Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ουζμπεκιστάν: Η ατελής τελειότητα του και οι μελλοντικές του ελπίδες



Ρωτήστε έναν εμπειρογνώμονα ποδοσφαίρου για τις δυνάμεις του ασιατικού ποδοσφαίρου και οι απαντήσεις θα ήταν γνωστές: η Αυστραλία, η Νότιος Κορέα, το Ιράν και η Ιαπωνία. Το Ουζμπεκιστάν μπορεί να μην ανήκει σε αυτό το κατάλογο όμως η ιστορία του και οι δυνατότητές του είναι εξίσου συναρπαστικές όπως και οποιαδήποτε Αλλη ασιατική χώρα.

Το πρωτάθλημα διεκδικήθηκε έντονα από τους κυριότερους συλλόγους της χώρας, με τη Pakhtakor Tashkent και τη Bunyodkor να μοιράζονται τον τίτλο από το 2002 έως το 2015. Ωστόσο την περασμένη σεζόν η κυριαρχία αυτών των δύο συλλόγων καταστράφηκε από τη Lokomotiv Tashkent. Οι “Σιδηρόδρομοι” πανηγύρισαν το πρώτο τους πρωτάθλημα, ξεπερνώντας το “καρδιοχτύπι” των τριών διαδοχικών τερματισμών στη δεύτερη θέση. Τα κλαμπ του Ουζμπεκιστάν συμμετείχαν επίσης στο κορυφαίο τουρνουά της Ηπείρου τους: το Ασιατικό Champions League.

Η Lokomotiv έφτασε έως τα προημιτελικά στο ντεμπούτο τους στο τουρνουά την περασμένη σεζόν, που περιλάμβανε και τον αποκλεισμό της Al-Hilal στους “16”. Επιπλέον η Bunyodkor πήγε έως τα ημιτελικά το 2012, όταν άφησε έξω δύο ομάδες της Νότιας Κορέας και προχώρησε στους “16” το 2013 και το 2014. Ενώ η εγχώρια ποδοσφαιρική σκηνή του Ουζμπεκιστάν γίνεται ισχυρή, η Εθνική ομάδα κάνει μεγάλα βήματα.

Από το πρώτο τους αγώνα ως κυρίαρχο έθνος τον Ιούνιο του 1992 εναντίον του Τατζικιστάν, οι “Λευκοί Λύκοι” συμμετείχαν σε κάθε Ασιατικό Κύπελλο. Παρόλο που τα δύο πρώτα τους τουρνουά το 1996 και το 2000 ολοκληρώθηκαν στη φάση των ομίλων, έφτασε στο στάδιο των νοκ - άουτ σε κάθε έκδοση του από τότε. Η διοργάνωση του 2011 στο Κατάρ ήταν η καλύτερη τους παρουσία φτάνοντας έως τα ημιτελικά του θεσμού και το 2015 κατάφερε να πάει μέχρι τα προημιτελικά. Το Ασιατικό Κύπελλο του 2019 θα διεξαχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκεί όπου έχει σφραγίσει ήδη τη συμμετοχή του.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους στο Ασιατικό Κύπελλο, οι Ουζμπέκοι δεν προκρίθηκαν ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ιστορία πίσω από αυτές τις απογοητεύσεις είναι μια ένωση κακοτυχίας, εξωαγωνιστικής αντιπαράθεσης και δράματος.



Να μην έσωζε και δινόταν εκείνο το πέναλτι...


Η προκριματική διαδικασία για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2006 πήγε όπως αναμενόταν για το Ουζμπεκιστάν. Τερμάτισε στη τρίτη θέση μπροστά από το τελευταίο Κουβέιτ στον όμιλο του, ενώ η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα πήραν τις δύο πρώτες θέσεις για να σφραγίσουν τη παρουσία τους στο Μουντιάλ. Το βραβείο των “Λευκών Λύκων” για την τρίτη θέση ήταν ένας αγώνας πλέι - οφ δύο αναμετρήσεων εναντίον του Μπαχρέιν, για να καθοριστεί ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος της  Ασίας ώστε να αντιμετωπίσει το Τρινιντάντ και Τομπάγκο του CONCACAF. Ο νικητής του αγώνα πλέι οφ AFC - CONCACAF θα πήγαινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην Τασκένδη στις 3 Σεπτεμβρίου του 2005. Τα πράγματα άρχισαν ονειρικά για το Ουζμπεκιστάν όταν πήραν το προβάδισμα μέσω του αρχηγού τους Mirjalol Kasimov - γνωστού ως «Beckham της Κεντρικής Ασίας» - στα πρώτα λεπτά. Στο 39’ τα πράγματα πήραν μια αμφιλεγόμενη στροφή όταν δόθηκε το πέναλτι στο Ουζμπεκιστάν. Ο 22χρονος Server Djeparov (ο μελλοντικός δύο φορές Ασιάτης ποδοσφαιριστής της χρονιάς) το μετέτρεψε σε γκολ, αλλά ακυρώθηκε από τον Ιάπωνα διαιτητή Toshimitsu Yoshida για καταπάτηση. Αντί να υποδείξει στο Ουζμπεκιστάν να επαναλάβει το πέναλτι, ο Yoshida έδωσε επιθετικό φάουλ για το Μπαχρέιν. Οι “Λευκοί λύκοι” δεν κατάφεραν να χτίσουν το προβάδισμα τους και ο πρώτος αγώνας τελείωσε με 1-0.

Οι αρχές ποδοσφαίρου του Ουζμπεκιστάν ήταν εξοργισμένες στο τι συνέβη. Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Ουζμπεκιστάν (UFF) υπέβαλε καταγγελία στη FIFA υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Yoshida θα μπορούσε να είναι αποφασιστική, εάν το Μπαχρέιν κερδίσει το δεύτερο αγώνα με δύο γκολ διαφορά. Η UFF ζήτησε μάλιστα να απονεμηθεί στο Ουζμπεκιστάν η νίκη με 3-0.

Η FIFA απέρριψε το αίτημά της και στη συνέχεια έκανε κάτι το απροσδόκητο. Δήλωσε άκυρη τη νίκη του Ουζμπεκιστάν με 1-0, διατάσσοντας να επαναληφθεί ο πρώτος αγώνας τον Οκτώβριο καθώς και ο δεύτερος στο Μπαχρέιν, ο οποίος θα διεξαγόταν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου. Η UFF αισθάνθηκε αδικημένη και ο Alisher Nikimbaev (επικεφαλής των διεθνών σχέσεων) συνόψισε τα συναισθήματα του Ουζμπεκιστάν για την απόφαση: "Ο διαιτητής μας έκλεψε το δεύτερο γκολ και τώρα η FIFA μας κλέβει και το πρώτο".

Όταν ο πρώτος αγώνας επαναλήφθηκε στην Τασκένδη στις 8 Οκτωβρίου, το Ουζμπεκιστάν έμεινε πίσω στο σκορ από το Μπαχρέιν από το τέρμα του Talal Yousef. Βλέποντας το φλογερό πλήθος των 55.000 ατόμων να μένει παγωμένο, ήταν γεμάτος με συνειδητοποίηση ότι το Μπαχρέιν είχε το κρίσιμο εκτός έδρας γκολ. Αν και το Ουζμπεκιστάν ισοφάρισε λίγα λεπτά αργότερα με τον επιθετικό του Maksim Shatskikh, το πρώτο παιχνίδι θα έληγε 1-1.

Ο δεύτερος αγώνας έγινε στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα τέσσερις μέρες αργότερα, ενώ οι Ουζμπέκοι προσπαθούσαν απελπισμένα να βρουν το γκολ που θα τους έδινε τη πρόκριση. Ωστόσο οι “Λευκοί λύκοι” δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τη συμπαγής άμυνα του Μπαχρέιν και η δεύτερη αναμέτρηση ολοκληρώθηκε δίχως τέρματα 0-0 με το Μπαχρέιν να περνάει στα πλέι οφ του AFC-CONCACAF λόγω του εκτός έδρας γκολ.

Ο αποκλεισμός ήταν ένα πικρό χάπι για να καταπιεί το Ουζμπεκιστάν, καθώς οδήγησε τον τεχνικό του Bobby Houghton στην απόλυση του, αλλά το σημαντικότερο ότι το Μπαχρέιν γνώρισε τον αποκλεισμό από Τρινιντάντ και Τομπάγκο τον επόμενο μήνα. Δυστυχώς ενώ οι Δυτικοί Ινδοί πήγαν στη Γερμανία για να γράψουν τη δική τους ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η UFF το μόνο που μπορούσε να αναλογιστεί είναι το τι θα κατάφερνε εάν ο Toshimitsu Yoshida δεν έπαιρνε αυτή τη μοιραία απόφαση. Ήταν μια στιγμή που όχι μόνο η τύχη θα τους εγκατέλειπε, αλλά θα ήταν και πιο σκληρή απέναντι της στη συνέχεια.


Η οδύνη της Τασκένδης

Το Ουζμπεκίσταν τα πήγε πολύ άσχημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, τερματίζοντας τελευταίο στον όμιλο του. Μετά την έξοχη εμφάνισή τους στο Ασιατικό Κύπελλο του 2011, οι προσδοκίες ήταν υψηλές για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Με μια αγωνιστική να απομένει οι Ουζμπέκοι ήταν σε καλή θέση. Στο πρώτο όμιλο η Νότιος Κορέα και το Ουζμπεκιστάν είχαν 14 βαθμούς, αλλά οι Κορεάτες ήταν καλύτεροι λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Το Ιράν βρισκόταν στη τρίτη θέση με μόνο ένα πόντο πίσω, καθώς καταλάμβανε τη θέση των πλέι - οφ πράγμα που σήμαινε ότι θα αντιμετώπιζε τη τρίτη του δεύτερου ομίλου σε δύο αγώνες.

Το Ουζμπεκιστάν είχε καλό λόγο να είναι σίγουρο μιας και το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στο στο Κατάρ, το οποίο καταλάμβανε την τέταρτη θέση και ήταν μια θέση πάνω από τον τελευταίο Λίβανο. Το πιο σημαντικό, ο τελευταίος αγώνας των Ιρανών - έπαιζε λίγες ώρες πριν από το Ουζμπεκιστάν - ήταν εκτός έδρας με τη Νότιος Κορέα. Η τύχη για άλλη μια φορά φορά δεν τους έκανε τη χάρη, καθώς το Ιράν νίκησε τους Νοτιοκορεάτες με 1-0 και προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρώτο του ομίλου.

Οι “Λευκοί Λύκοι” έπρεπε να πετύχουν έξι τέρματα απέναντι στο Κατάρ για να πάρουν την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο αντί για τους Νοτιοκορεάτες. Αν και το Κατάρ πήρε το προβάδισμα, οι Ουζμπέκοι απάντησαν με πέντε γκολ. Όμως δεν κατάφεραν να βρουν αυτό το σημαντικότατο έκτο γκολ καθώς το παιχνίδι έληξε με 5-1 και η Νότιος Κορέα κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Για το Ουζμπεκιστάν αυτό σήμαινε έναν αγώνα πλέι - οφ εναντίον της Ιορδανίας για να καθοριστεί ποιος θα αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη για το τελευταίο εισιτήριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο πρώτος αγώνας στο Αμμάν στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 έληξε 1-1 με το Ουζμπεκιστάν να βάζει το πολύτιμο εκτός έδρας γκολ. Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη τέσσερις μέρες αργότερα στην Τασκένδη φιλοξενώντας 25.000 Ουζμπέκους στο στάδιο Pakhtakor Markaziy, σίγουροι ότι θα περάσουν και θα απέμεινε ένα βήμα μακριά από την πραγματοποίηση του ονείρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα πράγματα έμοιαζαν έτσι από την αρχή του δεύτερου αγώνα. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του και ο Anzur Ismailov πήρε το ριμπάουντ από την ασταθή απόκρουση του Amer Shafi ύστερα από το φάουλ τους Server Djeparov. Το πλήθος περίμενε από τη χώρα του να τελειώσει το θέμα πρόκριση. Οι Ουζμπέκοι σπάνια βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν προσπάθησε να επιτεθεί η Ιορδανία.

Στο 43’ όμως ένα μακρινό σουτ από το μέσο της Ιορδανίας Saeed Murjan πέρασε από τον τερματοφύλακα Zukhurov και βρήκε την κάτω γωνία των διχτύων. Οι συνεχείς αποδοκιμασίες από το κόσμο όποτε η Ιορδανία είχε τη μπάλα σίγησαν. Το πρόσωπο του Murjan εξέπνεε μια απεριόριστη χαρά και οι συμπαίκτες του ταυτίστηκαν γρήγορα, γνωρίζοντας ότι σκόραραν μόλις πριν από την λήξη του ημιχρόνου και σταμάτησαν την ορμή του αντιπάλου.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου οι “Λευκοί λύκοι” προσπάθησαν να βάλουν το γκολ της νίκης, αλλά η άμυνα της Ιορδανίας κρατούσε σθεναρά και η αναμέτρηση πήγε στη παράταση. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της, οι προβολείς έσβησαν και προκάλεσε μια καθυστέρηση 18 λεπτών αναγκάζοντας και τις δύο ομάδες να βγουν από τον αγωνιστικό χώρο. Ήταν καταστροφικό για το Ουζμπεκιστάν επειδή σταμάτησε τη δυναμική που είχε και έκανε το ασταμάτητο πλήθος των Τασκένδων να είναι γεμάτο απογοήτευση. Όταν οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, καμία ομάδα δεν μπορούσε να βρει δίχτυα.

Έτσι η πρόκριση θα κρινόταν στη ψυχοφθόρο διαδικασία. Οι Ιορδανιανοί ξεκίνησαν καλά με τον κεντρικό τους αμυντικό Anas Bani Yaseen να ευστοχεί. Ενώ ο Jaseen ισοφάρισε τη σειρά, το Ουζμπεκιστάν έχασε το δικό του πέναλτι όταν ο Odil Ahmedov σημάδεψε το δοκάρι. Έξι επιτυχημένα πέναλτι αργότερα και η Ιορδανία προηγούνταν με 4-3. Στο τελευταίο πέναλτι ο Ahmad Hayal είχε την ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι. Όμως ενώ ο Zukhurov έπεσε στα αριστερά του, ο Hayal έστειλε τη μπάλα άουτ για να κάνει το πλήθος να πανηγυρίσει. Ο κεντρικός αμυντικός του Ουζμπεκιστάν Islom Tukhtakhodjaev ευστόχησε το δικό του πέναλτι για να πάει τη διαδικασία στο ξαφνικό θάνατο.

Όταν ο Ιορδανός αριστερός μπακ Mohammad Al-Dmeiri έκανε το 8-7, ήταν η σειρά του Anzur Ismailov. Εάν παρακολουθήσει κάποιος τη σκηνή, θα δει ότι ο αμυντικός περπατά σιγά σιγά προς το σημείο πέναλτι με τα μάτια του να κοιτάνε την εστία γνωρίζοντας ότι όλα τα μάτια των συμπατριωτών του είναι στραμμένα πάνω του. Παίρνει τη μπάλα από τον Αυστραλό διαιτητή Ben Williams και τη τοποθετεί κατευθείαν. Καθώς κάνει μερικά βήματα πίσω, ο διαιτητής σφυρίζει.

Μπορείτε να διαπιστώσετε στο περπάτημα του Ismailov ότι είναι διστακτικός και το δείχνει και στην εκτέλεση του. Τη χτύπησε στη μέση και σε ένα τέλειο ύψος για τον Shafi να την αποκρούσει. Ο Ιορδανός αρχηγός είναι μπερδεμένος όταν συνειδητοποιεί ότι έδωσε τη πρόκριση στη χώρα του, ενώ οι συμπαίκτες του στρέφονται στο να τον αγκαλιάσουν. Ο Ismailov από την άλλη πλευρά μοιάζει παγωμένος, με τα χέρια του να είναι πίσω από το κεφάλι του και να κοιτά προς το έδαφος θέλοντας να τον καταπιεί ολόκληρο.

Όπως και το 2005, θα ήταν ένα πέναλτι που θα εξολόθρευε τις ελπίδες του Ουζμπεκιστάν να φτάσει στον αγώνα πλέι-οφ το 2013. Η Ιορδανία θα αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με το Μπαχρέιν μιας και συνετρίβη από την Ουρουγουάη. Όμως αυτό το γεγονός δεν ενδιέφερε και πολύ το Ουζμπεκιστάν καθώς και πάλι η τύχη τους φέρθηκε σκληρά.



Η αναζωπυρωμένη ελπίδα

Να χάνεις έναν αγώνα πλέι - οφ για το Παγκόσμιο Κύπελλο με αυτόν τον τρόπο θα είναι για οποιαδήποτε χώρα, αλλά να χάνεις δύο φορές σε τόσο μικρές περιστάσεις μέσα σε οκτώ χρόνια θα μπορούσε να είναι τραυματικό για το καθένα να το ξεπεράσει. Ωστόσο η τρέχουσα προκριματική διαδικασία των “Λευκών Λύκων” για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 τους δίνει μια ελπίδα.

Στο τελικό στάδιο των ομίλων του, το Ουζμπεκιστάν είναι τρίτο στο πρώτο όμιλο με 12 πόντους και καταλαμβάνει τη τρίτη θέση που οδηγεί στα πλέι-οφ. Η Νότιος Κορέα είναι στη δεύτερη θέση με 13 πόντους και το Ιράν έχει προκριθεί ήδη με 20 πόντους όντας πρώτο. Τα τελευταία δύο παιχνίδια των “Λευκών Λύκων” είναι κόντρα στη Κίνα εκτός έδρας και εναντίον της Νοτίου Κορέας πέντε ημέρες αργότερα. Εάν πάρουν τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς από τους έξι, τότε η τρίτη θέση θα είναι σίγουρη.

Από την εμπειρία του παρελθόντος όμως το Ουζμπεκιστάν θα προτιμούσε τη δεύτερη θέση, γι 'αυτό και ο τελευταίος τους αγώνας για τα προκριματικά απέναντι στη Νότια Κορέα το Σεπτέμβριο θα μπορούσε να είναι καθοριστικός. Η τρίτη θέση είναι κάτι που θα θέλει να αποφύγει. Αντιμετωπίζοντας έναν αγώνα πλέι - οφ έναντι της τρίτης ομάδας του δευτέρου ομίλου - η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία - είναι μια τρομακτική προοπτική.

Το ρόστερ του Ουζμπεκιστάν εξακολουθεί να έχει υπολείμματα εκείνων που αγωνίστηκαν στους αγώνες πλέι - οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2005 και του 2013 (Djeparov, Ahmedov, Tukhtakhodjaev και ο ατυχής Anzur Ismailov). Μαζί με τον έμπειρο επιθετικό Alexander Geynrikh είναι μια ομάδα στα πάνω της. Προπονητής του είναι Samvel Babayan από τον Ιούνιο του 2015 και οι “Λευκοί λύκοι” ελπίζουν για καλύτερη τύχη στο να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κάτι τέτοιο θα εξόντωνε το άσχημο παρελθόν και θα έβαζε το Ουζμπεκιστάν στο χάρτη του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου