Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη: «Τα μνημεία και τα μουσεία δεν εκχωρούνται, θα το υπερασπιστώ με όποιο κόστος»



Η γενική γραμματείας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη απο τα Χανιά όπου βρέθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια έκθεσης, έκανε παρέμβαση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μεταβίβαση μνημείων και μουσείων στο Υπερταμείο, επιμένοντας στη «γραμμή» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής ή εκχώρησης.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων δεν είναι ένας κωδικός αριθμός που μεταβιβάζεται με ΦΕΚ σε καμία εταιρεία  και σε κανένα ταμείο. Τα αρχαιολογικά μουσεία, τα νεώρια, τα τείχη, τα φρούρια, και η ίδια η ανασκαφή ακόμη που διευθύνω, είναι εκτός οιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο και εγώ. Το θέμα που έχει ανακύψει πρόσφατα το πρωτοδιάβασα στον Τύπο. Για τον συγκεκριμένο κατάλογο δεν είχα καμία ανάμειξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν» τόνισε η κ. Βλαζάκη.

Να σημειωθεί πως η δήλωσή της έχει μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί η από το 2015 γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ εμμέσως κατηγορήθηκε από πολλούς για «σιωπή» στο μείζον θέμα των ακινήτων και για «εμπλοκή» της μιας και τα Χανιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της και έχει υπάρξει για χρόνια Έφορος Αρχαιοτήτων εκεί, άρα είχε προσωπική αντίληψη για όλα τα μνημεία που παραχωρήθηκαν. Είναι γνωστή, επίσης, η καλή της σχέση με τον Γ. Σταθάκη και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Όσο για την έμμεση αναφορά στην ευθύνη της προηγούμενης υπουργού Λ. Κονιόρδου για το θέμα, μετά τις σχετικές αναφορές της νυν υπουργού Μ. Ζορμπά. Είναι, άλλωστε, γνωστό από την υπόθεση του Ελληνικού και άλλες, ότι οι σχέσεις της Λ. Κονιόρδου με τη γενική γραμματέα κάθε άλλο παρά αγαστές ήταν.

Σύμφωνα με το in.gr,  ούτε καi τώρα δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, καθώς η μισή κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει ως «λάθος» το όλο θέμα της μεταβίβασης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην ΕΤΑΔ, και η μισή σιωπά, ενώ η Διοίκηση του Υπερταμείου μιλά μόνο για εξαίρεση των «αρχαιολογικών μνημείων» και σιωπά παραδειγματικά για το νεότερα μνημεία, τα κτίρια των μουσείων, τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα και τη Ρόδο.

Ακόμη και η Σπιναλόγκα, που αυτές τις μέρες κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητάς της για να ενταχθεί στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων τηςUNESCO, είναι εδώ και χρόνια στην κυριότητα της ΕΤΑΔ και σύμφωνα με τον Ν. 4389/16 οποιαδήποτε στιγμή η ΕΤΑΔ μπορεί να διεκδικήσει τη διαχείρισή της ή τα έσοδα από τη λειτουργία της.

Για αυτές τις περιπτώσεις η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη τόνισε ότι: «Θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις της ταυτοποίησης των εξαιρέσεων και όχι μόνο αυτό: στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για επιστροφή στο Υπουργείο των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ΤΑΙΠΕΔ ή ΕΤΑΔ και που αφορούν βέβαια σε παλαιότερες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα που είχαν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ και μεταβιβάστηκαν, με ενέργειες κατά το 2013 και 2014, άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση».

Συμπλήρωσε με νόημα: «Για όλα τα παραπάνω είμαι αποφασισμένη και δεσμεύομαι προσωπικά. Χωρίς αστερίσκο. Και με όποιο κόστος».

Προφανώς η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού διακρίνει ότι δεν είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης για την εξαίρεση ή όχι των μνημείων –ή τουλάχιστον όχι όλων– και στέλνει το δικό της μήνυμα μιλώντας για δέσμευση «με όποιο κόστος».

Την ίδια στιγμή, καμία διαπιστωτική πράξη επιστροφής μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου δεν έχει βγει και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ διά στόματος του υφυπουργού δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, ακόμη και τώρα, τη λίστα με όλα τα ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ και πρέπει να εξαιρεθούν.

Έξω από την αίθουσα των εγκαινίων είχαν συγκεντρωθεί πολίτες των Χανίων κρατώντας πανό ενάντια στην εκχώρηση των μνημείων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου