Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Το μοντέλο της Benfica που επιζεί αποτελεσματικά ανάμεσα στην "ελίτ" της Ευρώπης


Δημήτρης Βαρσάνης


Με μια άλλη χρονιά τίτλων η Benfica βρίσκεται σε οικείο έδαφος. Δύο από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της πορείας της τη προηγούμενη χρονιά πηγαίνει ανοικτά στα μεγαλύτερα κλαμπ και οι οπαδοί της Benfica αναρωτιούνται εάν οι νέες αφίξεις μπορούν να γεμίσουν το κενό.  

Αγοράζει χαμηλά, πουλά ακριβά και εν τω μεταξύ παίρνει τίτλους. Αυτό είναι το μοντέλο της Benfica που επιλέγει να χρησιμοποιήσει για να πολεμήσει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να ευνοεί τις μεγάλες ομάδες σε μεγάλες αγορές. Αυτό το επόμενο κεφάλαιο θα αποδειχθεί αν είναι η σωστή επιλογή.



Τρία χρόνια, τρία πρωταθλήματα Πορτογαλίας, τέσσερα κύπελλα Πορτογαλίας και κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από τη μεταγραφική αγορά. Σωστά διαβάζετε, "έλαβε" δεν "ξόδεψε". Αυτή είναι η πρόκληση για μια ομάδα όπως η Benfica. Μια ομάδα που έχει λίγο ανταγωνισμό όσον αφορά το μέγεθος και τη στήριξη στη δική της χώρα, αλλά είναι μια ομάδα που εξακολουθεί να θεωρείται μικρή σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κάθε χρονιά τίτλων σημαίνει ότι τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού θα έρθουν πολλοί στη "πόρτα" της και η ίδια προσπαθεί να τρομάξει τα αρπακτικά με μια παλιά και ξεπερασμένη σκούπα. Περιττό να πούμε ότι η σκούπα δεν φοβίζει κανέναν. Χρησιμοποιείται κυρίως για να συγκεντρωθούν τα υπόλοιπα κομμάτια της ομάδας.


Από την αρχή της σεζόν 2013/14 οι παίκτες που έχουν φύγει από το κλαμπ έφεραν 175 εκατομμύρια ευρώ: Jan Oblak (Atletico Madrid), Ezequiel Garay (Zenit), Nemanja Matic (Chelsea), Lazar Markovic (Liverpool), Rodrigo Moreno και Enzo Pérez (Valencia), Renato Sanches (Bayern Munich) και Nico Gaitán (Atletico Madrid). Αυτοί είναι μερικοί από τους παίκτες που ήταν υπεύθυνοι για την αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένη περίοδο της Benfica τα τελευταία 40 χρόνια (η τελευταία φορά που η Benfica κατέκτησε τρεις διαδοχικούς τίτλους ήταν το 1976), και δεν κατάφερε ποτέ να αντισταθεί στο ενδιαφέρον των μεγάλων κλαμπ για τους ποδοσφαιριστές της.

 
Αυτός είναι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί σήμερα το ποδόσφαιρο. Οι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια και επιθυμούν να μην το τιμήσουν μέχρι το τέλος και μόλις ένας μεγάλος σύλλογος παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, ξεχνούν αμέσως το κομμάτι χαρτί που υπέγραψαν και κάνουν ότι χρειάζεται για να φύγουν και να υπογράψουν ένα νέο και βελτιωμένο συμβόλαιο. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος τους Δεν υπάρχει κανένα αντεπιχείρημα σε αυτό το κομμάτι, έτσι η Benfica αποφάσισε να παίξει το δικό της σύστημα. Πως; με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα βρίσκεται συνεχώς στις Ευρωπαικές διοργανώσεις. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τα μεγάλα κλαμπ για τους μεγάλους της παίκτες, βρίσκει τους μεγάλους παίκτες πριν μεγαλώσουν. Έπειτα τους κάνει μεγάλους παίκτες και μετά τους πουλά.




Αυτό είναι που ακολουθεί η Benfica για πολλά χρόνια όμως έχει κυριαρχήσει μόνο στα τελευταία. Επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στα "εργοστάσια" αναπαραγωγής ταλέντων της Νοτίου Αμερικής για να βρει αυτά τα ταλέντα και να τα αναπτύξει, ενώ εξακολουθεί να είναι σε θέση να παράγει αποτελέσματα στο γήπεδο. Η εμφάνιση ταλέντων από την ακαδημία της έχει βοηθήσει επίσης τους "αετούς της Λισσαβόνας".


Έτσι, αυτή τη σεζόν η Benfica βρίσκεται στα πρόθυρα να αποδείξει ότι μπορεί ακόμα να είναι μικρή και επιτυχής. Ακόμα κι αν είναι καταδικασμένη η εγχώρια επιτυχία της να συνδέεται με την Ευρωπαϊκή, η επιτυχία είναι πάντα επιτυχία και αυτή τη σεζόν θα έχει την ευκαιρία να πετύχει αυτό που καμία άλλη ομάδα της Benfica δεν ήταν σε θέση να πετύχει ποτέ: τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα.


 
Για να γίνει αυτό, η διοίκηση έχει φέρει πολλά υποσχόμενα ταλέντα από την Αργεντινή (Franco Cervi) και τη Σερβία (Andrija Zivkovic), ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στα νέα ταλέντα που έχουν έρθει μέσα από τις τάξεις της ακαδημίας της (ιδιαίτερα οι Victor Lindelöf και Gonçalo Guedes). Όπως σε όλες τις προηγούμενες χρονιές το διοικητικό συμβούλιο και οι οπαδοί προσεύχονται ότι αυτοί οι παίκτες μπορούν να αποδώσουν και να γεμίσουν τα μεγάλα παπούτσια που άφησαν πίσω τους οι Nico Gaitan και Renato Sanchez.  


Αν τα καταφέρει και τώρα, η Benfica έχει βρει και επίσημα έναν τρόπο για να είναι επιτυχής σε τακτική βάση σε μια εποχή όπου η επιτυχία μιας ομάδας μπορεί επίσης να είναι η κληροδότηση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου