Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Premier League: Πόσο πολύ έχουν επηρεάσει οι επιχειρήσεις το ποδόσφαιρο της


Δημήτρης Βαρσάνης

Το ποδόσφαιρο γίνεται όλο και περισσότερο μια επιχείρηση και λιγότερο ένα άθλημα κάθε μέρα που περνά. 

Υπάρχει βέβαια το επιχείρημα ότι το ποδόσφαιρο έμοιαζε με μια επιχείρηση για πολύ καιρό τώρα. Τα προγραμματισμένα παιχνίδια για την τηλεόραση για να αυξηθεί η τηλεθέαση, οι τεράστιες χρηματικές μεταγραφές από το ένα κλαμπ στο άλλο, η διαφήμιση επικρατεί γύρω από τα γήπεδα και οι χορηγοί στις φανέλες, για να μην αναφέρουμε τους ακραίους μισθούς που λαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές. Αυτές είναι όλες οι πολύ σημαντικές και αναπόφευκτες πτυχές του αθλήματος τον 21ο αιώνα, ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο κλιμακώνεται αυτή η επιχείρηση είναι πολύ σαφέστερος από ποτέ.

Πάρα πολλοί αρνητικοί παράγοντες πέφτουν στο ποδόσφαιρο που δημιουργούν ένα πολύ άστατο περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς παίκτες, σε προπονητές και το πιο σημαντικό στους οπαδούς του δημοφιλέστερου αθλήματος στο κόσμο. Υπάρχουν προφανώς κάποιοι νικητές σε αυτό το εμπορευματοποιημένο τρόπο ζωής όμως τα αρνητικά σίγουρα υπερτερούν από τα θετικά.



Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη μεταχείριση του Yaya Toure από τον Pep Guardiola και τη Manchester City. Ένας αγαπημένος των οπαδών έχει πρωταγωνιστήσει στον σύλλογο από τότε που ήρθε από τη Barcelona το 2010, αλλά έχει αγωνιστεί μόνο μια φορά αυτή τη σεζόν και επιπλέον δεν έχει συμπεριληφθεί στην αποστολή του Champions League. Ο Guardiola επιβεβαίωσε ότι ο Toure δεν θα παίξει ξανά μέχρι να ζητήσει συγγνώμη ο ατζέντης του για τα λεγόμενα του στο πρόσωπο του. 



Ο Bastian Schweinsteiger έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση στο πλαίσιο του Jose Mourinho, ο οποίος ανάγκασε το Γερμανό "μύθο" να προπονείται με την Under 23 και ακόμη και μόνος του σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Joe Hart είναι ένα άλλο όνομα που μπορεί να προστεθεί σε αυτό το φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων αυτής της επιχείρησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις τους αυτή τη σεζόν, είναι δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε επιστροφή στις αντίστοιχες ομάδες τους οποτεδήποτε σύντομα, μια κατάσταση που θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την περασμένη σεζόν.



Οι καιροί έχουν αλλάξει πολύ γρήγορα, ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο καθώς ο Jurgen Klopp για παράδειγμα έφτασε στο Anfield πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αλλά αποφάσισε να δώσει στον Christian Benteke την ευκαιρία να αποδείξει πράγματα τουλάχιστον μέχρι να πάει στη Crystal Palace. Όχι και τόσο μια ελπιδοφόρα κατάσταση, αλλά χειρίστηκε τη κατάσταση πολύ καλύτερα από τους άλλους. Αμέτρητα παραδείγματα είναι αισθητά τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας το πόσο αμείλικτο είναι πλέον το ποδόσφαιρο, πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με εκείνο μέχρι δέκα χρόνια νωρίτερα. Οι προπονητές παίρνουν όλο και λιγότερο χρόνο κάθε χρονιά για να φτιάχνουν τις ομάδες τους όπως τις θέλουν, όπου δεν αποτελεί καλό οιωνό για πολλούς παίκτες που δεν έχουν την ευκαιρία να εντυπωσιάσουν το νέο προπονητή τους.

Είναι αναπόφευκτο να αναφέρουμε ότι τα χρήματα που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο σήμερα βοηθά στα πρωταθλήματα, ειδικά η Premier League είναι ο πλούτος για να προσελκύσει τους καλύτερους. Ωστόσο ταυτόχρονα αυτό είναι που προκαλεί τη δική της πτώση καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από τη σκληρή πραγματικότητα του πλούτου, ή παρεμπιπτόντως την έλλειψη αυτού. Ο συγκεκριμένος παράγοντας πέφτει επάνω στους οπαδούς περισσότερο από τον οποιονδήποτε μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των εισιτηρίων και τα εμπορεύματα τους για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. 



Οι οπαδοί έχουν γίνει υποσυνείδητα καταναλωτές μιας παγκόσμιας επιχείρησης. Πολλοί θαυμαστές δεν ανταποκρίθηκαν στις αυξανόμενες τιμές των εισιτηρίων για να πάνε και να υποστηρίξουν την ομάδα τους, αν και η τιμή των 30 λιρών στα εκτός έδρας παιχνίδια της Premier League ήταν ένα μικρό φως σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή κατάσταση. Οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας στη Γερμανία και στην Ισπανία είναι ανυπολόγιστα φθηνές σε σύγκριση με εκείνα της Αγγλίας. Αυτή είναι η απάντηση και στο ερώτημα γιατί τα γήπεδα σε ομάδες όπως η Manchester City είναι μισοάδεια και δεν μοιάζουν καθόλου με τις απίστευτες ατμόσφαιρες που παράγονται από ένα sold out στάδιο της Borussia Dortmund. Οι τιμές των φανελών είναι εξίσου απαγορευτικές για τους οπαδούς. Μια φανέλα της Arsenal σήμερα κοστίζει 50 λίρες για να την αγοράσεις για αυτή τη σεζόν, για να μην αναφέρουμε τις 1000 λίρες που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να την παρακολουθεί βδομάδα ανά βδομάδα.

Με τη βελτιωμένη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων να καθιερώνεται αυτή τη σεζόν και τη συνεχιζόμενη εισροή των πλούσιων ξενών ιδιοκτήτων, δεν περιμένουμε να δούμε το άθλημα να επανέρχεται στο παραδοσιακό του τρόπο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου