Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Πάνω σε ομαδικό τάφο Ελληνοκυπρίων έστησαν οι Τούρκοι το μνημείο της εισβολής τους στην Κύπρο



Κάτω από το μνημείο που κατασκεύασε ο τουρκικός στρατός στην τοποθεσία Πικρό Νερό, στον Αϊ-Γιώργη της Κερύνειας, δηλαδή στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974 έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες τις κυβέρνησης της κυπριακής δημοκρατίας, ομαδικός τάφος Ελληνοκυπρίων που συγκαταλέγονται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει η μαρτυρία του Λαπηθιώτη Σοφοκλή Κακουλλή, ο οποίος κρατήθηκε αιχμάλωτος από τον τουρκικό στρατό μαζί με άλλους Ελληνοκυπρίους αμάχους στις εξοχικές κατοικίες της οικογένειας Χαλκούση, κοντά στο Πικρό Νερό, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου της τουρκικής εισβολής. Ο Κακουλλής διατάχθηκε από Τούρκο αξιωματικό να βοηθήσει στην ταφή μίας σορού Ελληνοκυπρίου που είχε περισυλλεγεί από τα πεδία των μαχών. Όπως ο ίδιος ο Κακουλλής ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης», το σημείο ταφής ήταν ακριβώς κάτω από το μνημείο που ανήγειραν οι Τούρκοι αργότερα και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του συνταγματάρχη Καραογλάνογλου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τις πρώτες ώρες της εισβολής.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο), με αφορμή τη μαρτυρία Κακουλλή αλλά και άλλες διαθέσιμες γραπτές μαρτυρίες εν ζωή Ελληνοκυπρίων, ετοίμασε σχετικό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε σε συνεδρίαση της ΔΕΑ στα μέσα του παρελθόντος Σεπτεμβρίου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επισημαίνει ότι, με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, κάτω από το μνημείο της εισβολής και τα παρακείμενα κενοτάφια που έχουν ανεγερθεί, υπάρχει ομαδικός τάφος 40 έως 50 Ελληνοκυπρίων πεσόντων.

Η αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο αίτημα να επιτραπεί η ανασκαφή του συγκεκριμένου χώρου αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της Διερευνητικής Επιτροπής. Εάν συναινέσει η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος σε κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει πριν απ’ όλα ότι εξασφαλίστηκε η έγκριση του τουρκικού στρατού, μια και θα απαιτηθεί η κατεδάφιση του μνημείου.

Πέραν της μαρτυρίας του κ. Κακουλλή, υπάρχουν και άλλοι Ελληνοκύπριοι που, ως αιχμάλωτοι του τουρκικού στρατού λίγες μέρες μετά τον πρώτο γύρο της εισβολής, «επιστρατεύτηκαν» για την ομαδική ταφή πεσόντων από το πεδίο της μάχης, κυρίως στο «Πέντε Μίλι». Οι μαρτυρίες αυτές αναφέρουν ότι ανοίχθηκε με εκσκαφέα του τουρκικού στρατού, στο χώρο δυτικά των κατοικιών Χαλκούση, κοντά στην τοποθεσία Πικρό Νερό του Άι-Γιώργη της Κερύνειας (είναι ο χώρος κάτω από το σημερινό μνημείο της εισβολής), τάφος διαστάσεων 5Χ10 μέτρων, στον οποίο ρίχθηκαν όπως-όπως οι σοροί πεσόντων Ελληνοκυπρίων.

Κάποιοι από τους μάρτυρες κατέθεσαν ότι αρκετές από αυτές τις σορούς ήταν σε στάδιο προχωρημένης αποσύνθεσης και γι’ αυτό είχαν κληθεί οι ίδιοι να τις σκεπάσουν πρόχειρα με φτυάρια, μέχρι να ολοκληρωθεί η περισυλλογή των πτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου