Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

CD Palestino: Ένα από τα πραγματικά μοναδικά ποδοσφαιρικά κλαμπ


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Κριμαϊκος πόλεμος το 1850, ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Αραβο - Ισραηλινοί πόλεμοι στα μέσα της δεκαετίας του 1900 είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Παλαιστίνιοι να ψάξουν για καταφύγια σε γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και η Συρία.  

Όμως πολλοί δεν έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι κατέφυγαν περίπου 500.000 άτομα κατά κάποιο τρόπο στο Σαντιάγο (πρωτεύουσα της Χιλής) για να ξεφύγουν από τις διώξεις και να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους εαυτούς τους και στις οικογένειές τους. Το Σαντιάγο και ευρύτερα της Χιλής, έγινε σύντομα το σπίτι για τη μεγαλύτερη διασπορά της Παλαιστίνης έξω από τη Μέση Ανατολή.



Στο σήμερα υπάρχει ένα μοναδικό κλαμπ που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 με την πρόθεση να επωφεληθεί - μέσω του αθλητισμού - η αυξανόμενη Παλαιστινιακή κοινότητα του Σαντιάγο. Κατά ένα τρόπο είναι δυνατό να θεωρηθεί η Club Deportivo Palestino ως η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε ποτέ από πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο με το όνομά της σκόπιμα να εισάγεται για τις Παλαιστινιακές ρίζες της. Από τότε, ο σύλλογος έχει πάρει δύο Εθνικούς τίτλους (Primera Division) το 1955 και το 1978, δύο Copa Chiles το 1975 και το 1977 και δύο τίτλους της Primera B το 1952 και το 1972. Στη σημερινή εποχή αν και ο σύλλογος δεν ζει με υπερβολικές προσδοκίες η βάση των οπαδών συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αφοσίωσης και της υποστήριξής τους για την Παλαιστίνη που είναι χιλιάδες μίλια μακριά.




Τα χρώματα του συλλόγου περιλαμβάνουν τα χρώματα της Παλαιστίνης (κόκκινο, πράσινο και λευκό) και δεν προξενεί έκπληξη για έναν ουδέτερο να παρατηρεί Παλαιστινιακές σημαίες και το Keffiyeh, μια παραδοσιακή κόμμωση που κοσμεί τους υποστηρικτές κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων στο γήπεδο Estadio Municipal de La Cisterna.




Ο Roberto Kettlun - ένας πρώην παίκτης της Palestino και με καταγωγή από Παλαιστινή - έχει μόνο καλά πράγματα να πει για τις δύο χρονιές που πέρασε στο σύλλογο:"Αγωνίστηκα για δύο χρόνια στη Palestino, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία και επαγγελματικά και προσωπικά, με έφερε πιο κοντά στις ρίζες μου αλλά και στην Εθνική ομάδα της Παλαιστίνης η οποία προέβλεπε μια πλατφόρμα για μένα να μετακινηθώ στην Ελλάδα."


Κάθε φορά που οι παίκτες μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχει η αίσθηση ότι όχι μόνο από τη Χιλή αλλά και εκατομμύρια άλλα μάτια από το εξωτερικό τους παρακολουθούν τα παίζουν. Ο 29χρονος σχολιαστής του ραδιοφώνου της Χιλής και Μουσικός Sebastian Manríquez λέει: "Η CD Palestino ξεχωρίζει όχι μόνο για μια ποδοσφαιρική ομάδα στη La Cisterna, αλλά και για μια αξιοσέβαστη κοινότητα στη Χιλή, όπου οι ιδρυτές της πάτησαν αυτή τη γη και οι οπαδοί της προέρχονται από ανθρώπους που έχουν υποστεί ίσως τις πιο ανεξήγητες συνέπειες μιας σχεδόν ατελείωτης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή".


"Η Palestino σε αντίθεση με πολλούς άλλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους διασποράς στη χώρα μας παίζει κάθε αγώνα με το μυαλό της στον αγωνιστικό χώρο και με τις καρδιές της χιλιόμετρα μακριά, γνωρίζοντας ότι μια ακόμα μεγαλύτερη μάζα οπαδών τους υποστηρίζουν από απόσταση, παρά τη φρίκη και θλίψη που υποφέρουν κάθε μέρα οι Παλαιστίνιοι στην καθημερινή τους ζωή. Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι ασυνήθιστο ότι κάθε αγώνας απέναντι στη Palestino γίνεται μια σκληρή και άγρια μάχη. Οι οπαδοί της είναι δύο φορές οπαδοί διότι πέρα από το ποδόσφαιρο, εδώ υπάρχει μια ολόκληρη χώρα που περιμένει  για νίκες εκτός των εδαφών της προκειμένου να φέρει την υπερηφάνεια, την ευτυχία και την υπερηφάνεια σε αυτά τα κατεχόμενα εδάφη" αναφέρει ο Kettlun.Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με ενδιαφέρον ή όχι για το ποδόσφαιρο έχουν παρόμοια και αυξανόμενη εκτίμηση για τον σύλλογο.




Αυτή η σύνδεση μεταξύ της Παλαιστίνης και της Χιλής οδήγησε σε διάφορους Παλαιστίνιους-Χιλιανούς, οι οποίοι συχνά δεν μιλούν μια λέξη αραβική και ταξιδεύουν 8.000 μίλια στη Δυτική Όχθη για να συμμετάσχουν σε διάφορα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Έθνους που άνοιξε σαν ιδέα. Βέβαια αρχικά δεν ήταν μια σκέψη για την Ομοσπονδίας όμως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών ανάμεσα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη ήταν γεγονός που καθιστά δύσκολο για την Παλαιστίνη να παρατάξει μια κανονική ενδεκάδα, πόσο μάλλον να προγραμματίζει προπονήσεις στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό. Η μόνη επιλογή ήταν να φέρει παίκτες που θα έχουν ακόμη και την παραμικρή προγονική σχέση με τη χώρα.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε. Πολλοί οπαδοί στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσαν ποτέ να συσχετίσουν τα ονόματα όπως Patricio και Roberto ως Παλαιστίνια. Ωστόσο αυτά τα ονόματα έχουν γίνει μέρος μιας τάσης που έχει μια ισχυρή επιρροή στην εθνική ομάδα. Βεβαίως υπάρχουν παίκτες που τους δόθηκαν οι Εθνικότητες της Μέσης Ανατολής γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι μέρος της Εθνικής ομάδας. Στην περίπτωση των Παλαιστινίων - Χιλιανών υπάρχει ένας δεσμό που τους δένει με την πατρίδα τους.


Όλα ξεκίνησαν με τον Nicola Shahwan, απόγονος των μεταναστών της Παλαιστίνης στη Χιλή ο οποίος είχε προσληφθεί για να διαχειριστεί την Εθνική ομάδα το 2002. Ο Nicola δεν ήρθε μόνος,  έφερε μαζί του ένα γκρουπ Χιλιανών που εγκρίθηκε από τη FIFA να εκπροσωπεί το Εθνος βασιζόμενη στην Παλαιστίνια καταγωγή τους.


Σήμερα η εθνική ομάδα απολαμβάνει την τεχνική κομψότητα των Χιλιανών μέσα από τους Alexis Norambuena, Jonathan Cantillana και Daniel Kabir Mustafa. το στυλ παιχνιδιού τους συμπληρώνει άμεσα τη φυσική δύναμη των παικτών τοπικού επιπέδου. Αυτό μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες οδήγησαν την Παλαιστίνη στην 85η θέση τον Ιούλιο του 2014 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. 




Ωστόσο η άνοδος της CD Palestino στην Παγκόσμια τάξη σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποδοθεί σε μια διαφορά για τη φανέλα της το 2014, η οποία έγραφε πίσω "PF" (Palestine Free) ώστε να δείξει τη συντροφικότητα της με τους Παλαιστίνους. Τον Ιανουάριο του 2014 η ομάδα μπήκε στο γήπεδο φορώντας τις φανέλες με το νούμερο "1" να απεικονίζει το χάρτη της Παλαιστίνης το 1947 πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη κίνηση έλαβε δυνατές αποχρώσεις μαζί με την εκτίμηση από διάφορα μέρη του κόσμου.



Όμως έλαβε και τη καταγγελία από τον Patrick Kiblisky (πρόεδρος του κλαμπ της Χιλής εν ονόματι Ñublense): "Το νούμερο 1 αντικαταστάθηκε από ένα χάρτη της ιστορικής Παλαιστίνης πριν από το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1947, το οποίο δημιούργησε ένα Εβραϊκό και ένα Αραβικό κράτος. Αυτός ο χάρτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την παρούσα κατάσταση του Ισραήλ είναι ένα σύμβολο για τον λαό της Παλαιστίνης. Αυτές οι περιστάσεις σημαίνουν ότι η χρήση του αποτελεί ένα πολιτικό θέμα. " Η CD Palestino τελικά δέχτηκε πρόστιμο ύψους 1300 δολαρίων από την Ομοσπονδία της Χιλής και αναγκάστηκε να αλλάξει το σχεδιασμό της φανέλας.


"Είναι αδύνατο να αρνηθεί κάποιος ότι η Tino Tino - όπως εμείς οι Χιλιανοί αποκαλούμε την Palestino - είναι ένας σύλλογος όπως κανένας άλλος στο πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι από τους οπαδούς της Χιλής αναγνωρίζουν τις συνεισφορές των Παλαιστινίων της διασποράς στη Χιλή και το ιστορικό υπόβαθρο εκπροσωπεί η Palestino. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Χιλής υποστηρίζει την υπόθεση της Παλαιστίνης και παρά το γεγονός ότι η Palestino δεν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο πρωτάθλημα, οι οπαδοί της είναι από τους σεβαστούς στο ποδόσφαιρο της Χιλής." λέει ο Manriquez.


"Αυτή η σχέση έρχεται ακόμη και από τους οπαδούς των κύριων αντιπάλων τους: το κλαμπ της Ισπανικής διασποράς Unión Española και η ομάδα της Ιταλικής διασποράς Audax Italiano. Ως παράδειγμα στη μέση της διαμάχης σχετικά με την αντικατάσταση του αριθμού "1" με τον χάρτη της Παλαιστίνης, οι οπαδοί σχεδόν από όλους τους συλλόγους της Primera División εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το σύλλογο, συμπεριλαμβανομένων των οπαδών της Ñublense - ένα κλαμπ που κατήγγειλε τη Palestino εκφράζοντας τη διαφωνία του λόγω του προέδρου του Alex Kiblisky, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Εβραϊκή καταγωγή του Kiblisky ήταν καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την απόφαση" καταλήγει ο Manriquez.



Στο ερώτημα αν η Palestino στοχεύει πραγματικά στην υποστήριξη της υπόθεσης για τη Παλαιστίνη; Σύμφωνα με τον Kettlun: "Ναι το κάνει. Ειδικά αυτή η τελευταία διαχείριση έχει πολύ ενεργό ρόλο στο σκοπό μας, είναι πολύ γενναία με ορισμένα πράγματα και επίσης πολύ πατριωτική και καθημερινό της μέλημα σε ότι συμβαίνει εδώ. " Αν και ο σύλλογος αποδέχθηκε το πρόστιμο και συμφώνησε να αλλάξει τη στολή της, το μήνυμα της ομάδας στην επίσημη σελίδα της στο Facebook ήταν ξεκάθαρο:"Για μας η ελεύθερη Παλαιστίνη θα είναι πάντα η ιστορική Παλαιστίνη, τίποτα λιγότερο."


Ενα σαφές μήνυμα από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, πολιτικά φορτισμένα και μοναδικά κλαμπ στον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου