Κυριακή 27 Μαΐου 2018

BFC Dynamo: Η μυστική αστυνομία και τα έντεκα "γουρούνια"


Δημήτρης Βαρσάνης


Οποιαδήποτε καλή ιστορία χρειάζεται έναν κακό και ποιο θα ήταν το πιο κατάλληλο θέμα για την οργής των οπαδών από μια ομάδα που κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα της χάρη στην υποστήριξη του κράτους;

Να κατακτάς το πρωτάθλημα δέκα συνεχόμενες φορές δεν είναι καθόλου άσχημο, αλλά φαίνεται πολύ μοχθηρό όταν διαπιστώνετε ότι οφείλεται στη στήριξη της μυστικής αστυνομίας. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ανατολική Γερμανία στις ταραχώδεις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου.

Εάν σας ζητηθεί να αναφέρετε τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του Βερολίνου, θα προσπαθείτε να θυμηθείτε αυτός που έχει κέρδισε τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια. Ναι, η Hertha BSC είναι μια σταθερά της Bundesliga και όσοι ασχολούνται εντατικά με το Γερμανικό ποδόσφαιρο ίσως να μπορέσουν να πουν και την Union Berlin από τη δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο ο κατάλογος δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς να εξετάσουμε το σκοτεινό υπόβαθρο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της πόλης, το οποίο συνδέεται με αυτό που είναι γνωστό ως κλαμπ της Stasi στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου: τη Berliner FC Dynamo.

Αυτή η λέξη έχει ήδη επιπτώσεις σχετικά με τις συνέπειες. Οι ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας που σχετίζονταν με το στρατό είχαν το «Vorward» σαν όνομά τους, ενώ η λέξη «Dynamo» υπονοούσε μια σχέση με την αστυνομία. Στην περίπτωση της BFC Dynamo αυτό σήμαινε ότι το κλαμπ το έτρεχε ουσιαστικά η Στάζι: η Μυστική αστυνομία της Λαϊκής Δημοκρατίας.



Στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος οπαδός τους ήταν ο Erich Mielke, ο Υπουργός για την Κρατική Ασφάλεια, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης της Ανατολικής Γερμανίας κατέχοντας τη θέση του για πάνω από τρεις δεκαετίες μέχρι την τελική πτώση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προφανώς ο επικεφαλής της Στάζι θα είχε γαλόνια εικονικού αίματος στα χέρια του όμως στην περίπτωσή του ήταν αρκετά κυριολεκτικό το αίμα του: το 1931 ήταν ένας από τους δολοφόνους πίσω από τους λεγόμενους δολοφόνους του Bülowplatz: μια πολιτική δολοφονία Γερμανών αστυνομικών που διέπραξαν οι κομμουνιστές στο Βερολίνο.

Στα επόμενα χρόνια όλα εκτός από ένα από τα μέλη της ομάδας της δολοφονίας πέθαναν. Ο ένας εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό, ο άλλος κρεμάστηκε στο κελί του για να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα. Ακόμη ένας άλλος σκοτώθηκε στην Ισπανία ως μέλος της μυστικής αστυνομίας της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας. Δύο έφυγαν στη Σοβιετική Ένωση παράλληλα μαζί με τον Mielke, αλλά όλοι οι άλλοι εν τέλει εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Καθαρισμού.



Ο Mielke όντας ένας ενεργών συμμετέχων σε αυτή τη δολοφονία επέστρεψε αργότερα στο σπίτι του ως αστυνομικός επιθεωρητής και τελικά έγινε επικεφαλής της Στάζι το 1957. Υπό την ηγεσία του ο οργανισμός απασχολούσε το καταπληκτικό αριθμό των 85.000 κατασκόπους και ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτούς τους 170.000 πολιτικούς πληροφοριοδότες. Προσθέτοντας λίγους ποδοσφαιριστές σε αυτό το ογκώδες “ρόστερ” δεν πρόκειται να “σπάσει” την τράπεζα.

Τα θεμέλια χτίστηκαν το 1953 με την ίδρυση της Berlin Sport Club Dynamo, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε αρχικά για μέλη της μυστικής και τακτικής αστυνομικής δύναμης όμως άνοιξε λίγο αργότερα στους καλύτερους αθλητές της χώρας σε μια ποικιλία αθλημάτων από τη κολύμβηση μέχρι το βόλεϊ. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές - τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας - και η προπόνηση συνεπάγονταν με ισχυρό ντόπινγκ, συνήθως χωρίς τη γνώση των ποδοσφαιριστών.

Το 1954 οι παίκτες της Dynamo Dresden και άλλων τοπικών αστυνομικών σωματείων αναγκάστηκαν να μεταβούν στην ομάδα του Βερολίνου. Οι μονομερείς μεταγραφές παικτών γίνονταν σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ομάδες που θα μπορούσαν δυνητικά να ανταγωνίζονται τους Δυτικούς ομολόγους τους για σκοπούς προπαγάνδας. "Η ποδοσφαιρική επιτυχία θα επισημάνει ακόμα πιο ξεκάθαρα την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής μας τάξης στον τομέα του αθλητισμού." Αυτό ήταν το όνειρο του Mielke.



Ο Mielke ήταν με όλη τη σημασία της λέξεως ένας οπαδός. Υπάρχουν πολλές εικόνες του να χαμογελά στο γήπεδο ή να κλωτσά μια μπάλα. Παρακολούθησε τα περισσότερα παιχνίδια και διοργάνωνε πάρτι στο Palast Hotel για να γιορτάσει τις κατακτήσεις του πρωταθλήματος. Αναφέρονταν στους παίκτες του πάντα ως "τα αγόρια μου". Αυτό οδήγησε σε πολλές καταστάσεις που μοιάζουν αρκετά διασκεδαστικές εκ των υστέρων στον εξωτερικό παρατηρητή. Για παράδειγμα ένας παίκτης με τραυματισμό στον αστράγαλο κατέληξε δίπλα στον ηγέτη της Στάζι στις κερκίδες τον οποίο τον σήκωνε στον αέρα πανηγυρίζοντας την απόδοση της ομάδας του.

Η ομάδα πήρε την άνοδο στην DDR-Oberliga μέσα σε πέντε χρόνια ενώ κατάφερε επίσης να κατακτήσει το εγχώριο κύπελλο. Εντούτοις οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν από τη Dresden άρχισαν να γερνούν και η έλλειψη ικανών αντικαταστάσεων σήμαινε ότι υπέστησαν τον υποβιβασμό το 1967. Αδιαμφισβήτητα ο Mielke πίεζε και έβαζε ακόμα πιο δύσκολα ώστε να παραγάγει το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Η ομάδα αποκαταστάθηκε ως BFC Dynamo λίγο πριν την πτώση και κατέληξε ως μια νέα οντότητα που έμελλε να είναι τελείως ξεχωριστή από το αθλητικό σωματείο στο οποίο ήταν κάποτε.

Εκεί είναι όπου ένας δολοφόνος ως πρώτη “μαζορέτα” έδειξε πραγματικά τα οφέλη του. Όχι μόνο οι καλύτεροι έμπειροι και νεαροί παίκτες κατευθύνονταν επιθετικά προς τη "καινούργια" ομάδα του Βερολίνου, αλλά ο Mielke ασκούσε σημαντική πίεση και στους διαιτητές. Αρχικά η Dynamo Dresden θεωρούνταν ο κορυφαίος σύλλογος του Ανατολικογερμανικού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα που κρίθηκε όχι αρκετά καλή για να κυριαρχήσει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μένοντας έξω από τη Bayern Munich το 1974 και μη καταφέρνοντας να περάσει ποτέ από τα προημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο επικεφαλής της Στάζι ήθελε κάτι καλύτερο. Μετά τη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Dresden το 1978 ο Mielke ύψωσε τη φωνή του στα αποδυτήρια των παικτών και είπε: "είναι η σειρά της BFC Dynamo".



Δεν αστειεύτηκε. Μεταξύ του 1979 και του 1988 η ομάδα του Βερολίνου κατέκτησε δέκα συνεχόμενα πρωταθλήματα, συχνά υπό αμφισβητούμενες συνθήκες. Εκτός από το ντόπινγκ, οι διαιτητές ήταν επίσης ισχυρά οπλισμένοι για να βοηθήσουν το κλαμπ της Στάζι, κατοχυρώνοντας κατάφωρα οφσάιντ γκολ - με έναν τόσο φοβερό τρόπο που δεν παρουσιάζονταν ποτέ σκόπιμα και στη τηλεόραση - και σφυρίζοντας ανύπαρκτα πέναλτι.

Χωρίς αμφιβολία το πιο διάσημο παράδειγμα ήταν το 1986, όταν ένας επιθετικός της BFC έπεσε στο κουτί του αντιπάλου χωρίς λόγο και αμέσως του απονεμήθηκε ένα πέναλτι. "Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει", φώναζε ο ραδιοφωνικός σχολιαστής, αναμφισβήτητα αντανακλώντας τις σκέψεις πολλών σε όλη τη χώρα. Η υπόθεση είναι τώρα γνωστή ως "το πέναλτι της ντροπής" στο Γερμανικό ποδοσφαιρικό κοινό και ήταν τόσο ακραία απόφαση που ο διαιτητής τιμωρήθηκε για να καταστείλει την δημόσια κατακραυγή, αν και μια υποτιθέμενη μεταγενέστερη επανεξέταση της φάση έκρινε ότι ήταν σωστή η απόφαση του. Όποια και αν είναι η περίπτωση μάλλον είναι ασφαλές να πούμε ότι η αποβολή ενός παίκτη με δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή έφυγε από το τοίχος πριν από την εκτέλεση του φάουλ δεν ήταν σωστή και αυτό ακριβώς συνέβη νωρίτερα στον ίδιο αγώνα.

Ακόμη και η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγνωρίζει ότι η ομάδα ευνοήθηκε τότε, γράφοντας ότι «μετά την πολιτική μετάβαση προέκυψε ότι η Dynamo ως ο αγαπημένος σύλλογος του επικεφαλής της Στάζι Erich Mielke,  λαμβάνοντας πολλά οφέλη και σε μερικές περιπτώσεις εύνοια υπέρ του". Για να είμαστε δίκαιοι τα πάντα ξεκίνησαν όταν όλοι οι διαιτητές κλήθηκαν μετά από μια σπάνια ήττα της BFC και τους είπαν ότι: «κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί», η ήπια πίεση πιθανώς γινόταν όλο και πιο σκληρή. Υπάρχει ένας λόγος που η συγκεκριμένη ομάδα αποκαλούνταν die Schiebemeister (οι πρωταθλητές της κλεψιάς)



Περιττό να ειπωθεί ότι ήταν παγκοσμίως μισητή από τους αντίπαλους οπαδούς, όχι μόνο λόγω των γεγονότων στον αγωνιστικό χώρο αλλά και λόγω πολλών άλλων προνομίων. Τα ντέρμπι με την Union Berlin - γνωστός ως λαϊκός σύλλογο - ήταν εξαιρετικά έντονα με όλο το στάδιο να καταστρέφεται σε ένα από τα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι πάγκοι εξαφανίστηκαν και ο χουλιγκανισμός γέμισε παντού. Υπήρξε πολλή έχθρα που κυμαίνονταν από τα πανό "Καλώσορίζουμε τη BFC Dynamo και τους διαιτητές της” που ξεδιπλώνονταν στα εκτός έδρας παιχνίδια του συλλόγου με το ελαφρώς πιο επιθετικό άσμα: «Δεν θέλουμε κανένα γουρούνι της Στάζι» που μερικές φορές οδήγησαν σε συλλήψεις. Οι παίκτες της ομάδας αναφέρονταν συχνά ως «έντεκα γουρούνια» από τους αντίπαλους οπαδούς.

Για να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, οι Χούλιγκαν που επηρεάστηκαν από τη Δύση συνήθως επέλεξαν να ακολουθήσουν τη Dynamo ως μια εύκολη μέθοδο πρόκλησης και όχι ιδιαίτερα ότι ήταν οπαδοί του καθεστώτος. Όπως δήλωσε ένας από αυτούς: «Κανείς από εμάς δεν ήξερε τίποτα για την πολιτική, αλλά να υψώνουμε το χέρι μας στο χαιρετισμό του Χίτλερ μπροστά από την Αστυνομία του Λαού ήταν ένα πραγματικό ερέθισμα.» Τα ντέρμπι του Βερολίνου τελείωναν συχνά με τους οπαδούς της BFC να κυνηγούν τους αντιπάλους τους στη Friedrichstraße Station μέσω των δρόμων, οι οποίοι έκλειναν πολύ νωρίτερα ενώ η αστυνομία έκανε τα στραβά ματιά τη στιγμή που οι βίαιες σκηνές εξελίσσονταν.



Όσο ισχυρή και αν ήταν σε εγχώριο επίπεδο, η BFC Dynamo δεν άφησε ποτέ το σημάδι ης στην Ευρωπαϊκή σκηνή, όπου ακόμη και η βίαιη στάση της Στάζι δεν μπορούσε να τη βοηθήσει στο γήπεδο. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι έφτασε έως τα ημιτελικά του Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972 μόνο για να αποκλειστεί από τη Dinamo Moscow στα πέναλτι. Μόλις άρχισαν να κυριαρχούν στη σκηνή της Ανατολικής Γερμανίας έγιναν τακτικά μέλη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όμως ποτέ δεν γεύτηκαν καμία επιτυχία. Ενώ οι παίκτες έζησαν σίγουρα μερικές αξέχαστες νύχτες στο Anfield ή στη Ρώμη, τα “έντεκα γουρούνια” έφτασαν μόνο μέχρι τα προημιτελικά δύο φορές και ποτέ πέρα ​​από αυτό το στάδιο. Ο λαός της Δρέσδης μάλλον θα κρυφογελούσε γι 'αυτό.



Παρόλα αυτά οι πρώην παίκτες της έχουν πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από τις ημέρες δόξας, τα προνόμια και τη συνεχή ροή επιτυχιών. Υπήρξαν μερικοί που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη στενή παρακολούθηση και επέλεξαν να υποστούν ζημιά λίγο πριν από μια αναμέτρηση με τις Εθνικές, αλλά οι περισσότεροι επέλεξαν να μείνουν. Όπως είπε ένας από τους αμυντικούς: «Θα μπορούσα φύγω εύκολα, αυτό δεν ήταν πρόβλημα όμως ήμουν καλά στο σπίτι μου, η οικογένειά μου ήταν εκεί, ένιωθα σαν στο σπίτι μου στο Βερολίνο» και αργότερα πρόσθεσε: "Δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι ευνοηθήκαμε από διαιτητικές αποφάσεις".

Εντάχθηκε στη BFC το 1984 και έμεινε εκεί μέχρι το 1991. Ένας πρώην συμπαίκτης του πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να κλέψαμε και τα δέκα πρωταθλήματα. Διαθέταμε την καλύτερη ομάδα από την άποψη της ικανότητας, της φυσικής κατάστασης και της νοοτροπίας. Είχαμε εξαιρετικούς παίκτες. "Η ιστορία πιθανότατα να διαφέρει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.



Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου οι πρώην πρωταθλητές ακολούθησαν μια τροχιά παρόμοια με τις άλλες ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας: μια ταχεία εγκατάλειψη των συμβόλων που την συνέδεσαν με την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας με τους περισσότερους να αλλάζουν το όνομά τους και το σήμα τους. Ο Mielke δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει πλέον τον αγαπημένο του σύλλογο. Φυλακίστηκε στα τέλη του 1989 για υπεξαίρεση και το 1992, τέθηκε τελικά σε δίκη για τις δολοφονίες του Bülowplatz. Ακόμα και στη φυλακή ήταν σταθερή η άποψή του ότι «αν το κόμμα μου είχε δώσει το καθήκον, τότε θα μπορούσε να υπάρχει ακόμα μια Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας σήμερα” Αφέθηκε ελεύθερος το 1995 σε ηλικία 87 ετών πάσχοντας από άνοια.

Πέντε χρόνια αργότερα πέθανε όμως σε αντίθεση με τον ίδιο και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, η αγαπημένη του ομάδα είναι ακόμα εδώ. Η BFC Dynamo μετατράπηκε για λίγο σε FC Berlin αλλά όπως και πολλές άλλες ομάδες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, τελικά συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να κατακτήσουν περισσότερα στηριζόμενοι στην αναγνώριση του οπαδού και στη συνέχεια επέστρεψαν στο αρχικό τους όνομα και σήμα. Δεν κατοχύρωσαν το παλιό τους σήμα και οι εναλλακτικές επιλογές ποτέ δεν κατέλαβαν τη φαντασία της οπαδικής βάσης. Η υποβολή της χρεοκοπίας το 2001 δεν βοήθησε επίσης τα πράγματα.



Η έκδοση του σήματος το 2009 προσέλκυσε πολλές διαμάχες με τη γραμματοσειρά να υπενθυμίζει στους ανθρώπους την ες - ες, η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια για εύνοια προς τις ακροδεξιές ομάδες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το κλαμπ. Η ομάδα αγωνίζεται σήμερα στη τέταρτη κατηγορία και μακριά από εκείνες τις ημέρες δόξας.

Το 2004 η Γερμανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου εισήγαγε ένα σύστημα που επιτρέπει στους συλλόγους να εμπλουτίσουν τις φανέλες τους με αναμνηστικά αστέρια ανάλογα με τον αριθμό των πρωταθλημάτων που κατέκτησαν στην ιστορία τους. Όταν η BFC Dynamo αρχικά υπέβαλε αίτηση στην Ομοσπονδία δεν έλαβε απάντηση. Αρχικά το σύστημα επρόκειτο να απέκλειε τα πρωταθλήματα της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά τελικά αναγνώρισε και αυτά πράγμα που σημαίνει ότι τα αστραφτερά αστέρια των 10 πρωταθλημάτων θα τα κοσμούν μέχρι το τέλος της, ανεξάρτητα από τις αμφιλεγόμενες περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση τους.

Σε μια διαπλεκόμενη περίοδο της μοίρας αυτή θα είναι η πιο μακροχρόνια κληρονομιά του Erich Mielke.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου