Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μήπως είναι καιρός να βάλουμε στο σημειωματάριο μας και το Κινέζικο πρωτάθλημα;


Δημήτρης Βαρσάνης

Τον Μάρτιο του 2015 η Κίνα καθόρισε το στόχο της για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2025. Ήταν μια σαρωτική κίνηση που επιδιώκει να αναζωογονήσει ένα άθλημα που έχει πληγεί από τα σκάνδαλα στημένων παιχνιδιών και τις φτωχές επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Ωθούμενοι από την επιθυμία για μια πιο ισορροπημένη οικονομία σε συνδυασμό με τις εταιρείες που επιθυμούν να επιτύχουν την αποτελεσματική αναγνώριση της εμπορικότητα, έχει υπάρξει μια αλλαγή στάσης απέναντι στο Κινέζικο ποδόσφαιρο. Με τις επιδόσεις της Εθνικής ομάδας να είναι ακόμα άθλιες, ο οπαδός του Κινέζικου ποδοσφαίρου μπορεί τουλάχιστον να κοιτάξει προς την Κινεζική Super League, ένα τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πρωταθλήματα στον κόσμο.



Οι ξέφρενες σπατάλες και οι μεταγραφές μεγάλων ονομάτων

Τον Ιανουάριο του 2016 ένα τρίο μεγάλων μεταγραφών μέσα σε 24 ώρες σηματοδότησε την πρόθεση τριών - μεσαίου επιπέδου - ομάδων του βαθμολογικού πίνακα της Κινεζικής Super League. Αποκτήθηκαν παίκτες που είχαν αγωνιστεί σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα και διοργανώσεις της Ευρώπης και συμπληρώνουν 181 Διεθνείς συμμετοχές μεταξύ τους. Ο Gervinho υπέγραψε στη νεοφώτιστη Hebei China Fortune FC για 13,5 εκατομμύρια λίρες από την Roma. Ο Βραζιλιάνος διεθνής Ramires εντάχθηκε στη Jiangsu Suning από την Chelsea για 21 εκατομμύρια λίρες, ώστε να συνεργαστεί με τον πρώην παίκτη της Chelsea και τώρα προπονητή Dan Petrescu. Για να ολοκληρωθεί το χατ-τρικ, ο Fredy Guarin προσχώρησε στη Shanghai Shenhua από την Inter για δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Η Κινεζική Super League δεν έχει μείνει ήσυχη από τότε με δύο τεράστιες μεταγραφές να γίνονται στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο Κολομβιανός Jackson Martinez εντάχθηκε στη Guangzhou Evergrande από την Atletico Madrid για 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Jiangsu Suning ενίσχυσε το ρόστερ της περαιτέρω προσθέτοντας τον Alex Teixeira για μια μεταγραφή ρεκόρ των 38 εκατομμυρίων ευρώ από την Shakhtar Donetsk.

Η οικονομική έλξη των κλαμπ της Κίνας πηγαίνει πέρα από την Ευρώπη, με έναν από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς του MLS και τον πρώην επιθετικό της Inter και της Newcastle Obafemi Martins να υπογράφει στη Shanghai Shenhua από το Seattle. Επεκτείνεται επίσης στη Νότια Αμερική, με την περσινή πρωταθλήτρια Βραζιλίας Corinthians να χάσει τέσσερα αστέρια της σε Κινέζικους συλλόγους κατά τη διάρκεια εκείνης της μεταγραφικής περιόδου, με το προπονητή της τότε Tite να σχολιάζει με ειλικρίνεια ότι:"Η Κίνα μας έχει γα......"

Στο πρωτάθλημα - το οποίο περιλαμβάνει Διεθνούς φήμης προπονητές όπως ο Luiz Felipe Scolari και ο Sven Goran-Eriksson - υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη του εγχώριου ποδοσφαίρου με εκατοντάδες εκατομμύρια να επενδύονται  στις ακαδημίες ποδοσφαίρου κατά τα τελευταία πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένων της ακαδημίας της τρέχουσας πρωταθλήτριας Ασίας Guangzhou Evergrande η οποία πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Γοητευμένη από το δυναμικό της αγοράς στην Κίνα, η Manchester City έχει σχέδια για να βρει έναν σύλλογο στην Κίνα για να προστεθεί στα κλαμπ τους πέρα ​​από τον Ατλαντικό, στην Αμερική (New York City) και στην άλλη άκρη του κόσμου στην Αυστραλία (Melbourne City).



Συνεχιζόμενα προβλήματα - διαφθορά και διχογνωμίες για τα γήπεδα

Οι συγκεκριμένες άγριες δαπάνες συνεχίζονται μέσα στα συνεχή προβλήματα που έχουν περικυκλώσει το ποδόσφαιρο στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο γήπεδο όπου ο Obafemi Martins και ο Demba Ba παίζουν για τη Shanghai Shenhua (Hongkou Football Stadium) χρησιμοποιείται ως εξάσκηση στο γκολφ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το στάδιο με 35.000 χωρητικότητα χρησιμοποιείται πλέον ρητά για το γκολφ τις ημέρες που δεν έχει αγώνα, δίνοντας στους λάτρεις του γκολφ ένα μέρος για να εξασκηθούν στην αστική ζούγκλα της Σαγκάης.

Το Κινεζικό πρωτάθλημα έχει δει τους Robinho, Drogba, Anelka και Gascoigne να πατούν το χορτάρι των γηπέδων της, αλλά τα στημένα παιχνίδια αποδεικνύουν ένα άσχημο λεκέ που μπορεί απαλλαγούν από την ιστορία του ποδοσφαίρου της Κίνας.

Παρά τις προσπάθειες από τον Πρόεδρο Xi για να καθαρίσει το άθλημα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα διαφθοράς στο Κινεζικό ποδόσφαιρο δεν έχουν ξεκαθαριστεί απόλυτα. Πάνω από 33 άτομα και 12 σύλλογοι επλήγησαν κατά το πλέον πρόσφατο πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς, όπου τα στημένα παιχνίδια και οι δωροδοκίες είχαν ερμηνευθεί για χαμηλούς μισθούς σε παίκτες και ανεξέλεγκτους Κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ενώ αυτό είναι ένα από τα πολλά προγράμματα κατά της διαφθοράς οι υποψίες για στημένα παιχνίδια παραμένουν.

Από τότε μεγάλες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας, μιας και έχει προχωρήσει με τα σχέδια για το διαχωρισμό του αθλητικού σώματος από την κεντρική κυβέρνηση ελπίζοντας να μειώσει το ρόλο της κυβέρνησης στο ποδόσφαιρο, αλλά και να μειώσει δραστικά τη διαφθορά που μαστίζει τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Κίνας.



Ένα απατηλό όνειρο

Καθώς οι μεταγραφικές δαπάνες αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων, με τον Ezequiel Lavezzi να κινείται με το φημολογούμενο ποσό των 400.000 λιρών την εβδομάδα, το Κινέζικο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Υπάρχει μια συνεχής μάχη μεταξύ των ιδιοκτητών για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα χτίσει μια Διεθνούς φήμης ομάδα, που οδηγεί στις μεταγραφές υπέρογκων ποσών. Ακόμα κι αν η Κινέζικη Super League κερδίζει από τις υψηλού επιπέδου μεταγραφές, οι βαριές δαπάνες στερούν τη πραγματική κατεύθυνση για την εθνική ομάδα η οποία στοχεύει να φιλοξενήσει (και να κερδίσει) το Παγκόσμιο Κύπελλο στο εγγύς μέλλον.

Η θέση της Κίνας στη διεθνή σκηνή κρατείται πίσω από την έλλειψη ενός μοντέλου για νέους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ενώ η γειτόνισσα της στην Ανατολική Ασία Ιαπωνία αναπτύσσεται μέσα από μια γενιά εμπνευσμένη από τον Nakata και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, η Κίνα αγωνίζεται χωρίς κανέναν αξιοσημείωτο παίκτη. Με τον Nagatomo της Inter, τον Yoshida της Southampton, τον Kagawa της Dortmund, τον Honda της Milan και τον Okazaki της Leicester να βρίσκονται όλοι τους στην τρέχουσα Εθνική ομάδα, η Ιαπωνία προσφέρει μια πλήρη αντίθεση με την Κίνα που το ρόστερ της είναι γεμάτο αγνώστους που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Η Κίνα πρόσφατα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων του Ασιατικού Πρωταθλήματος Under 23 με μόνο την εμπόλεμη Υεμένη να αποδίδει χειρότερα στα τελικά. Με λίγη αιτία για αισιοδοξία, οι Κινέζοι έχουν την τάση να κοιτάνε προς το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ωστόσο οι τωρινές δαπάνες φέρνουν ποδοσφαιριστές εν εγνωσμένης αξίας από την Ευρώπη προς την Κίνα, με αποτέλεσμα ένα συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο ενδιαφέροντος στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Οι ειδικοί προτείνουν τώρα τη δυνατότητα ότι η Κινεζική Super League θα γίνει το κυρίαρχο πρωτάθλημα της Ασίας στο μέλλον, ένας ρόλος που παραδοσιακά βρίσκεται στην κατοχή της J. League μιας και η γεωγραφία του ποδοσφαίρου φαίνεται να αλλάζει.

Η επίδραση ενός σούπερ σταρ Κινέζου ποδοσφαιριστή θα είναι μετασχηματιστική, παρόμοια με εκείνη την επίδραση του γεννημένου στη Σαγκάη Yao Ming που είχε στο Κινεζικό μπάσκετ. Ο πρώην καλαθοσφαιριστής των Houston Rockets, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2011, σχεδόν μόνος του διέδωσε το μπάσκετ ως Εθνικό άθλημα στην Κίνα.

Παρά τα προηγούμενα προβλήματά τους και την τρέχουσα φαινομενικά άγρια συνήθεια με τις σπατάλες εκατομμυρίων, το μάθημα από άλλους επιχειρηματικούς τομείς είναι ότι η Κίνα θα τα κάνει σωστά στο τέλος. Αν και όταν το πράξει, το συνεχιζόμενο Κινεζικό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να έχει μια βαθιά επίδραση στο αγαπημένο άθλημα του κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου