένη φονταμενταλιστική εξέγερση. "Είχαμε μια κατάσταση πριν από δύο χρόνια όπου μια γυναικεία ομάδα απειλήθηκε από τους Ταλιμπάν" παραδέχθηκε ο Mcdonald:"Τις είπαν ότι δεν θέλουν να παίζουν, δεν θέλουν να τις βλέπουν στη τηλεόραση και οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι και δεν θα πρέπει να επιδεικνύονται. Αυτές οι γυναίκες φοβούνται για την ασφάλεια τη δικιά τους και των οικογενειών τους όμως όλες τους έδειξαν απίστευτο θάρρος και ήρθαν. Έπαιξαν στο τουρνουά και ευτυχώς δεν έγινε τίποτα". Το γυναικείο πρωτάθλημα βρίσκεται στο τρίτο του χρόνο σε αυτό το σημείο και πρόκειται να επεκταθεί από τις τέσσερις στις έξι ομάδες.



Η ορατότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αφγανική τηλεόραση είναι και πάλι τεράστια συμβολική σημασία. Μόλις πριν από μια δεκαετία, οι γυναίκες ζούσαν κάτω από πρακτικές κατ'οίκον περιορισμού στο Αφγανιστάν τις αρνήθηκαν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματα τους από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πρόθυμες να αντέξουν τον εκφοβισμό και τις απειλές για να παρακολουθήσουν το τουρνουά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αφγανική Premier League είναι πολύ σημαντική. οι ομάδες ανδρών έχουν αντιμετωπίσει το δικό τους μερίδιο κινδύνων στους δρόμους της Καμπούλ, όπου οι απαγωγές με την απειλή όπλου είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο. Παρ 'όλα αυτά, συνεχίζουν να έρχονται επειδή θέλουν να είναι μέρος του κάτι που αποτυπώνει τη συλλογική φαντασία.



Με μερικούς παίκτες να γίνονται Εθνικά είδωλα, το πρωτάθλημα χρησιμοποιεί την αυξανόμενη επιρροή του για να διαδώσει ένα μήνυμα κατά της βίας. Στοιυς παίκτες δίνεται μια ευκαιρία να πουν τις δικές τους ιστορίες για τη ζωή στο Αφγανιστάν και ο McDonald ελπίζει ότι θα έχει σημαντική επίδραση στους υπόλοιπους. Ενώ τα θετικά μηνύματα στο ποδόσφαιρο είναι απίθανο να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, σίγουρα δεν μπορούν να βλάψουν ένα Έθνος που δοκιμάζεται από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την έκρηξη του σωματεμπορίου.



Ο McDonald τόνισε ότι το 57% των ανθρώπων ήταν συντονισμένο για το αποφασιστικό ματς τίτλου του περασμένου έτους. Με αυτό το επίπεδο της δημοτικότητας, η Αφγανική Premier League θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο γενικότερο καλό της χώρας. Ενώ το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά τις υποδομές, η ανάπτυξη είναι όλο και πιο αυξανόμενη κάθε χρόνο. Σε περίπτωση που το κόστος παραγωγής και η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψουν, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη διοργάνωση να αναπτυχθεί και να επεκταθεί.

Είναι πιθανό ότι στο μέλλον τα παιχνίδια να μπορούν να γίνονται και σε πόλεις και επαρχίες έξω από την Καμπούλ καθιστώντας το ποδόσφαιρο μια πραγματικά Εθνική υπόθεση. Επικίνδυνο όπως είναι το άθλημα στο Αφγανιστάν, φαίνεται ότι θα είναι αδύνατο να το περιορίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου