Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το Ναυάγιο των Αντικυθήρων


Εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις», στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Η ιστορική βιβλιοθήκη του οποίου περιλαμβάνει περισσότερους από 320.000 τόμους και πλούσιες συλλογές λογοτεχνικών και ιστορικών αρχείων.

Η έκθεση - που θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 -  περιλαμβάνει περισσότερα από 20 αντικείμενα από την ενάλια αρχαιολογική έρευνα των ετών 2014 έως 2016, η οποία διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

«Φανταστείτε το βυθό της θάλασσας ως μια βιβλιοθήκη, κάθε ναυάγιο ως ένα βιβλίο και κάθε αρχαιότητα από τα πλοία αυτά ως μια σελίδα. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένα από αυτά τα βιβλία και η ανασκαφή του το προσεκτικό διάβασμά του. Η Μεσόγειος περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο ναυάγια, βιβλία που αν το επέτρεπε η τεχνολογία θα ήθελα να τα διαβάσω όλα», ανέφερε ο αρχαιολόγος Brendan P. Foley  από το Ινστιτούτο Woods Hole σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο ίδιος και η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.


«Η μεταφορά αγαλμάτων την εποχή εκείνη ήταν πολύ γνωστό φαινόμενο. Όλοι οι πλούσιοι Ρωμαίοι παράγγελναν αγάλματα, πρωτότυπα ή αντίγραφα, από την Ανατολή για να διακοσμήσουν επαύλεις στις ακτές της Ιταλίας. Παρόμοιο ναυάγιο δεν έχει βρεθεί ακόμα στα ελληνικά νερά που να κάνει αυτή τη μεταφορά των αγαλμάτων. Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι γι' αυτό το λόγο μοναδικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Σίμωσι.

Επίσης, στη συνέντευξη αναφέρθηκε η ύπαρξη ενός δεύτερου ναυαγίου, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το αρχικό, γεγονός που αποδεικνύεται κυρίως από τις διαφορές των αντικειμένων. Η έρευνά του, ωστόσο, δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος.


«Δεν θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο ναυάγιο, πρώτα θα ολοκληρώσουμε την έρευνα στο πρώτο, που πιστεύω ότι θα φέρει στο φως κι άλλα πράγματα, όχι μόνο αντικείμενα, αλλά και ό,τι έχει σχέση με τη δομή του πλοίου, τους εμπορικούς δρόμους, τη ναυτιλία της εποχής. Δεν ξέρω αν έχει και την ίδια σημασία το δεύτερο ναυάγιο, μπορεί να ήταν κάποιο βοηθητικό σκάφος», ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Για τα δύο δόρατα που βρέθηκαν στις πρόσφατες έρευνες, ειπώθηκε ότι δεν θα μπορούσαν να ανήκουν στους επιβάτες του πλοίου. Είναι χάλκινα, μασίφ και πολύ βαριά. «Υπάρχουν πολλά αρχαία αγάλματα που κρατούσαν δόρυ. Η θεά Αθηνά κρατούσε. Μπορεί να βγει θεός, γιατί όχι μια Αθηνά;», δήλωσε με έμφαση η κα Σίμωσι.

Στην έκθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, το χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στην πρώτη ανασκαφική περίοδο του 2016, δύο χάλκινα δόρατα τα οποία αποτελούν τμήματα αγαλμάτων που δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ακέραια πήλινα αγγεία, τμήματα πολύτιμων γυάλινων αγγείων και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου τις ατέλειωτες ώρες του ταξιδιού.

Επίσης, θα εκτεθούν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και μοναδικά τμήματα από τον εξοπλισμό του ίδιου του σκάφους, καθώς και ένα κομμάτι από τον ξύλινο σκελετό του πλοίου, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.  Μεγάλο μέρος του υλικού θα εκτεθεί σε δεξαμενές γλυκού νερού, καθώς ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης. Μία ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα συμπληρώσει την εικόνα του ναυαγίου.


Εξαιρετικό έκθεμα αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου σκελετού που εντοπίστηκε κατά την  τελευταία ερευνητική περίοδο, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτός, πέραν του ιδιαίτερου και μοναδικού φορτίου, υπενθυμίζει τη διάσταση του ναυαγίου ως ναυτικού ατυχήματος με απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς. Τηλ. επικοινωνίας: 210 4523937. Διάρκεια:  3 Δεκεμβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 16:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 13:00. Είσοδος ελεύθερη. Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/12, 26/12, 31/12, 1/1, 2/1, 6/1.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου